AKP Türkiye’yi şirket gibi yönetme iddiasıyla iktidarını sürdürürken, yaşam büyük bir tehdit altında
Türkiye’de gün geçmiyor ki yeni bir felaket yaşanmasın. Marmaris’te orman yangınıyla yatıp kalkarken içimiz yandı, ardından Erzincan İliç’te altın madeni atık havuzunda siyanür liçi İliç Barajı’na aktı ve en son Manisa’da bir sanaayi bölgesinde fabrikaların bıraktığı siyanür çiftçilerin sulama yaptığı kanala bırakıldı. Bu felaketlerin hiçbiri durduk yer de çıkmış değil. Yanan ormanlık alanların bulunduğu bölgeler de yangın sonrası ortaya çıkan turizm, maden ve enerji gibi yapılar sermaye eliyle inşaatlara başlarken sermayenin dayanılmaz iğrenç yüzüyle karşılaşmaya devam ediyoruz.
8 işçi zehirlendi
Manisa Muradiye’de bulunan sanayi bölgesinde faaliyet gösteren 3 fabrika Karaali köylüsünün tarımda kullandığı sulama kanalına siyanür ve sülfür atıklarını bıraktı. Kanalın hemen yakınında faaliyet gösteren bir fabrikada ise 8 işçi siyanürden zehirlenerek hastaneye kaldırıldı. Siyanür ve sülfür atıklarıyla tarım sulamasında kullanılan suyun, fabrikalardan sulama kanalına bırakılmasıyla zehirlenen 8 işçi Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Acil Servisi’ne kaldırılırken, içlerinde hayati tehlikesi süren işçilerin olduğu belirtildi.
Köylü dertli!
Karaali Köyü’nden çiftçi Suat Kabak, akşam saatlerinde köyde ağır bir kokunun yaşandığını belirterek “Akşam fabrikada 8 kişi zehirlendi, ovaya acımıyorlarsa insanlara acısınlar. Bağlarımızı sulamak zorundayız, bu su hem ürünleri kurutuyor, hem topraklarımızı zehirliyor. Yetkililerin ilgilenmesini istiyoruz”dedi. 8 kişinin zehirlenme olayı olmadan önce de fabrikaların atıkları gelişi güzel çevreye yaydıklarını belirtmek gerekiyor. Çünkü sanayi bölgesinde atık tesisleri olmadığı gibi bu atıkları toplayacak bir alt yapıda bulunmuyor.
Atıklar kanala nasıl ulaştı?
MUOSB yani Muradiye Organize Sanayi Bölgesi içinde faaliyet gösteren 117 adet fabrika bulunmakta. Karma OSB niteliğinde olan OSB’de ağırlıklı olarak metal döküm sanayi ve kauçuk plastik ürünleri imalatı yapan firmalar yoğunlukta. Bunların dışında; Ati Galvano Kaplama Plastik Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi, AVEN Kimya San. Tic. Ltd.Şti, Efece Galvaniz Demir Çelik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, KATIÖZ Kimya Boya İnş. Ve İnş. Malz. ve Kimya San. Tic. Ltd.Şti, Zenatek Kimya Sanayi ve TİC. A.Ş. gibi işletmeler üretimlerinde kanala bırakılan atık özelliklerini içeren atık üretme ihtimalleri yüksek. Diğer yandan sulama kanalına bu atıkların ulaşmış olması ise manidar bir duruma işaret ediyor.
OSB’ler arıtma yapmak zorunda!
MUOSB’de 195 adet fabrika parselinin 117 adedi faaliyete başlamış durumda. Türkiye’de kurulan OSB’ler kendi içlerindeki tesislerin atıksu alt yapısını ve arıtma tesislerini yapmak, atıksu konulu çevre iznini almak zorundadırlar. Ayrıca OSB’ler içerisinde kanal bağlantı belgesi düzenleme ve tesislerin, OSB deşarj standartına uyup uymadığı tespit edilmek mecburidir..Muradiye OSB yönetimi ile yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde Organize sanayi bölgemizin altyapısını masaya yatırdık. Ancak MUOSB’de ne arıtma ne de diğer zorunlu olan yapılar inşa edilmiş değil.
EKOLOJİ SERVİSİ