Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi önünde bir araya gelen tutuklu yakınları, taleplerinin duyulmasını istedi: ‘Canımızı en çok yakan sorun, cezaevlerinin durumu ve hasta tutsakların tedavi edilmemesidir. Eğer bir şey yapılacaksa şimdi yapılsın. Yarın geç olabilir’
Hasta ve infazı yakılan tutuklu yakınlarının Diyarbakır’da başlattığı Adalet Nöbeti, 225’inci gününde Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi önünde devam etti. Burada açıklama yapan tutuklu yakınlarına Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Tutuklu Hükümlü Aileler ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAY-DER), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) üyeleri ve yöneticileri eşlik etti.
Aylardır eylemlerini sürdürdüklerini, taleplerini yetkililere duyurmak için Ankara’ya kadar gittiklerini söyleyen tutuklu yakını Herdem Mervanî, tüm çabalarına rağmen seslerini duyuramadıklarının altını çizdi. Mervanî, “Yaşadığımız sorunlara çözüm bulma noktasında kimse bir arayışa girmedi. Tutsak yakınları olarak öfkeliyiz. 8 ay az bir süre değil. Tutuklu aileleri olarak, 8 aydır sokaklarda adalet arıyoruz. Soğuk, sıcak fark etmeden taleplerimizi dile getirmeye çalışıyoruz. Ancak tüm siyasi partiler taleplerimize kulak kapattı” ifadesinde bulundu.
Herkesi tutukluların sesine ses olmaya çağıran Mervanî siyasi partilere de seslenerek, “Bizim yaşadığımız sorunları Meclis’te dile getirmeye mecbursunuz. Şu an tüm siyasi partilerin gündeminde seçim var. Ancak bizim için seçimin hiçbir anlamı yok. Canımızı en çok yakan sorun, cezaevlerinin durumu ve hasta tutsakların tedavi edilmemesidir. Bundan kaynaklı kimsenin bu politikaları bizim üzerimizde uygulamaya hakkı yok. Siyasi tutsaklarımızı hiç kimse seçim propagandası için kullanmasın” diye konuştu.
Bijî berxwedana zindana
Cezaevlerindeki hak ihlallerinin bitmediğini, zindanlardaki sorunların artarak devam ettiğini aktaran Mervanî, şöyle devam etti: “Tutukluların yaşadığı sorunların başında sağlık, beslenme ve en önemlisi yaşam hakkı sorunu var. Eğer bir şey yapılacaksa; hemen yapılsın. Yarın geç olabilir.” Açıklama, “Bijî berxwedana zindana”, “Hak hukuk adalet” sloganlarıyla son buldu.
DİYARBAKIR