Rusya-Ukrayna Savaşı 102. günde de devam etti. Ukrayna’nın başkenti Kiev’e bir kez daha füzeler yağdı. Ukrayna limanlarındaki tahıl gemilerine blokaj sürdü. ABD Genelkurmay Başkanı İsveç’e giderek açıklamalar yaptı
Rusya-Ukrayna Savaşı 102. günde de sürdü. Ateşkes 5 Haziran 2022 Pazar günü de sağlanamadı.
Ukrayna’nın başkenti Kiev’e bir kez daha füzeler atıldı. En az 4 füze düştüğü yönünde haberler geldi. Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko, şehrin Dniprovsko ve Darnitsky semtlerine Rus güçlerince füze saldırılarının düzenlendiğini duyurdu. Vitaliy Kliçko, Telegram hesabından yaptığı paylaşımda, Dniprovsko ve Darnitsky semtlerinde bulunan altyapıların Rus güçlerce bombalandığını vurgularken “Altyapı tesislerine yönelik füze saldırıları nedeniyle henüz can kaybı yok. Yaralı bir kişi hastaneye kaldırıldı” dedi. Saldırı düzenlenen noktaların girişleri Ukrayna güçlerince kapatıldı. Kiev uzun aradan sonra vurulmuş oldu. Rusya Kiev çevresinden çekildikten sonra Donetsk ve Luhansk’a odaklanmıştı, ancak sahada zorlanıyordu.
Rusya Savunma Bakanlığı da 5 hafta sonra hedef alınan Ukrayna’nın başkenti Kiev’de batı tarafından verilen T-72 tankları ile birlikte bazı zırhlıların yok edildiğini kaydetti.
Lysychansk’ta yardım merkezi
Dnipropetrovsk bölgesinin Zelenodolsk Mahallesindeki Velyka Kostromka ve Mala Kostromka’nın bombalandığı, Lysychansk’taki insani yardım dağıtım merkezinin de vurulduğu iddiaları var.
Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun Mykolaiv yönünde Sukhy Stavok ve Lozove yakınlarındaki pozisyonları ele geçirmeye çalıştığını duyurdu.
Tahıl gemileri
Ukrayna Limanlarını bloke eden Rusya tahıl gemilerinin Karadeniz’e çıkışını engelledi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Twitter’dan “Ukrayna, Odesa Limanı’ndan ihracatı yeniden başlatmak için gerekli koşulları yaratmaya hazır” dedi ancak Rusya’nın Odesa’ya saldırmak için ticaret yolunu “suistimal” edebileceğini vurguladı. “Soru, Rusya’nın Odesa şehrine saldırmak için ticaret yolunu suistimal etmeyeceğinden nasıl emin olunacağıdır” diyen Kuleba, Rusya’nın şu ana kadar garanti vermediğini ve Birleşmiş Milletler ve müttefikler ile çözüm arayışında olduklarını vurguladı.
Putin: Yeni hedefler vururuz
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 5 Haziran’da yaptığı açıklamada, Ukrayna’ya uzun menzilli füze tedarik edilmesi durumunda Moskova’nın daha önce vurmadıkları yeni hedefleri vuracağını söyledi. ABD’nin Ukrayna’ya gelişmiş füze göndereceğini duyurmasından sonra konuşan Putin, mevcut silah teslimatlarıyla amacın çatışmaları uzatmak olduğunu kaydetti. Rus devlet kanalı Rossiya-1’e konuşan Devlet Başkanı Putin şunları söyledi: “Eğer Ukrayna’ya uzun menzilli füze tedarik edilirse uygun sonuçları değerlendireceğiz ve daha önce hedef almadığımız yerleri vurmak için silahlarımızı kullanacağız.”
Putin’in açıklaması
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 4 Haziran 2022 Cumartesi günü de yaptığı açıklamada, Ukrayna’dan tahıl sevkiyatının gerçekleştirilebilmesi için çeşitli alternatif güzergahların bulunduğunu anlattı. Putin, söz konusu güzergahlardan en kolay ve ucuzunun Belarus üzerinden olduğunu vurguladı. Tahılın, Belarus üzerinden Baltık ülkelerinin limanlarına sevk edilebileceğini belirten Putin, “Oradan da tüm dünyaya gönderilebilir. Ancak bunun için Belarus’a yönelik yaptırımların kaldırılması gerekiyor” dedi. Putin, diğer alternatif güzergahlar olarak da mayınlardan temizlenmesi halinde Ukrayna limanlarına, Polonya’ya, Romanya’ya ve Rusya’nın kontrolündeki limanlara işaret etti.
Ukrayna’dan tahıl sevkiyatını Rusya’nın kontrolündeki limanlardan gerçekleştirebileceklerini belirten Putin, “Bu limanlara yaklaşma güvenliğini garanti edeceğiz, yabancı gemilerin girişini, Azak ve Karadeniz’de her yöne hareketini sağlayacağız” diye konuştu.
