Türkiye ve Brezilya yönetimleri doğa yağmasında birbiriyle yarışırken, aynı zamanda ormanlara sahip çıkan algı adımları atıyor. Yağmur ormanları giderek yok edilirken, Türkiye’de de benzer süreç yaşanıyor
Geçtiğimiz gün AKP’li Cumhurbaşkanı R.T. Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayınlanan kararla Düzce, Manisa, Bilecik ve Mersin’deki ormanlık alanların bir kısmı orman sınırları dışına çıkarıldı. Karara göre Düzce Gümüşova’ya bağlı Selamlar köyü, Manisa Yunusemre’ye bağlı Uzunburun Mahallesi, Bilecik Osmaneli’ne bağlı Selçik Köyü ve Mersin Mut’a bağlı Barabanlı-Meydan Mahallesi’nde orman alanları orman sınırı dışına çıkarıldı.
Yağma için algı peşindeler
Kararda, orman sınırları dışına çıkartılan alanların iki katından az olmamak üzere devletin hüküm ve tasarrufu altında veya Hazine’nin özel mülkiyetinde bulunan taşınmazlardan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı (Milli Emlak Genel Müdürlüğü) tarafından Orman Genel Müdürlüğüne orman tesis etmek üzere tahsis yapılacağı belirtildi. Rantsal alan yaratma ve bu yolla maden, enerji, kentsel imar vd. adımlarla doğa yıkımlarını örtme amacıyla orman işletmelerine ağaçlandırmak amacıyla alanlar verileceğinin belirtilmiş olması hiçbir anlam taşımadığı gibi yapılan yağma için algı peşine düşüldüğü görülüyor.
135 bin fidan!
Erdoğan’ın İstanbul Havalimanı’nı satabilmek için Atatürk Havalimanı’nı yok etmek istediği iddiaları gündemde yerini korurken, Havalimanı arazisine ‘millet bahçesi’ yapma çalışmaları adına fidan dikme töreni için çağrılar yapılıyor. İstanbul Havalimanı ve bağlantı yolları inşa edilirken katledilen 13 milyon ağaç ve büyük bir orman ekosistemi yerine 135 bin fidan dikerek gerçekleşen yağma ve katliamlar görünmez kılınmaya çalışılıyor.
İkiz kardeş Bolsonaro!
Diğer yandan Erdoğan’la benzerliği şaşırtıcı düzeyde olan Brezilya Devlet Başkanı sağcı Jair Bolsonaro’nun iktidara geldiği Ocak 2019’dan bu yana yağmur ormanlarında yıkım hızla sürüyor. Ülkenin uzay kurumu Inpe’nin verilerine göre Ağustos 2019 – Temmuz 2020 döneminde 11.088 kilometrekarelik orman alanı yok edildi. 2019’da 2018 yılına göre orman kıyımında yüzde 9.5’lik artış yaşandı. Bolsonaro, başkanlığı döneminde ormansızlaşmanın arttığını defalarca reddederken, SOS Mata Atlântica örgütünün yayımladığı rapora göre, Brezilya’nın tüm doğu kıyısı boyunca uzanan toplam 21 bin 642 hektar yağmur ormanı, Kasım 2020 ile Ekim 2021 arasında yok edildi. Bu rakam, bir önceki yıla göre yüzde 66’lık bir artış.
Madenler yerli halk içinmiş!
2019 yılında Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nunda konuşan Bolsonaro, Amazon’un yüzde 60’ı üzerinde Brezilya’nın egemenlik hakkının bulunduğunu vurgulamış ve yağmur ormanlarında haftalardır süren yangınlarla ilgili ‘medyanın yalan söylediğini’ belirterek ekoloji örgütlerini suçlamıştı. Bu örgütlerin yerli halkların Brezilya topraklarının yüzde 14’ünü kaplayan tecrit edilmiş alanlarda mağara adamları gibi yaşamasını istediğini söyleyen Bolsonaro, bu halkların yaşadığı arazilerdeki altın, gümüş, uranyum, niyobiyum ve nadir toprak elementlerinin işletime açılması ile yerlilerin daha iyi hayat şartlarına kavuşacağını da ifade etmesi ise yağmur ormanları üzerindeki büyük tehdidi ortaya koymuştu.
Yerli halk için cezalar!
Diğer yandan Türkiye’de olduğu gibi orman yağmasını örten adımlar atan Bolsonaro, kimseyi inandıramıyor. Geçtiğimiz günlerde Bolsonaro’nun imzaladığı bir kararnamede, Amazon Ormanları’nın daha agresif bir şekilde korunmasını sağlamak amacıyla çevre suçlarına yönelik cezaların arttırılacağı belirtildi. Yetkisiz avlanma, balıkçılık ve kirlilik gibi ihlalleri de hedef alan çevre cezaları, Brezilya’nın yasadışı ormansızlaşmayla mücadelede kilit araçlarından biri olacağı iddia edilirken, cezaların yerli halkı baskılamak amacıyla kullanılacağı, Bolsonaro’nun yasal olarak izin verdiği ve asıl katliamı gerçekleştiren şirketleri ilgilendirmediği anlaşılıyor.
EKOLOJİ SERVİSİ