Mardin ve Mersin’de Gemlik Yürüyüşü için çağrı yapıldı: ’12 Haziran’da Kürt, Türk ve bölgede yaşayan bütün halkları bu yürüyüşe çağırıyoruz. Bu yürüyüş onurlu bir yürüyüştür. Gelin birlikte olalım’
İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde ağır tecrit altında tutulan ve kendisinden haber alınmayan PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünün sağlanması talebiyle 12 Haziran’da gerçekleştirilecek olan Gemlik Yürüyüşü öncesi Mardin’de açıklama yapıldı. Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Mardin İl örgütleri, Özgür Kadın Hareketi (TJA), Mardin Barış Anneleri Meclisi, Mezopotamya Beşiğinde Yakınlarını Kaybedenler Derneği (MEBYA-DER) yöneticileri, HDP İl Örgütü binasında açıklama yaptı.
Açıklamada konuşan HDP Mardin İl Eşbaşkanı Salih Kuday, Öcalan’ın 23 yıldır ağır tecrit altında tutulduğunu belirterek, bir yılı aşkın bir süredir kendisinden haber alınmadığına dikkat çekti. Öcalan ile bir an önce görüşmelerin yapılması ve koşullarının düzeltilmesi gerektiğinin altını çizen Kuday, “Uzun bir süreden beridir Sayın Öcalan’dan haber alınamıyor. Durumunun, sağlık durumunun nasıl olduğunu bilmiyoruz. Bu nedenle 12 Haziran’da Kürt, Türk ve bölgede yaşayan bütün halkları bu yürüyüşe çağırıyoruz. Bu yürüyüş onurlu bir yürüyüştür. Biz inanıyoruz ki, bu yürüyüş cezaevlerindeki tecridi, işkenceleri, İmralı’daki hukuksuzluğu ortadan kaldıracak” dedi.
TJA adına söz alan Eylem Amak, özgürlük için Gemlik’e yürüyeceklerini ifade ederek, “Başta kadınlar olmak üzere tüm halkımızı Gemlik Yürüyüşü’ne çağırıyoruz” dedi.
Annelere çağrıda bulunan Barış Anneleri Meclisi’nden Halime Kaya, yürüyüşün iyi değerlendirilmesi, büyümesi ve etkili olması gerektiğini söyledi. Öcalan’ın ağır tecrit altında olduğunu ve bu nedenle yürüyüşe önem verilmesi gerektiğini vurgulayan Kaya, “Gelin bu yürüyüşte birlikte olalım” ifadelerini kullandı.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin İl Örgütü, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Mersin Mersin Meclisi, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Mersin Temsilciliği, Tevgera Jinen Azad/Özgür Kadın Hareketi (TJA) Mersin ve Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (Çukurova TUAY-DER), Gemlik yürüyüşüne ilişkin HDP İl binasında açıklama yaptı. Kurumlar adına açıklamayı HDP Mersin İl Eş Başkanı Hoşyar Sarıyıldız okudu.
Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması, Türkiye demokrasinin olmazsa olmazı olduğunu ifade eden Sarıyıldız, Türkiye’de demokrasinin gelişmesi, Ortadoğu’da onurlu barışın sağlanması için atılan ilk adımın İmralı tecrit sisteminin kaldırılması ve Öcalan’ın ailesi ile avukatlarıyla temas sağlamasıyla mümkün olduğunu belirtti. 23 yıldır İmralı Cezaevi’nde ağır tecrit koşulları altında tutulan Öcalan’dan kardeşi Mehmet Öcalan ile yaptığı 25 Mart 2021’den bu yana haber alınmadığını hatırlatan Sarıyıldız, “Bizler eşit vatandaşlık temelinde demokratik cumhuriyette yaşamak isteyen halklar olarak bu durumu kaygıyla karşıladığımızı, kabul etmediğimizi ve etmeyeceğimizi defaten yineliyoruz” diye konuştu.
Barış içinde yaşamak için…
12 Haziran’da yapacakları Gemlik yürüyüşüne katılım çağrısı yapan Sarıyıldız, “Türkiye’nin geleceği için mücadele eden halkları ve bir arada barış içinde yaşamak niyeti olan herkesi tecrit politikalarını eleştirmeye ve bulundukları her yerde tecrit karşıtı mücadeleyi büyütmeye ve bu mücadelede yan yana yürümeye davet ediyoruz. Tecrit; farklılıkların yok edilmesi, kadınların katledilmesi ve gençlerin geleceksizleştirilmesi ve savaş politikaları sonucu milyonlarca insanın göç ettirilerek mağdur edilmesi demektir” dedi.
Diyarbakırlılar: Herkesin özgürlüğe yürümesi gerekiyor
MA’dan Eylem Akdağ da ilişkin Diyarbakır halkına mikrofon uzattı.
