Gözaltına alınan gazeteciler ile dayanışma mesajı paylaşan IFJ ve ortak bir açıklaması yayınlayan 3 Fransız gazetecilik sendikası, gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını istedi
Uluslararası Gazetecilik Federasyonu (IFJ) ve ortak bir açıklama yayınlayan Fransız gazetecilik sendikaları Fransız Sendikalar Birliği “Solidaires”, Ulusal Gazeteciler Sendikası (SNJ) ve Uluslararası Dayanışma ve Mücadeleler Sendikal Ağı (LabourSolidarity), Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü bir soruşturma kapsamında 8 Haziran’dan bu yana gözaltında tutulan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Serdar Altan, Xwebûn Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş, JİNNEWS Müdürü Safiye Alagaş, JINNEWS editörü Gülşen Koçuk, Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Aziz Oruç, gazeteciler Ömer Çelik, Suat Doğuhan, Ramazan Geciken, Esmer Tunç, Neşe Toprak, Zeynel Abidin Bulut, Mazlum Doğan Güler, Mehmet Şahin, Elif Üngür, İbrahim Koyuncu, Remziye Temel, Mehmet Yalçın, Abdurrahman Öncü, Lezgin Akdeniz, Kadir Bayram, Feynaz Koçuk ve İhsan Ergülen’in gözaltına alınmasına tepki gösterdi.
IFJ, yaptığı açıklamada, 20 Kürt gazetecinin gözaltına alınmasına tepki göstererek, gazetecilerin derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.
IFJ’nin Türkiye’deki üyeleri olan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Disk-Basın İş, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Gazeteciler Cemiyeti Derneği (GCD) ile birlikte gazeteciliği kriminalize etmek amacıyla ‘terörün’ kullanılmasının kınandığı açıklamada, Türkiyeli yetkililerin kısıtlılık kararı süren soruşturma dosyası hakkında hızla açıklama yapması gerektiğinin altı çizildi.
‘Gazetecilik terörizm değildir’
IFJ Genel Sekreteri Anthony Bellanger de, “Türkiyeli yetkililer gazetecileri terörle suçlayarak baskı yapmaya devam ediyor. IFJ olarak bu gözaltı ve tutuklamalara şiddetle karşı çıktığımızın altını çiziyor ve işlerini yaptıkları için şu anda cezaevinde bulunan tüm Kürt medya çalışanlarıyla dayanışma içinde olacağımızı bir kez daha vurguluyoruz. Gözaltındaki gazetecilerin derhal serbest bırakılmaları ve el konulan tüm malzemelerinin iade edilmesi çağrısında bulunuyoruz. Gazetecilik terörizm değildir” ifadelerini kullandı.
Fransız basın örgütlerinden tepki
Fransız Sendikalar Birliği “Solidaires”, Ulusal Gazeteciler Sendikası (SNJ) ve Uluslararası Dayanışma ve Mücadeleler Sendikal Ağı (LabourSolidarity) ortak bir açıklama ile Kürt gazetecilerin gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Açıklamada, “Bir kez daha Erdoğan rejimi onun suçlarına tepki gösteren muhalif sesleri susturma arayışında” denildi. Sendikalar, Kürt gazetecilerle dayanışmalarını ifade ederken, gazetecilerin derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.
Açıklama, “Gazetecilik suç değildir” ifadesiyle son buldu.
HABER MERKEZİ