Bizor Tiyatrosu Kültür ve Sanat Derneği, Uluslararası Kızılhaç Komitesi işbirliği ile bağımsız bir proje kapsamında iki dramatik oyun hazırlığı yapıyor. İzleyicilerin kendi ihtiyaçlarına göre psikolojik ve rahatlıklarının geliştirilmesi için yapılan proje, farklı yaş gruplarındaki kişilerin kendi hikayelerini ve karşılaştıkları zorlukları anlatabilmeleri için oyun hazırlamalarını sağlıyor
Dram üzerine konuşan Bizor Tiyatro Derneği yöneticisi Wesam El-Dirawi, “Tiyatroda özel bakıma muhtaç (engelli) kişilerin öykülerini drama yoluyla seyirciye sunmalarını sağlamak temel amacımız. Önümüzdeki süreçte iki çalışma sunacağız. Biri drama üzerine diğeri hikâye anlatımıdır. Çalışmaya 19 özel bakıma muhtaç kişi katıldı” dedi. Projenin birkaç aşamadan geçtiğini sözlerine ekleyen Wesam El-Dirawi, “İlk aşama hikayeleri dinleme üzerineydi. Beş gün sürdü. İkinci aşama hikayeyi araştırma üzerineydi. Bu da on gün sürdü. Üçüncü aşama ise hikayeyi seçme aşamasıydı. Tiyatro üzerine olan eğitim on gün sürdü. Yönetmenler Menal Berekat, Olla Salem ve Henaa El-Xol’un yardımıyla oldu” dedi.
Zamana ihtiyaç var
Menal Berekat, ekibiyle birlikte “psikodrama”yı kendilerini ifade etmek ve yaşamlarını dengelemek için kullanmaya çalıştıklarını belirterek, şunları söyledi: “Bu bölümün hazırlanması kolay değil. Ayrıca tiyatro bölümlerine eklemekte kolay değil. Çünkü oturumlarda psikoterapiyi öğrenmişler ve bunun dışında tiyatro oyuncularının bir tür eğitim ve rehabilitasyona ihtiyaçları var. Gerekli yanıtı alabilmek için çalışma grubuyla rehabilitasyon yöntemi ile uzun bir zamana ihtiyaç var. Ben ve ekibim kendilerimizi ifade etmek, yaşamı dengelemek ve baskılara karşı ‘psikodrama’ kullanmaya çalışıyoruz.”
Gazze Şeridi’nde kazalarla karşılaşan engellilerin sağlık anlamında ihmal edildiklerini ifade eden Menal Bereket, engelli oranında artış olduğunu söyledi.
Uygun yer ihtiyacı
Uygun bir yer bulma sorununa değinen Yönetmen Ola Salem, “Eğitim için uygun bir yer bulma sorunu yaşıyoruz. Eğitim almak için teatral bir atmosfere benzeyen mekanlara ihtiyaç var. Yine bu ekip için asansör veya uygun yürüme yerlerin olmasına da ihtiyaç var. Çoğu insan uzun süreli şoklardan çıktı. Bu yüzden hikayelerini anlatmak, içlerindeki şeylere ve yaşadıkları acıya ulaşmak için çok zaman ve sabra ihtiyaç var” şeklinde konuştu.
Elinden gelenin iyisi
Ağırlıklı olarak kendisi üzerinde çalıştığını dile getiren Xalud El-Sisi ise “Elimden gelenin en iyisini sunmak için kendi üzerimde çalışmaya devam ediyorum ve çalışmada ekibime yardımcı olmaya çalışıyorum. Tiyatroda temel bir nokta öğrendim. O da ekibini sevme ve ortak yardımdır” diye belirtti.
Bizor Kültür ve Sanat Derneği, 2018 yılında bir grup uzman kadın tarafından kuruldu.
Refîf Eslîm / Gazze-NUJINHA