Mehmet Emin Özkan 83 yaşında. 26 yıldır cezaevinde tutulan ağır hasta Mehmet Emin Özkan için görülen davada tahliye yine çıkmadı. Av. Serdar Çelebi: ’26 yıla aşkın bir süredir cezaevinde olan müvekkilim Mehmet Emin Özkan’ın kendisine isnat edilen suçu işlemediği kesindir’
Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 1993’te Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın öldürülmesiyle ilişkilendirilen hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan’ın yeniden yargılanma kapsamındaki davasının 27’nci duruşması Adana 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya, Özkan ve avukatı Serdar Çelebi, Özkan’ın tutuklu bulunduğu Diyarbakır D Tipi Cezaevi’ndeki Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinde katıldı.
Duruşmada savcı, Özkan’ın tutukluluk halinin devam etmesi ve Bahtiyar Aydın’ın öldürülesi nedeniyle yargılanan dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Eşref Hatipoğlu hakkında verilen beraat kararının kesinleşmesinin beklenmesine karar verilmesini istedi.
Mütalaa karşı savunma yapmak isteyen Özkan, yaşadığı sağlık sorunları ve duyma zorluğu nedeniyle savunma yapamadı. Özkan, hasta olduğunu artık dosyada bir kararın çıkması gerektiğini söyleyebildi.
‘İsnat edilen suçu işlemediği kesindir’
Av. Serdar Çelebi de 8 yıl önce başlayan yeniden yargılanma dosyasında artık bir kararın çıkmasını beklediklerini belirterek, İzmir’de görülen Lice davasında müvekkiliyle ilgili olmadığını söyledi. Lice davasının sonuncunun beklenmesinin müvekkili için geç olacağına değinen Çelebi, “Lice davasında da görüldüğü gibi 26 yıla aşkın bir süredir cezaevinde olan müvekkilim Mehmet Emin Özkan’ın kendisine isnat edilen suçu işlemediği kesindir” dedi.
Eve gönderilmesi lazım yoksa geç olabilir
Mehmet Emin Özkan’ın sağlık sorunlarında değinen ve son olarak Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından cezaevinde kalamaz raporu verildiğini hatırlatan Çelebi, raporu dosyaya sunduklarını anımsatarak, “Artık bu mesele teknik bir mesele olmaktan çıktı, bu artık insani ve vicdani bir meseleye dönüştü. Müvekkilim tek başına ihtiyaçlarını gideremiyor ve işlemediği bir suçtan dolayı cezaevinde kalıyor. Özkan’ın ömrünün son demlerini ailesi geçirmesi lazım. Bunun için ceza infazının durdurulması lazım. İzmir’deki dosyanın sonucunun beklenmesine ömrü yetmeyecektir. Kaldı ki infazın durdurulması kesin bir hüküm değil, infaz durdurularak yargılanmaya devam edilebilir. İşlemediği bire suçtan dolayı yıllardır cezaevinde tutulması bir fırsat varken, bunun yüzüne söylenmesi lazım. ‘Biz bir yanlış yaptık, infazını durduruyoruz’ denmesi eve gönderilmesi lazım. Yoksa geç olabilir” diye konuştu.
İnfaz durdurulmaya ret
Mahkeme heyeti, oy çokluğuyla Özkan’ın ceza infazının devamı yönünde karar vererek duruşmayı 10 Kasım’a erteledi.
Karara şerh düşen hakim
Karar şerh düşen üye hakim, Özkan’a Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin verdiği “cezaevinde kalamaz” raporuna işaret etti. Şerh düşen hakim, Özkan’ın cezaevinde kalan süre dikkate alınarak, adli kontrol tedbirinin de yargılamada beklenen yararı sağlayacağını ve tahliye edilmesi gerektiğini belirtti.
Peköz: Karar hukuka uygun değil
Duruşmanın ardından adliye önünde açıklama yapan HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, Özkan’ın 1996’dan beri tutuklu olduğu ve 8 yıldır yeniden yargılandığını ifade ederek, Özkan çok ağır hasta tutuklu olmasına rağmen tahliye edilmediğini belirtti. Peköz, “Bu karar hukuka da adalette de insanlığı da uygun bir karar değil” diyerek Özkan’ın bir an önce serbest bırakılmasını istedi.
Avukat Yasemin Dora Şeker, duruşmada savunma yapan Özkan’ın hastalığından ötürü yaptığı konuşmayı anlayamadıklarını belirterek, “Israrla ATK raporunun istenilmesi içler acısıdır. Ciddi bir hukuka aykırılık var” diye konuştu.
HABER MERKEZİ