Lice’de askerlerin açtığı ateş sonucu yaşamını yitiren Medeni Yıldırım’ın kardeşi Mustafa Yıldırım’a, Medeni Yıldırım adına açılan hesaptaki paylaşımlar nedeniyle Cumhurbaşkanına hakaretten 1 yıl 2 ay hapis cezası verildi
Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Hêzan Mahallesi’nde, 28 Haziran 2013’teki kalekol protestosunda, askerlerin açtığı ateş sonucu yaşamını yitiren 18 yaşındaki Medeni Yıldırım’ın kardeşi Mehmet Yıldırım’ın “Cumhurbaşkanına hakaretten” yargılandığı davanın karar duruşması görüldü. Yıldırım hakkında hazırlanan iddianamede, @yildirim_medeni adıyla açılan sosyal medya hesabının kendisine ait olduğu ve bu hesaptan Cumhurbaşkanına hakaret ettiği ileri sürülüyordu. Adalet Bakanlığı’nın 2021 yılında kovuşturma izni vermesi üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı Mehmet Yıldırım hakkında “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla 1 yıldan 4 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırladı.
Erdoğan müşteki oldu!
İddianamede AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan müşteki olarak gösterildi. Diyarbakır 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde kabul edilen iddianamede, “@yildirim_medeni” isimli hesabın Mehmet Yıldırım tarafından kullanıldığı savunuldu. İddianamede, 2014 ve 2015 yılları arasında sanal medya hesabından yapılan üç ayrı paylaşımda yer alan “Erdoğan’ın görüşü IŞİD’e yakın”, “katil, hırsız” ve “harbi kazmasın” ifadelerinin cumhurbaşkanının haysiyet ve şerefini rencide edici nitelikte olduğu ve hakaret içerdiği iddia edildi.
Hesap bana ait değil
Davanın Diyarbakır 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmasında savunma yapan Mustafa Yıldırım, “Benim kullandığım Twitter hesabım ‘@licelimehmet21 numaralı’ hesaptır, bu hesap dışında başka bir hesap kullanmamaktayım. ‘Yıldırım@Yıldırım_Medeni’ adlı hesap bana ait değildir. Gezi direnişi sırasında kardeşim adına açılmış bir hesaptır, bu hesap kalekol protestoları sırasında kardeşim adına alınmıştır. Bu olaya ilişkin duruşma ve buna ilişkin bilgiler paylaşılıyordu, hesabı kim kullanıyor bilmiyorum, ben bu hesabı kullanmadım, kimin kullandığını da bilmiyorum” diyerek beraatini istedi.
İddia makamı mütalaasında Yıldırım iddianamede isnat edilen suçlama doğrultusunda hapis ile cezalandırılmasını istedi.
Delil yok beraat verilmeli
Yıldırım’ın avukatı Serdar Çelebi, dosyada yer alan araştırma raporunda müvekkilinin suçlama konusu yapılan sosyal medya hesabını kullandığına dair kesin ve net bir tespitin bulunmadığına işaret ederek, bu araştırma raporu üzerinden kesin olmayan delillerle mahkumiyet hükmünün kurulamayacağını aksi durumda müvekkilinin adil yargılanma hakkının ihlal edileceğini vurguladı. Dosyada suç delili olarak gösterilen paylaşımda geçen “Kazmasın” sözünün argodaki anlamı da dikkate alınarak, ‘kaba’ söz sınırları içerisinde kaldığını ifade etti. Çelebi, “Müştekinin bir siyasetçi olduğu ve eleştiri yapılabilecek sınırlar da nazara alınarak suçun unsurlarının oluşmadığını diğer twetlerin de siyasi anlamda eleştiri sınırları içerisinde kaldığını düşünüyoruz” diyerek beraat kararı verilmesini istedi.
Yıldırım’ın avukatı Mehmet Raci Bilici de, hesabın müvekkili tarafından kullanıldığına dair dosyada kesin ve inandırıcı delil bulunmadığını söyleyerek, müvekkili hakkında beraat kararı verilmesini talep etti.
Hapis verildi
Mahkeme, “Cumhurbaşkanına hakaret” suçunun işlendiğinin sabit olduğuna kanaat getirerek Yıldırım’a 1 yıl 2 ay 17 gün hapis cezası verdi. Mahkeme, cezanın hükmünün açıklanmasını geri bırakmaya karar verdi.
DİYARBAKIR