AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakanı Soylu, orman yangınlarını çıkaranlara idam istemini dillendirirlerken, diğer yandan ormanları madenlere peşkeş çekmeyi aralıksız sürdürüyorlar
Geçtiğimiz günlerde Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tarafından yapılan duyuruda 8 il coğrafyasında ve büyük çoğunluğu orman olan doğal alanda toplam 75 bin 402,67 hektar büyüklüğünde 20 adet kömür madeni için ihale açılacağı bildirildi. İhale yapılacak iller ise Aydın, Denizli, Afyon, Edirne, Tekirdağ, Ankara, Nevşehir ve Muş’un doğal alanları şirketlere tahsis edilecek. Aydın’da 1, Denizli’de 4, Afyon’da 3 olmak üzere 8 noktada toplam 39 bin 336,58 hektar doğal alanda 10 yıl boyunca kömür madeni ihalesi aynı dosya içinde yer alıyor.
Parça parça satıyorlar
Trakya’da ise Edirne’de 1, Tekirdağ’da 4 olmak üzere 5 noktada toplam 6 bin 035,58 hektar doğal alan için yapılacak ihale aynı dosya üzerinde oluşturulmuş. Bir diğer ihale dosyasında ise Ankara’da 2, Nevşehir’de 1 olmak üzere 3 parça, 5 bin 499,08 hektar doğal alanda 10 yıllık süreyle kömür madeni işletilecek. Çorum’da 1 parça da toplam 7 bin 787,25 hektar doğal alanda yine 10 yıllık süreyle çalışacak kömür madeni yer alıyor. Bir diğer il ise Muş. Muş’ta ihale 3 parçada, toplam 16 bin 736,80 hektar doğal alanı kapsayan kömür madeni açılarak 10 yıl süreyle işletilecek.
Kömüre sınırsız destek
Geçtiğimiz yıl pandemi gerekçesiyle kömür madenlerinin maliyet artışlarını karşılamak amacıyla Cumhurbaşkaanlığı’nca 2021 yılı için bir karar alınmıştı. Yer altı kömür maden işletmeleri için ‘kıyak’ destek olan, ‘Meydana Gelen Maliyet Artışlarının Karşılanması Amacıyla Destek Verilmesine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar’ 5208 sayılı Cumhurbaşkanı kararıyla ikinci bir karar daha alınarak değişikliğe gidildi. Değişikliğe göre aynı işyeri numarasıyla açılan ve hazırlık termin süresi 2023’te biten yeni kömür ocakları, 2022 sonuna kadar kıyak desteği almaya devam edilmesi sağlandı. Linyit ve taşkömürü üreten özel işletmeler ve kamu iştiraklerinin maden işlerinde rödovans sözleşmeleriyle çalışanlar da, rödovans sözleşmeleri ilgili Kurum tarafından uzatılırsa, destek uygulamasından 2022 yılının sonuna kadar yararlanabilmeleri sağlandı.
İdam naraları tutmuyor!
Türkiye’de emekçi sınıflar açlık içinde yaşamaya çalışırken, kendi ücretlerine zam yapabilen AKP iktidarı aynı zamanda şirketlere de desteğini hiç esirgemedi. Doğal yaşamı ve emekçi sınıfları şirketlerin sömürü sofrasında meze yapan iktidarın orman yangınlarındaki sorumluluğunu örtmek adına idam cezalarını dillerine dolandırmaları dikkat çekerken, kuru gürültüyle sorumluluktan kaçmaya çalıştıkları halk tarafından daha net görüldü. Diğer yandan küresel iklim krizine yönelik ‘mış’ gibi yapılan açıklamalara Erdoğan’ın eşinin de katılmış olması inandırıcı olmalarını sağlamadığı gibi, ormanlar yanarken düştükleri acz ve Şırnak’ta olduğu gibi korucular ve askerler eliyle her gün binlerce ağacın kesilmesi doğa düşmanı yüzlerini açıkça ortaya koymaya yetmekte.
Her şey şirketler için
AKP iktidarının Paris İklim Anlşaması’nı imzalamasına neden olan motivasyonu, 3 milyar dolarlık desteğe muhtaç olması ve emsiyon ticareti üzerinden şirketlere yeni bir gelir kapısı açma hevesiydi. İktidarın doğa ve çevre düşmanı politikaları kesintisiz sürerken, kapitalist dünya ile birlikte ‘iklimle mücadele’ ediliyormuş yaratmaya çalıştıkları hava artık karşılık bulmuyor. İki yüzlü politikalarla iklim mücadelesi sürdürüldüğü imajı yaratmaya çalışan AKP’nin makyajları kısa zaman dilimlerinde dökülüyor. Kömürden çıkmak üzere kurgulanan iklim mücadesi iddiasında halen doğal yaşamı kömür madenlerine tercih edip sınırsız desteğe devam edilmesi büyük bir yalanın açık göstergesi olarak ortaya çıkarken, son yapılmak istenen ihale de bu iki yüzlü sürecin sadece bir parçası.
EKOLOJİ SERVİSİ