Rusya-Ukrayna Savaşı 113. günde de devam etti. Donetsk’te patlama oldu. AB’nin lokomotif ülkelerinin liderleri Kiev’e gitti. Türkiye’nin de görüşülmesi beklenen Madrid Zirvesi öncesi NATO ülkelerinin savunma bakanları da toplandı
Rusya-Ukrayna Savaşı 113. günde de durmadı. Bombardıman ve çatışmalar 16 Haziran 2022 Perşembe günü de sürdü.
Donetsk’te 16 Haziran’da bir patlama yaşandı. Rusya güçleri Donbass hattında Sviyerdonetsk kentinin tamamını ele geçirmeye çalıştı.
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna’ya ait 24 Şubat’tan beri 204 uçak, 131 helikopter, 3 bin 569 tank ve zırhlı aracın yok edildiğini iddia etti.
AB’nin lokomotif ülkelerinin liderlerinden ilk ziyaret
Rusya’nın Ukrayna’ya saldırdığı 24 Şubat’tan bu yana Ukrayna güçlerine ABD ile birlikte en fazla para-lojistik, silah yardımı yapan AB ülkelerinden Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İtalya Başbakanı Mario Draghi, Ukrayna’nın başkenti Kiev’e gitti. Savaştan bu yana üç liderin birlikte Ukrayna’ya yaptıkları ilk ziyaret oldu. Ziyaret aynı zamanda Ukrayna’nın AB üyeliğinin tartışıldığı döneme denk geldi.
Kiev’e ulaşan Scholz, Macron ve Draghi, Liderler 16 Haziran’da bir dizi görüşme yaptı. Daha önce çok sayıda lider Kiev’e giderken Scholz gitmeyince eleştiri oklarının hedefi olmuştu. Scholz, trende yaptığı açıklamada, Avrupa Ekonomik Topluluğu’nun kuruluşunda yer alan üç büyük ülkenin liderlinin Kiev’e gitmesi ve savaşın bu özel safhasında Ukrayna’ya ve Ukrayna halkına desteklerini göstermelerinin önemli olduğunu söyledi. Scholz, yapılan mali, insani ve silah yardımlarının sürdürüleceğinin güvencesini vermek istediklerini de kaydetti. Rusya’ya ABD ve AB ülkeleri tarafından uygulanan yaptırımların önemine de işaret eden Scholz, yaptırımların Rusya’nın askerlerini Ukrayna’dan geri çekmesi ihtimaline katkıda bulunduğunu vurguladı.
İrpin’de bombalanan yerlere gittiler
Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve İtalya Başbakanı Mario Draghi ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Kiev’e yönelik saldırılarda en çok hasar gören yerlerden Irpin’i gezdi. Macron, “Rus ordusuna karşı Ukrayna direnmeli ve kazanmalıdır. Fransa ilk günden bu yana Ukrayna’nın yanındadır (…) hiçbir tereddüde yer bırakmayacak şekilde Ukraynalıların yanındayız” dedi.
Olaf Scholz, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Irpin kasabasının “zulmün sembolü” olduğunu belirterek “Bu savaş bitmeli” dedi.
#Irpin ist wie #Butscha längst ein Symbol für die unvorstellbare Grausamkeit des russischen Kriegs geworden, für sinnlose Gewalt. Die brutale Zerstörung in dieser Stadt ist ein Mahnmal – dieser Krieg muss zu Ende gehen. pic.twitter.com/DEPZUfh9OY
— Bundeskanzler Olaf Scholz (@Bundeskanzler) June 16, 2022
Üç Lider Ukrayna Devlet Başkanı Vlodimir Zelensky ile de görüştü.
Gıda krizi
Ziyaret öncesi Donbass’ta (Donetsk, Luhansk) çatışmalar yoğunlaşmıştı. Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl gemilerinin Karadeniz’e açılmasının Rusya tarafından engellenmesinin dünya gıda krizini derinleştireceği açıklamaları yapılıyordu.
Rusya’ya karşı sertlik yanlısı İngiltere Başbakanı Boris Johnson 9 Nisan 2020’de Kiev’e sürpriz bir ziyaret gerçekleştirip Zelensky ile görüşmüştü. Boris Johnson, Kiev sokaklarını da Zelensky ile dolaşarak Rusya’ya mesaj vermişti.
NATO savunma bakanları toplandı
NATO ülkelerinin savunma bakanları da Ukrayna’ya yardım boyutlarını görüşmek için 16 Haziran’da toplandı.
Brüksel’deki NATO karargahında yapılan NATO Savunma Bakanları Toplantısı’na NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg başkanlık etti. Türkiye’yi toplantıda Savunma Bakanı Hulusi Akar temsil etti. Bakanlar Ukrayna-Rusya Savaşını, Kiev’e yardımları konuşacak. Bakanlar 28-30 Haziran’da yapılacak Madrid Zirvesi’nin hazırlıklarını da değerlendirecek.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ABD Savunma Bakanı Llyod Austin ile birlikte yaptığı açıklamada, NATO’nun Ukrayna’ya uzun vadeli desteğinin süreceğini, ABD’nin 15 Haziran’da açıkladığı 1 milyar dolarlık ilave yardımı memnuniyetle karşıladığını söyledi.