Rusya, Azak (Azov) Denizi kıyısı kentlerinden Mariupol ve Melitopol’ü ele geçirerek UKrayna’nın Azak Deniizi’yle bağlantısı kesmişti. Ukrayna’nın Karadeniz’e açılan kentleri Kherson (Herson, büyük kısmı Karadeniz kıyısında) da Rusya kontrolüne geçmişti. Ukrayna’nın Karadeniz’lle bağlantı şehri olan ve limanlarıyla ünlü Odessa ise Rusya ablukasındaydı zaman zaman kente füzeler yağdırılıyordu.
Macron: Rusya’yı küçük düşürmeyelim
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron 4 Haziran’da yaptığı açıklamada Rusya-Ukrayna Savaşı bittiğinde diplomatik kanallardan çıkış yolu inşa edebilmek için “Rusya’yı küçük düşürmemek” gerektiğini söyledi. Macron, süren savaşta durumun endişe verici olduğunu, bu nedenle Aralık 2021’den bu yana Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmelerin sayısını sayamadığını kaydetti. Macron, bu görüşmelerin, şeffaflık içinde ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky’nin isteği üzerine gerçekleştiğini dile getirdi. Macron “Rusya’yı küçük düşürmemeliyiz ki savaş bittiği gün diplomatik kanallardan bir çıkış yolu inşa edebilelim” dedi ve arabulucu rolünü Fransa’nın üstlenmesi gerektiğine inandığını belirtti. Macron, “Putin’in, halkı, kendisi ve tarih için temel ve tarihi bir hata yaptığını düşünüyorum ve bunu ona söyledim” dedi. Emmanuel Macron, Rusya Devlet Başkanı’nın kendisini izole ettiğini ve bu durumdan çıkmasının zor olduğunu söyledi.
Avrupa Birliği’nin Rusya’ya karşı hazırladığı 6’ıncı yaptırım paketine işaret eden Macron, Ukrayna’ya mali ve askeri desteğin artırılmasını istediklerini vurguladı. Macron, Kiev’e gitme fikrine kapalı olmadığını da ekledi.
ABD Genelkurmay Başkanı İsveç’te
ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley, askeri bir tatbikat öncesinde ziyaret ettiği İsveç’in başkenti Stockholm’de, konuştu. Mark Milley kısa sür eönce NATO üyeliği için başvuran ve Türkiye’nin vetosuna takılan Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılmasının Rusya’yı askeri açıdan Baltık Denizi’nde zor bir konuma sokacağını söyledi. General Milley, “Dolayısıyla Rusya perspektifinden baktığınızda bu kendileri açısından çok sorunlu bir durum teşkil edecek ve NATO açısındansa büyük bir avantaj olacak. Baltık Denizi stratejik bakımdan çok önemli, dünyanın en büyük denizyollarından biri” dedi.
İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılması, Baltık Denizi’nin, Rus kentleri Kaliningrad ve St. Petersburg çevresindeki küçük şeritler haricinde NATO üyeleri tarafından çevreleneceği anlamına gelecek. Yine buzlarla kaplı Arktik Okyanusu’na yakın durup Rusya ve Çin’in buzlar eridiğinde bu alandaki hareketlerini kontrol etmek, Arktik’teki kaynaklara yakın durmak anlamına gelecek.
AKP-MHP yönetimi, durumu fırsata çevirmek isterken, Kürtlere yönelik operasyonlara ses çıkarılmaması, silah ambargolarının kaldırılması ve Kürt siyasilerin iade edilmesi gibi talepler öne sürerek NATO üyeliklerini veto etme kararı almıştı. Üyelik prosedürü işletilemedi, Türkiye ile İsveç, Finlandiya ve NATO görüşmeler yaptı.
Rusya Başkanı Vladimir Putin, Mayıs 2022’de yaptığı açıklamada, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılmasının Rusya için hiçbir tehdit içermediğini söylemiş, ancak ABD öncülüğündeki ittifakın yeni olası üyelerde askeri altyapıyı güçlendirmesi halinde Moskova’nın buna yanıt vereceği uyarısında bulunmuştu.
İsveç ve Finlandiya liderleri de ABD’yi ziyaret ederek Joseph Biden’dan güvenceler istemişti. İsveç Başbakanı Magdalena Andersson “Bu, dünyaya güçlü bir sinyal. Aynı zamanda, Başkan Biden’ın Beyaz Saray’da çok açık sözlü biçimde ortaya koyduğu güvenlik garantilerinin somut icraatlarla devamının getirildiğini gösteriyor” demişti.
NATO tatbikatı: İsveç, Finlandiya, Türkiye de yer aldı
Henüz NATO üyesi olmayan İsveç ve Finlandiya’nın da yer aldığı NATO tatbikatı ise 5 Haziran’da başladı. İsveç ve Finlandiya’nın da katıldığı NATO ‘Baltops 22’ tatbikatı başladı. 17 Haziran’a kadar sürecek tatbikata 14’ü NATO üyesi 16 ülkeden 45 gemi ve 76 savaş uçağı katıldı. Donanmasının 500. yılını kutlayan İsveç’in ev sahipliğini yaptığı tatbikata Finlandiya da 200 asker gönderdi. 1972 yılından beri yapılan tatbikata, Türkiye’nin yanı sıra Belçika, Bulgaristan, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Letonya, Litvanya, Hollanda, Norveç, Polonya, İsveç, İngiltere ve ABD katıldı.
DIŞ HABERLER