Mehmet Yosunkaya, Öcalan’ın tutukluluğunun Kürt halkı için ağır bir durum olduğunu belirterek, “Bütün Kürt halkı, Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılmasını istiyor. Kürt halkı bu anlamda el ele vermeli, yürüyüşe katılarak, başarıya ulaşmalıyız. Kürt halkının gözü, kulağı Abdullah Öcalan’ın çıkmasında. O’nun için özgürlük talep ediyor, tutukluluğunun son bulmasını istiyoruz. Herkesin özgürlüğe doğru yürümesi gerekiyor. Toplu bir destekle yürüyüşe geçmeliyiz. Umuyoruz ki Abdullah Öcalan inşallah çıkacak. Kürt halkı olarak özgür, dilimiz ve kültürümüzle yaşamak istiyoruz” diye belirtti.
Türkiye’nin en büyük sorununun Kürt sorunu olduğunun altını çizen Bülent Şur, tecridin kaldırılması durumunda tüm sorunların ortadan kalkacağını dile getirdi. Şur, “Umuyoruz ki o zaman barış da gelir. Yürüyüş olursa bu tecrit kalkacak. Bu yürüyüşle Kürtler yine ayağa kalkacak ve sağlam duracak. Bunu istiyoruz. Halkımız bir olmalı ve yürüyüşe katılmalı. Halkımız, kimliği, dili ve barış için yürümeli. Öcalan bizim önderimiz ve O’nun üzerindeki tecridin kalkması için yürüyüş şart” dedi.
‘Yürüyüş, barışa yürüme anlamında bir başlangıç’
Kürt sorununun çözümüne iktidarın yanaşmadığını vurgulayan Ramazan Cengiz, “Bir yıldan uzun süredir haber alınmaması sorundur. Sağlık sorunları olabilir. Doktor hakkı gibi haklarının da olması gerekiyor. Sorun masada çözülebilir. Oturup konuşulması gerekiyor. Bu şekilde bir çözüm yolu oluşturulabilir. Ama söylenenler hiçbir zaman yapılmıyor. Tecrit insanlık suçudur. Öcalan’la görüşülürse barışın yolu sağlanır. Gemlik Yürüyüşü gibi yürüyüşlerin olması, insanların bir tepki vermesi gerekiyor. Yürüyüş, barışa yürüme anlamında bir başlangıç olur. Gemlik Yürüyüşü’ne herkesin katılması gerekiyor. Katılım fazla olsun ki ses getirsin” ifadelerini kullandı.
Ramazan Nesim, tecridin kalkması için yürüyüşün önemli olduğunu vurgulayarak, “Herkesin el birliğiyle katılması gerekiyor. Bu yürüyüş olursa adım adım barışa gidilir ve yetkililer de bunun farkına varacaklardır. Bu tecridin hem Öcalan hem de diğer tutukluların üzerinden kalkması lazım” dedi.
Kürt sorununun yüzyıldır var olan bir sorun olduğunu kaydeden Mehmet Zahir Gültekin, “Uzun yıllardır Öcalan üzerinde bir tecrit söz konusu. Bu tecridi kınıyoruz ve asla kabul etmiyoruz. Talebimiz şudur; Kürt ve Türk halkı bu sorun üzerinde durmalı. Barış, ülke huzuru ve insan hakları için bu soruna çözüm bulmalıyız. Bütün halkımıza sesleniyorum; imkanı olan herkes bu yürüyüşe katılsın. Bu yürüyüş bizim için çok önemli. Başımız dik kazanacağız. Bu yürüyüş herkesin özgürlüğü ve barışı içindir. Çünkü bugün bütün toplum tecrit ve katliamlar altında” ifadelerini kullandı.
‘Tecridin kaldırılması toplum açısından önemli’
“Çözüm” adı altında yürütülen süreçte topluma bir nebze de olsa huzurun hakim olduğunu belirten Sezayir Çapar da, şöyle dedi: “Ama herkes çıkarı için o süreci bozdu. Sadece Abdullah Öcalan için değil hangi insan olursa olsun tecrit hali iyi bir şey değil. Din, ırk ne olursa olsun tecrit iyi bir şey değil. Tecridin kaldırılması toplum açısından önemli. Öcalan üzerindeki tecrit kalkarsa barış da kardeşlik de sağlanır. Her şey daha güzel olur. Bu yüzden herkes yürümeli.”
Mustafa Akgül ise “Bugün kimse ne dili ne kültürü ne de başka bir şey hakkında rahat konuşamıyor. Şimdi ben konuşuyorum ama tedirginim çünkü Türkiye’de hak, hukuk, adalet yok. Kürt halkının kazanması için birlikte ayağa kalkmalıyız. Tek tek bu sorunlar çözülmez. Bugün hepimiz ayağa kalkmalı. Tecridin kaldırılmasına dair umudumuz var. Bunun için bütün Kürtler olarak harekete geçmeliyiz” ifadelerini kullandı.
