Kuzey ve Doğu Suriye’de yasa ve yargı mekanizmalarının oluşturulmasında kadınlar çok aktif ve önemli rol üsteniyor. Avukat Rewşen Hacim, toplumsal adaletin sağlanması için ilkelerin eşit şekilde uygulandığını söyledi
Kuzey ve Doğu Suriye’de devrimden bu yana inşa edilen yeni yaşamda kadınlar aktif olarak çalışıyor, yasaların oluşturulması ve yargı alanının düzenlenmesinde önemli rol üstleniyorlar.
Fırat Bölgesi Toplumsal Adalet Meclisi Eşbaşkanlığı’nda yer alan avukat Rewşen Hacim, JinNews’ten Yara Kendeş’e kadınların çalışmalarına dair önemli bilgiler verdi.
6 yıldır ortak çalışma yürüttüklerini söyleyen Rewşen Hacim, “2016 yılında yargı ve adalet çalışmalarına dahil oldum. Erkek arkadaşlarla ortak çalışma yürütüyorduk. Birlikte en doğru çözüm ve karara ulaşmaya çalışıyorduk. Önceleri bazı hassas konularda kadın arkadaşlar erkeklerle görüş alış verişi yapamıyordu. Bu yüzden de kadının yargı çalışmalarında yer almaya başlaması önemliydi” dedi.
Her aşamada kadınlar var
Kadınların birbirini daha iyi anladıklarını söyleyen Rewşen Hacim, şöyle devam etti: “Sorun ne kadar ağır olursa olsun, biz kadınlara yardımcı oluyoruz. Kadında bir korku, kafa karışıklığı ve kaygının oluşmasına izin vermiyoruz. Kadınların toplum içinde kaybolmasının önüne geçmeye çalışıyoruz. Bir yandan da kadınların yasal olarak haklarını almaları içim çalışıyoruz. Özellikle soruşturma aşaması, Adalet Komisyonu ve istinaf aşamasında kadın ve erkek arkadaşlar birlikte çalışma yürütüyor.”
Önemli adımlar atıldı
Geçmiş sisteme göre Kuzey ve Doğu Suriye’de bugün önemli adımların atıldığını ve gelişmelerin yaşandığına dikkat çeken Rewşen Hacim, “Adalet ve yargıdan söz konusu olduğunda bir toplumda bir fark ve ayrımcılık yapılmamalı. Adaletin yerini bulması için eşit ilkeler esas alınıyor. Kuzey ve Doğu Suriye’de birçok değişim ve dönüşüm yaşandı. Önemli adımlar atıldı. İlkelerimiz, toplumsal adaletin gerçekleşmesi için halkın görüşleri sonucu, halkın talepleri, istekleri doğrultusunda oluşturulmuş, bu esaslar üzerine çalışmalarımızı yürütüyoruz” dedi.
Çok eşlilik büyük suç
Kuzey ve Doğu Suriye’de kadın haklarına ilişkin temel bir ilke olduğunu ifade eden Rewşen Hacim, “Özerk Yönetim yasalarında aile yasaları var. Örneğin bir çift evliliğe son verip boşanmak istediklerinde, yasaya göre hareket ediyoruz. Kadının temel hakları var. 15 yaşına kadar çocuk anne ile kalıyor. Ancak 15 yaşından sonra kararı çocuk veriyor. Kimin yanında kalmak isterse, kalıyor. Baba ise çocuğa nafaka verme hakkını üstleniyor. Yine bizde çok eşlilik yasak. Erkek iki kez evlenirse bu büyük bir suç olarak görülüyor” diye konuştu.
Her kadın çalışmalı
Kadınlarda ve toplumda hala kaygıların olduğunu söyleyen avukat Rewşen Hacim, son olarak şöyle dedi: “Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin bütün kurumlarında kadınlar yer alıyor. Öncülük rolüne sahipler ve böyle hareket ediyorlar. Kurumlarda kadınlar kendi temsiliyetlerini sağlıyor. Bir avukat olarak tüm kadınlardan isteğim kendilerine sıradan yaklaşmasınlar. Sizler topluma sahip çıkmalısınız. Her kadın çalışmalı.”
KOBANÊ/JINNEWS