Latin Amerika ülkelerinden Ekvador’da yaşam, iki hafta süren protestoların ardından durma noktasına geldi
Bir yerli federasyonu tarafından başlatılan gösteriler sırasında yollar kapatıldı, araçlar ateşe verildi ve polis göz yaşartıcı gaz kullandı.
Latin Amerika ülkelerinde artan eşitsizliğin yarattığı hoşnutsuzluk Ekvador ve Arjantin’de protestolara nedne oldu. Başkent Buenos Aires’te bir araya gelen kamyon şoförleri, akaryakıt fiyatları nedeniye büyük bir protesto düzenleyerek otoyolları kısmen trafiğe kapadı. Akaryakıt fiyatlarının artmasına işaret eden hem tarım hem de taşımacılık kesiminde çalışanlar, dizel yakıt sıkıntısından dolayı yükleme ve ürün teslimatında ciddi gecikmeler yaşandığını ifade etti. Sendika temsilcileri de hükümeti kıtlık konusunda uyardı.
Borçların ertelenmesi isteniyor
ANF’nin haberine göre iki haftadır akaryakıt ve gıda fiyatlarındaki ani yükselişe yönelik çalkantılı protestoların ardından Ekvador’da da yaşam neredeyse durma noktasına geldi.
Göstericiler yolları kapattı, araçları ateşe verdi. Polisle çatıştı. En az 5 kişi hayatını kaybetti. Ekvador Sağlık Bakanlığı, yol ablukaları nedeniyle geciken ambulanslarda iki kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. 12 polisin de yaralandığı bildirildi.
Ekvador’un güçlü yerli federasyonu Conaie, iki hafta önce 10 talep sıralayarak protestolara başladı. Bunlar arasında akaryakıt fiyatlarının dondurulması, banka borçlarının ertelenmesi, gübre sübvansiyonları ve yerli topraklarda madencilik yapılmaması yer alıyor.
Conaie’nin lideri Leonidas Iza, Ekvador’un muhafazakar cumhurbaşkanı Guillermo Lasso’nun geçen hafta masa görüşmeleri yapmaya çalışmasına rağmen, Cuma günü önceki başarısız girişimleri gerekçe göstererek diyaloğu reddetti. Iza, yerli hareketi iç düşman olarak resmeden Cumhurbaşkanından diyalog yerine talep listesine alenen yanıt vermesini talep ettiklerini söyledi.
Hükümet, bir kültür merkezi olan La Casa de la Cultura’nın kontrolünü And Dağları ve Amazon’dan gelen yerli ve köylü çiftçi protestoculara devrederken, Perşembe gecesi Quito’da çatışmalar patlak verdi.
Iza, Lasso’nun sorunları çözemediği için protestoları “siyasi bir meseleye” dönüştürmeye çalıştığını söyledi.
Başkent Quito da dahil olmak üzere altı ilde olağanüstü hal yürürlükte kaldı.
IMF ve kemer sıkma
Hükümetin -Uluslararası Para Fonu (IMF) ile 6,5 milyar dolarlık bir anlaşmanın parçası olan vergi zamları ve yakıt sübvansiyonlarının kesilmesini içeren- kemer sıkma önlemleri, COVID-19 salgınının ekonomik yansımaları ve artan yakıt, yemeklik yağ, ekmek maliyetleri nedeniyle daha da kötüleşti.
Ekvador istatistik enstitüsüne göre, salgında işsizlik fırladı ve kayıtlı istihdama sahip Ekvadorluların sadece yüzde 33,2’si ve yüzde 22,1’i eksik istihdam ile yavaş toparlandı.
Sağcı eski bir bankacı olan Devlet Başkanı Guillermo Lasso’nun (2021’de yüzde yüzde 52.5 ile seçildi) görev süresinin bir yılı dolmuş durumda. Hükümet gündeminin durması, öncesinde bir dizi acımasız hapishane katliamı, ekonomik durgunluk ve şiddet suçlarında eşi görülmemiş bir artıştan kaynaklanan sıkıntılarla boğuşuyor
Protestocular, krizin sadece yoksullar tarafından değil, tüm Ekvadorlular tarafından üstlenilmesi gerektiğini söylüyor.
QUITO