Yargıtay, SMO’nun kaçırdığı, fidye taleplerine cevap olamadığı için Türkiye’ye teslim ettiği 27 yaşındaki Pervîz Ezîzî’ye ağırlaştırılmış müebbet hapis verilmişti. Yargıtay 27 yaşındaki Pervîz Ezîzî’e verilen cezayı bozdu
Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarında kullandığı Suriye Mili Ordusu (SMO) olarak adlandırılan paramiliter güçlerin Girê Spî, Serêkaniyê ve diğer bölgelerde alıkoyup Türkiye’ye teslim ettiği kişilere ağır cezalar veriliyor.
Tespit edilebilen 107 kişi “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak”, “Örgüt üyeliği ve Kasten Öldürmeye Teşebbüs Etme” suçlamaları ile yargılanıyor. Yargılamaları sona eren kişiler ağır hapis cezasına çarptırıldı. Yargılamalarda cezalara gerekçe ise SMO’luların tuttuğu tutanaklar gösterilirken, SMO’nun alıkoyduğu yurttaşlardan serbest kalmalarına karşılık ailelerinden para istediği, parası olmayan yurttaşları ise Türkiye’ye teslim ettiği belirtiliyor.
Bunlardan biri de İran Kirmaşan doğumlu 27 yaşındaki Pervîz Ezîzî. Ekonomik sorunlardan kaynaklı, Kuzey ve Doğu Suriye’deki kentlere inşaatta çalışmak için giden Pervîz Ezîzî, 9 Ekim 2019 tarihinde TSK ve SMO’nun saldırdığı Girê Spî’de 31 Ekim 2019 tarihinde alıkoyuldu. Sleybe Mahallesi’nde alıkonulan Pervîz Ezîzî’den serbest kalması karşılığında SMO’lular yüklü bir miktarda para istedi. İran’da bulunan ailesi ile iletişime geçen SMO’lular, parayı almak için aileye süre verdi, sivil bir şekilde alıkoydukları Pervîz Ezîzî’yi silahla yaraladılar. Aileye verdikleri 3 günlük süre içinde parayı alamayan SMO’lular, Pervîz Ezîzî’yi çatışmada yakaladıkları yönünde tutanak tutarak, Ceylanpınar İlçe Jandarma Komutanlığına teslim etti. Pervîz Ezîzî tutuklanarak Urfa 2 Nolu T Tipi Cezaevi’ne gönderildi.
Pervîz Ezîzî hakkında Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak, örgüt üyeliği ve Kasten öldürmeye teşebbüs etme” suçlarından soruşturma başlattı. Pervîz Ezîzî hakkında aynı suçlama ile iddianame hazırlayan savcılık, Pervîz Ezîzî’nin “işkence altında” verdiğini ifade ettiği jandarma ifadelerini göz önünde bulundurarak “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak, örgüt üyeliği ve Kasten öldürmeye teşebbüs etme” iddiası ile müebbet hapis cezasına çarptırılmasını talep etti. İddianame Urfa 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.
İşkence ve ağırlaştırılmış müebbet
Pervîz Ezîzî, 16 Temmuz 2020 tarihinde görülen ilk duruşmada daha önce verdiği ifadelerin işkence altında alındığını belirterek, Girê Spî’de inşaat işçisi olarak çalıştığını belirti. Alıkonulduktan sonra işkence gördüğünü, ailesinden fidye istendiğini belirten Pervîz Ezîzî, talepleri karşılayamayınca Türkiye’ye teslim edildiğini kaydetti. Urfa Tem Şube’de işkence gördüğünü belirten Pervîz Ezîzî, “Vücudumda yaralar vardı. Yara olan yerlere şiddet uygulayıp parça koparmaya çalıştılar. Bir cisimle bastırdılar. Beni Cumhuriyet Savcısı’na çıkardıklarında benim örgüt ile bir ilgimin olmadığını söyledim. Savcıdaki beyanımdan sonra kolluk görevlileri bana daha çok işkence yaptılar” diye belirti. 1 Ekim 2020 tarihinde görülen ikinci duruşmada iddia makamı esas hakkındaki mütalaasında, Pervîz Ezîzî’nin “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma” iddiası ile müebbet hapis cezasına çarptırılmasını talep etti. Bir hafta sonra 8 Ekim 2020 tarihine görülen karar duruşmasında mahkeme heyeti, “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma” iddiası ile Pervîz Ezîzî’ya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, “Kasten öldürme suçunun teşebbüs aşamasında” kaldığı iddiası ile 17 yıl hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.
Esastan bozdu
Antep Bölge Adliye Mahkemesi 3’üncü Ceza Dairesi 30 Kasım 2020 tarihinde, Pervîz Ezîzî’nin avukatının istinaf başvurusunun esastan reddine karar vererek yerel mahkemenin verdiği kararı onayladı. Yargıtay 3. Ceza Dairesi Pervîz Ezîzî’nin avukatının yapmış olduğu temyiz başvurusunu yerinde bularak esastan kararı bozdu. Pervîz Ezîzî için yeniden yargılama yolunu açan daire, dosyayı Urfa 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.
AKP-MHP yönetimi İhvan ve Selefilerden oluşan, farklı ülkelerden ve Suriye’den topladığı grupları eğit-donat programına alıp TSK’ye fiilen bağlamıştı. Bu paramiliter gruplar İdlib, Cerablus, Ezaz, El Bab, Efrin, Serekaniye, Gire Spi, Eyn İsa, Libya, Dağlık Karabağ gibi yerlerde kullanıldı. SADA’ın da bu gruplarla bağlantısı olduğu haberleri çıktı. Hükümetle arası bozulduktan sonra açıklama yapan organize suç örgütü şeflerinden Sedat Peker de SADAT’ın kendisi üzerinden Suriye’deki gruplar silah gönderdiğini söylemişti.
Kaynak: Emrullah Acar/MA