4 Eylül 2005’te başlayan yürüyüş
MA’dan Diren Yurtsever de daha önceki yürüyüşleri derledi. Buna göre 4 Eylül 2005 tarihinde Tutuklu Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu (TUHAD-FED) öncülüğünde Öcalan’ın içinde bulunduğu koşullarla dikkat çekmek amacıyla “Gemlik Yürüyüşü” düzenlendi. Öcalan için düzenlenecek bu yürüyüşe 20 bin kişinin katılması hedeflendi.
Diyarbakır, Siirt, Adana, Mersin, Maraş, Urfa, Antep, Adıyaman, Antalya, Ankara, Bursa, Eskişehir, Hatay, Mardin, Van, Kars, Iğdır, Ardahan, İstanbul gibi illerden yola çıkan binlerce kişi çeşitli yerlerde engellendi. Kimi yerlerde araçlar durdurulup engellenirken, kimi yerlerde engellemeler protestolar ile karşılandı. Gebze’den Gemlik’e gitmek isteyen yaklaşık 100 kişi ise feribotla yürüyüşe katıldı.
Tüm baskı ve engellemelere rağmen yaklaşık 6 bin kişi Gemlik yürüyüşüne katıldı. Yürüyüşe katılan kitle, Bursa’nın İnegöl ilçesinde asker ve polislerce durduruldu. Burada oturma eylemi yapan kitle, mesajlarını ilettiklerini ve amaçlarına ulaştıklarını açıklayarak eylemlerini sonlandırdı.
Kitle, dönüş yolunda Bilecik’in Bozüyük ilçesinde ırkçı saldırıya uğrayarak linç edilmek istendi. Organize edilmiş ırkçı saldırıda birçok kişi atılan taşlarla yaralandı. Bozüyük saldırısı birçok yerde açıklamalarla, yürüyüşlerle, AKP ve MHP binalarına saldırılarla protesto edildi.
Saldırı ile başta Kürt illeri olmak üzere birçok yerde halk sokaklara dökülürken, Gemlik yürüyüşçüleri Diyarbakır’da 5 bin kişi tarafından karşılandı. Karşılamada binlerin oluşturduğu kitle, “Bijî Serok Apo” sloganlarını attı.
Yıl 2011’i gösterince Öcalan’ın uluslararası bir komployla Türkiye teslim edilişinin adımının ilk atıldığı 9 Ekim’in yıl dönümünde İkinci Gemlik yürüyüşü yapıldı. Komplonun 13’üncü yıl dönümünde TUHAD-FED tarafından “Öcalan’a Özgürlük” şiarıyla yürüyüş yapıldı. 100 bin kişinin katılması hedeflenen yürüyüşe 5 koldan yüzlerce otobüs ve çok sayıda özel araçla binlerce kişi katıldı.
Bursa Valiliği, yürüyüş öncesinde 3 gün boyunca Bursa’da yapılacak eylem ve etkinliklere yasak kararı getirdi. Buna rağmen Gemlik’e doğru toplam 40 ilden yüzlerce araç yola çıktı. Yürüyüş güzergahlarında eylemcilerin araçları durdurularak engellendi. İkinci Gemlik yürüyüşünün engellenmesi birçok ilde ise protesto edildi. Yapılan protestolarda AKP binalarına siyah çelenler bırakıldı, yürüyüş ve açıklamalar yapıldı.
1 Ağustos 2015 tarihinde TUHAD-FED öncülüğünde “Yüzbinlerle Önderliğin özgürlüğü için yürüyoruz” şiarıyla Diyarbakır’dan Gemlik’e yürüyüş düzenlendi. Eylemciler, “Yüz binler özgür insanla buluşuyor” ve “Öcalan’a özgürlük” yazılı önlükler ile yine üzerinde Öcalan’ın fotoğrafının bulunduğu bayraklar ile yürüyüşün başlayacağı Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır İl binası önünde toplandı. Yürüyüşe geçecek kitleye müdahale edilerek yürüyüş engellenmeye çalışıldı.
Öcalan’a Özgürlük Platformu’nun çağrısıyla Öcalan’ın uluslararası komployla Türkiye’ye getirilişinin yıldönümü olan 15 Şubat 2016 tarihinde Bursa’dan Gemlik’e “Komploya hayır Öcalan’a özgürlük” şiarıyla yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşe sivil toplum örgütleri ile HDK ve HDP’de destek verdi. HDP Osmangazi Temsilciliği önünde “Barışın muhatabı Öcalan’dır. Tecride son. Öcalan’a özgürlük” pankartını taşıyarak yürüyüşe geçen kitleye, polis müdahale etti.
6 yıl aradan sonra ağır tecrit koşulları altında tutulan ve haber alınamayan Öcalan için “Büyük Gemlik” yürüyüşü 12 Haziran’da yapılacak. HDK, DTK, TJA, HDP, BDP ve MED TUHAD-FED, “Tecrit siyasetine karşı özgürlüğü savunmak için Gemlik’e yürüyoruz” şiarıyla 3 koldan yürüyüşe geçmeye hazırlanıyor. Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması ve bulunduğu koşullara dikkat çekmek ise yürüyüşün temel amacı.
MARDİN/MERSİN-DİYARBAKIR