Kuzey ve Doğu Suriye’de, ilk kez Edebiyat Haftası ilan edildi. ‘Edebiyat devrimi’, ‘Kadın ve edebiyat’ ile ‘Eleştiri ve edebiyatın gelişimindeki rolü’ konularının tartışıldığı programda, çok sayıda seminer, panel, şiir sunumu ve öykü etkinliği yer aldı
Kuzey ve Doğu Suriye’de faaliyet yürüten Edebiyat Divanı, bu yıl ilk kez ‘Edebiyat Haftası’nı ilan ederek, çok sayıda seminer, panel, şiir sunumu ve öykü etkinliği düzenledi. Haftalık etkinliklere Kuzey ve Doğu Suriye’den çok sayıda yazar, aydın, şair, yazar katıldı. Edebiyat Divanı üyeleri ile Kürt-Arap yazar ve şairler Edebiyat Haftası hakkında konuştu.
Kadının edebiyattaki yeri
Edebiyat Divanı üyesi Minhel Xelef RojNews’e konuşarak, şunları söyledi: “Edebiyat, devrimin yansıması, içerdiği acı ve ıstırabı ifade edebilir mi? Buna cevap bulmaya çalışıyoruz.” Minhel Xelef, bu hafta iki yazarı bir araya getirmek istediklerini belirterek, “Kuzey ve Doğu Suriye’de yaşananları edebiyat açısından değerlendirmek istiyoruz” dedi. Edebiyat Haftası’nda “Edebiyat devrimi”, “Kadın ve edebiyat” ile “Eleştiri ve edebiyatın gelişimindeki rolü” tartışılıyor. Minhel, Rojava devriminin kadın devrimi olarak bilindiğini hatırlatarak, “Kadının edebiyattaki yerini de bu etkinlikle incelemek istedik” şeklinde konuştu.
Devrim edebiyatı etkiledi
Kürt şair Ciwanê Ebdal da haftalık etkinliklere çok sayıda yazar ve aydının katıldığını belirterek, “Edebiyat fark yarattı. İçeriği, acıyı ve ıstırabı ortaya çıkardı. Çünkü devrim edebiyatı etkiledi” diye konuştu. Eleştiri ve edebiyatın gelişimindeki rolüyle ilgili olarak Ciwanê Ebdal, “Eleştiri yerine değerlendirme yapılmalı. Eleştiri olsa bile geliştirici ve devrimci bir vizyon bağlamında olmalıdır” şeklinde konuştu. Kürt yazar Lema Eli de Edebiyat Haftası ile Rojavayê Kurdistan’da edebiyatın öneminin vurgulandığını belirterek, “Rojavayê Kurdistan’da edebiyatın gelişmesi bir zorunluluktur. Bu devrim yıllarında, bir yarışmada bizim gibi kısa sürede dünyanın edebi düzeyine ulaşmak istiyoruz” dedi.
Etkinlikler arttırılmalı
Etkinliklerde yer alan Reqalı Arap şair Reed El-Fadil, Kuzey ve Doğu Suriye’den haftalık bir aydın toplantısının, edebiyatın durumunu tartışmasının önemli olduğuna vurgu yaptı.
Reed El-Fadil, bir haftanın tek başına yeterli olmadığını, bunun yanında toplantı ve panellerin devam etmesi gerektiğini ifade ederek, “Özellikle Kuzey ve Doğu Suriye düzeyindeki toplantılar için bu adımlar ileriye doğru atılmış güzel adımlar olacaktır” ifadelerini kullandı.
Kadın ve edebiyat
Öte yandan, Kuzey ve Doğu Suriye Edebiyat Divanı, bilim ve edebiyatı geliştirme amacıyla “Edebiyat Toplumun Acı ve Umutlarının Kaynağıdır” sloganıyla 28 Mayıs’ta Qamişlo’nun El-Burc salonunda başlayan “Edebiyat Haftası” devam ediyor. “Edebiyat Haftası” etkinlikleri ilk başladığı günden bu yana edebiyatçı ve şairler tarafından yapılan zengin bir içerikle devam ediyor.
Etkinliğin dördüncü gününde “Kadın Edebiyatı İsimlendirme ile Yerleşim Arasında” başlığıyla seminer gerçekleştirildi. NUJINHA’da yer alan habere göre, seminere Hena Dawûd, Evîn Yûsiv ve Evêsta İbrahîm konuşmacı olarak katıldı. Konu başlığı üzerine yapılan konuşmaların ardından seminer sonunda kadınların kaleminden yazılan hikayeler katılımcılara okundu. Gazeteci ve yazar Evîn Yûsif, seminerin içeriğine dair konuştu.
Kadın edebi bir ruha sahiptir
Evîn Yûsif, “Amacımız Edebiyat Haftası’nı kadınların bakış açısıyla zenginleştirmektir. Seminer ile kadınların rengine ne kadar ihtiyaç duyulduğunu, kadın edebiyatının yaşamdaki önemine dikkat çekmek istedik. Kadın edebi bir ruha sahiptir. Çünkü kadın konuşurken beyin ve dili nasıl birlikte kullanacağını biliyor. Yazar ve edebi şahsiyetler olarak devrimimizin içinde yaşananları üretmeli ve bunu topluma sunmalıyız. Burada da erkek arkadaşımızın kadın edebiyatına bakış açısını öğrenmek istiyoruz. Çünkü bizler hepimiz birbirimizi tamamlıyoruz. Görüşlerimiz birbirimiz için eğitimdir. Burada sağlam ve güçlü yorumlara ulaşmak istiyoruz” dedi.
QAMİŞLO