Türkiye’yi ekonomik krize sokan AKP iktidarı seçim öncesi çıkış yolları aramaya çalışıyor. Gece yarısı Hazine ve Maliye Bakanlığı ekonomistlerin ‘anlamadık’ dediği bir dizi önlem açıkladı
AKP iktidarı ekonomik sorunların altından kalkmak için yeni yöntemler denemeye başladı ancak piyasalar iktidarın umduğu beklentiyi vermedi.
Geçtiğimiz yılın Aralık ayında açıklanan Kur Korumalı Mevduat (KKM) programı doların kısmen ateşini söndürürken aradan geçen 5 ayda döviz kurları lira karşısında eski pozisyonunu geri aldı.
KKM’nin ilk uygulandığı 2021 Aralık ayından bu zamana Türkiye ekonomisi geri dönülmez bir çöküşün eşiğine gelmiş durumda. Dışarıda Rusya-Ukrayna savaşı içeride Federe Kürdistan ve Kuzey Suriye’ye yönelik yürütülen operasyonlar ve siyasi istikrarsızlık Türkiye ekonomisi zora sokmaya devam ediyor.
Bu yaşananların bir sonucu olarak enflasyonun son 20 yılın zirvesine çıkması beraberinde getirdiği hayat pahalılığı ve üretimde yaşanan düşüş iktidarın çözüm seçeneklerini daraltmış durumda.
AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faizleri arttırmayacağını açıklaması ve ABD Merkez Bankası’nın faiz artırımı da kuru negatif yönde etkiliyor.
Tüm bunlar yaşanırken Hazine ve Maliye Bakanlığı gece yarısı Türk Lirasını yeniden eski pozisyonuna getirmek için dizi önlemler aldı.
Ekonomist ve iktisatçılar ise açıklamaları anlayamadıklarını söyledi. Bakan Nurettin nebati önlem açıklayacaklarını duyurduğu anda 16,76 seviyelerine kadar gerileyen dolar bakanlığın açıklamaları sonrası yeniden artarak 17,20 lirayı geçti.
Eğilmez: Anlamadım
Ekonomist Mahfi Eğilmez, ise bakanlığın yaptığı açıklamayı menitonlayarak “ben anlamadım” açıklamasında bulundu. Eğilmez daha sonra “A planı olmayan birisine B planı sorulmaz,” ve “Faize faiz dememek için yaptıklarımızı yazsak roman olur” paylaşımlarında da bulundu.
Ben anlamadım.
— Mahfi Eğilmez (@mahfiegilmez) June 9, 2022
10 Haziran’a dolar saat 9:40 itibari ile 16,93 seviyelerine çıktı.
9 Haziran gece yarısı açıklanan önlemler ise şöyle:
Hazine – TL’yi teşvik etmek için Gelire Endeksli Senet (GES) ihraç edecek. Yeni ürün, getirileri güçlü olan KİT’lerin gelirlerine endeksli olacak. Sadece gerçek kişilere sunulacak GES için 15 Haziran’dan itibaren talep toplanacak. Bu uygulama için ekonomistler ‘Çiller yöntemi’ derken, “Hangi kurumun gelirine kazancın sabitleneceği açıklanmadı. Türkiye’de gelir elde eden kamu kurumu mu var?” şeklinde sorular yöneltti.
BDDK – Kredi büyümesini yavaşlatmak için tüketici kredisine vade sınırı getirdi, kredi kartında asgari tutarı artırdı. 100 bin liranın üzerindeki bireysel kredilerin geri ödeme süresi 12 aya indi.
BDDK – Yabancı yatırımcıya tahsisli swap imkanı sunmak için çalışma yapıyor. Daha önce yabancıların Türk Lirası’na erişimine getirilen sınırlama, belli kurallara bağlı olarak esnetilecek.
SPK – Borsa İstanbul bünyesinde Emtia Borsası kuruldu. Böylece emtia yatırımı için yurt dışına gitmek zorunda kalan yatırımcılar, işlemlerini yurt içinde yapabilecek. Altın sertifikası ihracı için de çalışmalara başladı.
SPK – Halka arzlarda komisyon indirimi geldi. Yurt dışı borsalarda halka arz için başvuran şirketler artık SPK’ya ihraç ücreti ödemeyecek. Yurt içinde halka arz olacak şirketler ise yabancı yatırımcıdan kaynak sağlarlarsa, SPK’ye ödeyecekleri kayıt ücretinde yüzde 90’a varan indirim alacak.
TCMB – Ticari kredilere yüzde 10 oranında uygulanan zorunlu karşılık oranı yüzde 20’ye çıkarıldı.
TCMB – Bankalar, döviz hesabına karşılık ilave olarak Türk lirası cinsinden uzun vadeli sabit faizli menkul kıymet tesis edecekler.
HABER MERKEZİ