Madrid Zirvesi’nde Ukrayna için kapsamlı bir askeri yardım paketi üzerinde uzlaşma beklediğini vurgulayan Stoltenberg, zirveye Asya-Pasifik ortakları Japonya, Güney Kore, Avustralya ve Yeni Zelanda’nın yanı sıra NATO’ya üyelik başvurusu yapan İsveç ve Finlandiya’nın liderlerinin katılacağını aktardı.
NATO’nun güçlendirilmesi, ana değerleri ve birliğine vurgu yapan Austin de, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılım başvurularını memnuniyetle karşıladığını belirtti.
Madrid Zirvesi’nde Türkiye’nin de gündemlerden biri olması bekleniyor. Türkiye’nin NATO ve Rusya ilişkileri; Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini veto etmesinin ele alınması bekleniyor.
Gönderilecek silahlar: ÇNRA mühimmatı, M777 obüs topları
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley ile NATO Karargahının bulunduğu Brüksel’de 51 ülkenin katıldığı Ukrayna Temas Grubu Toplantısı’nın ardından basın toplantısı düzenledi.
Austin toplantıda, Biden’ın henüz duyurduğu Ukrayna’ya 1 milyar dolarlık askeri yardım paketinin detaylarını paylaştı. Austin, “Bu pakette, Savunma Bakanlığının envanterinden 12’nci destek paketi de yer alıyor. Pakette güdümlü ÇNRA mühimmatı, M777 obüs topları, onların çekici araçları ve 36 bin 155 mm obüs top mermisi yer alacak. Bu paket ayrıca Ukrayna’nın kendini savunmasına yardımcı olacak Ukrayna Güvenlik Yardımları İnisiyatifinden de 650 milyon dolarlık ekipman yardımı içermektedir. Burada da iki ek Harpoon kıyı savunma sistemi, binlerce telsiz, geçe görüş cihazları, termal araçlar ve diğer optik ekipman bulunuyor” dedi.
Orgeneral Milley ise Ukrayna ordusunun resmi taleplerini fazlasıyla karşıladıklarını söyledi. Milley, Ukrayna’nın 10 taburluk top sistemi istediğini, kendilerinin 12 taburluk top verdiğini ifade etti. ABD’nin Ukrayna ordusuna 97 bin tank mühimmatı verdiğini aktaran Milley, “Onlar 200 tank istediler, 237 tane aldılar. 100 piyade muharebe aracı istediler, 300’den fazla aldılar. Yaklaşık 1600 civarında hava savunma mühimmatı istediler, 60 bin hava savunma mühimmatı teslim ettik. Biz derken uluslararası toplumu kastediyorum” diye konuştu. Milley, 260 roket sistemi taleplerine karşılık ABD’nin Ukrayna’ya 383 roket ve topçu sistemi sağladığına, Ukrayna ordusunun taleplerini en kısa sürede halletmeye çalıştıklarını söyledi.
Rusların halen komuta, kontrol sorunları, lojistik, moral ve liderlik sorunları olduğuna belirten Milley, Ukrayna’nın Donbass bölgesinde günlük 100 ila 200 civarında kayıp verdiği, 200 ila 300 askerin ise yaralı olduğuna dair bilginin kendi değerlendirmeleri ile uyuştuğunu söyledi. Milley, Ukraynalıların ülkeleri için mücadele ettiği dikkate alındığında bu rakamların orantılı olduğunu dile getirdi.
Kremlin’den Suriye’ye ‘tanı’ çağrısı
Rusya’nın resmi haber ajansı TASS’a göre, Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov 16 Haziran’daki basın brifinginde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Suriyeli mevkidaşı Beşar Esad arasında görüşme olup olmayacağıyla ilgili soruları yanıtladı.
Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Suriye yönetiminin Ukrayna’nın Donbass bölgesindeki Donetsk ve Lugansk’ı tanımasını Moskova’nın “memnuniyetle karşılayacağı”nı söyledi.
Kremlin’den Suriye’ye ‘tanı’ çağrısı
Rusya’nın resmi haber ajansı TASS’a göre, Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov 16 Haziran’daki basın brifinginde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Suriyeli mevkidaşı Beşar Esad arasında görüşme olup olmayacağıyla ilgili soruları yanıtladı.
“Böyle bir toplantı olursa size haber vereceğiz” diyen Peskov, Suriye’ye Ukrayna’nın doğusunda Rusya desteğiyle bağımsızlık ilan eden Donetsk ve Lugansk’ı tanıma çağrısı yaptı. Peskov, “Donetsk Halk Cumhuriyeti (DPR) ve Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin (LPR) diğer ülkeler, özellikle de bize dost olan Suriye Arap Cumhuriyeti tarafından tanınmasını memnuniyetle karşılayacağız” dedi. Putin, 21 Şubat 2022’de Donetsk ve Lugansk (Luhansk) yönetimlerini tanıma kararı almıştı. Donbass denen bölgedeki Donetsk ve Lugansk’ın bağımsızlığını tanıması istenen Suriye; Kuzey ve Doğu Suriye Özerk yönetimi (Rojava Özerk Yönetimi) konusundaki bakış açısını henüz değiştirmiş değil. Beşar Esad yönetimi hala özerk yönetimi resmen kabul etmedi. Rojava’yı tanımayan Beşar Esad yönetiminin Donbass’ı tanıyıp tanımayacağı merak konusu.
DIŞ HABERLER