Suriye’de iç savaş sürerken Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi raporuna göre, 1 Mart 2011 ile 31 Mart 2021 tarihleri arasında ülkede 306 bin 887 sivil çatışmalar nedeniyle yaşamını yitirdi
BM İnsan Hakları Konseyi, çeşitli kaynaklara dayanarak oluşturduğu sivil ölümlere ilişkin raporunu yayınladı. Rapora göre, adları ölüm tarih ve yerleri belgelenen 143 bin 350 sivil ölümün yaşandığını, fakat haklarında detaylı bilgi olmayan ve bu nedenle çeşitli çoklu sistem tahminleri kullanılarak yapılan tahminlere göre, en az 163 bin 537 sivil ölümünün daha meydana geldiği belirtiliyor. Buna göre, toplam sivil ölüm sayısının en az 306 bin 887 civarında olduğu tahmin ediliyor.
MA’dan Rüştü Demirkaya’nın haberine göre konuya ilişkin bir açıklama yapan BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, bu ölümlerin sadece istatistikler bir rakam olmadığını yaşanan insan ölümlerini gösterdiğini belirtti. Bachelet, 306 bin 887 sivilin her birinin ölümünün, ait oldukları aile ve topluluk üzerinde derin ve yankı uyandıran bir etkisi olduğunu ve olacağını ifade etti.
Sivil toplum kuruluşlarının ve BM’nin çatışmalara bağlı ölümleri izleme ve belgeleme çalışmalarının, bu ailelerin ve toplulukların gerçeği ortaya koymasına, hesap sormasına ve etkili çareler aramasına yardımcı olmasının anahtarı olduğunu kaydeden Bachelet, ortaya çıkan tablonun aynı zamanda çatışmanın ciddiyeti ve ölçeği hakkında daha net bir fikir vereceğini sözlerine ekledi.
Gıdaya, temiz suya erişeyemeyenler
Bu sayının doğrudan askeri operasyon ve çatışmaların sonucu olarak öldürülen insanları kapsadığını kaydeden Michelle Bachelet, “Bu sayıya sağlık hizmetlerine, gıdaya, temiz suya ve diğer temel insan hakları ihlalleri sonucu ölen çok daha fazla sivili içermiyor” dedi. Son on yılda günlük ortalama 83 sivilin çatışmalarda yaşamını yitirdiğini belirten Bachelet, sayının Suriye’nin toplam nüfusunun yüzde 1,5’ini temsil ettiğini ifade etti. Bachelet, tüm tarafları sivillerin korunmasına ilişkin uluslararası insancıl hukuk normlarına saygı göstermeye çağırdı.
Hangi kaynaklardan yararlanıldı
BM’nin yaşanan sivil ölümlere ilişkin yaptığı bu istatistiksel çalışma için 10 yıl boyunca farklı dönemlere ilişkin sekiz bilgi kaynağı kullandı. Bunlar arasında Şam İnsan Hakları Araştırmaları Merkezi, Suriye Merkezi İstatistik ve Araştırma Merkezi, Suriye İnsan Hakları Ağı, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, İhlaller Dokümantasyon Merkezi, Suriye Shuhada kayıtları, Suriye Devlet kayıtları ve BM İnsan Hakları Ofisi’nin kendi kayıtları bulunuyor.
BRÜKSEL