TBMM komisyonlarında kabul edilen yasa tasarısı ile meralar sanayi ve imar alanları haline gelecek. Diğer yandan ise mevcut meralar şirketlere kiralanırken,üretici hayvancılıktan vazgeçiyor ve ithalat artıyor
Türkiye’de son yıllarda kırmızı et, canlı hayvan ve saman ithalatı artarken, mera alanları imara açıldı ve yurtdışında mera kiralanmaya başlandı. Türkiye’de halen çiftçilerin kullandığı meralar şirketlere kiraya verilmeye başlandı. Türkiye 2001 yılından bu yana tarım alanlarının yüzde 23’ünü, mera alanlarının ise yüzde 28’inden fazlasını kaybetmesine karşın, meclise getirilen bir tasarı ile mera alanlarını imara ve sanayiye açılmasını sağlayacak olan tasarı Mera Kanunu’nun 61. maddesinde değişikliği hedefliyor. Tasarı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.
Mera şirkete kiralandı!
Uzun yıllardır köylerinde hayvanlarını otlatarak geçimlerini sağlayan Doğanca köyü sakinleri, topraklarının Mersinli bir şirket tarafından kiralandığını ve burada çalışmalara başlayacağını öğrenince olaya tepki gösterdi. Geçim kaynaklarının elden gideceğini düşünen köylülerle firma yetkilileri arasında tartışma çıktı. Bölgeye çok sayıda araçla gelen jandarma ekipleri araya girerek, herhangi bir olumsuz durum yaşanmaması adına köyün girişine karakol kuruldu. Köye giriş çıkışlar kontrollü olarak sağlanıyor.
Başka yerimiz yok
Eskişehir Mahmudiye Doğanca Köyü Muhtarı Hüseyin Çitpiş, “Biz yaklaşık bir senedir bu iş ile uğraşıyoruz. Burası daha önce meraydı. Bizim başka geçim kaynağımız yok. Bu köyde 3 bin küçükbaş, 300 büyükbaş hayvan var. Bizim burası da giderse mahfoluruz. Burada 23 bin dekar vakıf arazisi var. Buraları hiç kimseye sormadan kiraya veriyorlar. Biz buraya tarla parası olarak senede 15 bin lira kira ödüyoruz. Burası birinci sınıf çayır mera. Hayvanlarımızı otlatacak başka yerimiz yok.” ifadelerini kullandı.
Şirkete 814 dekar mera
Köy sakinlerinden Davut Alaç ise kiralanan toprakların köyün geçim kaynağı olduğunu ifade ederek, “Yüzyıllardır köylümüz bu mera alanlarını korumuş kollamış ve geçim kaynağı yapmış. Ama son zamanlarda bir müdahale ile bizim elimizden cebren alınıyor. Burayı Mersinli bir firma almış. 814 dekar yerimizi Vakıflar Müdürlüğünden kiralamışlar. Buradan çiçek toprağı alınacağı söylendi” dedi. Mersin’li firma yetkilileri ise burada bulunan alana bir tesis kurulacağını belirtti.
Kanuna tepkiler gelişiyor!
Meclis komisyonunda kabul edilen yasa tasarısına tepki gösteren Bursa İli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Derneği Başkanı Yıldırım Orhan, bu kanunun besicilere büyük zarar vereceğini belirterek, “Hazine arazilerinin kiralanması hayvancıları tedirgin ediyor. Hazine arazileri tarıma ve devlete katkı sağlamak için kiralanacak. Fakat biz bir konuyu dile getirmek istiyoruz. Meralarımız tescil edilen hayvan otlatma alanlarıdır. Bu yayla alanlarının dışında yıllardır mera olarak kullanılan, fakat gerekli çalışmalar yapılmadığı için hazine arazisi olarak görünen meralarımız var. Bunlar kiraya verilirken, meralardan istifade eden koyuncular, keçiciler, hayvancılar çok büyük zararlar görürler. Zaten meralarımız kalmamış durumda. Mera hüviyetini kaybettiler. Hayvancılıkla uğraşan kişiler, özellikle yem girdilerinin çok pahalı olduğu bu dönemde çok büyük zarara uğrayacaktır” dedi.
EKOLOJİ SERVİSİ