AKP’li Cihanbeyli Belediyesi tapulu arazilere el koyup köylüye geri fahiş fiyatlarla satınca yurttaşlar tepki gösterdi: Bizim malımızı bize geri satıyor
Asıl amacı arazi ve arsa düzenlemelerinin inşaata elverişli imar parseli üretmek olan 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 18’inci maddesinin sunduğu imkânlar keyfi uygulamaların önünü açmış durumda. Konya Cihanbeyli İlçe Belediyesi, bu kanun ile yurttaşların tapulu arsalarına el koyuyor.
İlçe merkezi ve kırsal mahallelerde yaşayan yurttaşlara el koyduğu arazileri fahiş fiyatlarla tekrar satan belediye, kimi zaman ise el koyduğu arazileri asıl sahipleri yerine başkalarına satıyor. Bazı yurttaşlar, bu uygulamaya tepki gösterirken, belediyenin tehditlerine maruz kalanlar, verilen kararlara tepkisiz.
Belediye’nin uzun süredir devreye koyduğu bu uygulamanın ilçe sakinleri tarafından tepkilere neden olması sonucu geçen hafta Cihanbeyli’ye giden AKP Grup Başkanvekili Binali Yıldırım’a iletildi. Uzun yıllardır AKP’ye oy verdiğini söyleyen Konyalı yurttaşlar, “Başkanım millet vallahi perişan. 20 senedir size oy veriyorum. Bir AK Partili olarak söylüyorum, şu ekonomiye bir el atın. Hep yukarıda kalındı, alt kısma inilsin artık. Biz 4 bin lira maaşla bu arsaları ödeyemeyiz, o zaman gelecek belediye bizden alacak” ifadelerini kullandı.
MA’dan Fırat Can Arslan ve Berivan Kutlu’nun haberine göre yurttaşlar “100 yıldır bize ait olan arsaları bize satıyorlar” diyerek duruma tepki gösteriyor.
Bizim malımızı bize geri satıyorlar
“100 yıldır bize ait olan arsaları bize satıyorlar” vurgusu yapan Ali Fuat Koçyiğit, tekrar satın alacak paraları olmayan kişilerin arazilerinin ise ya hazineye devredildiğini ya da bir başkasına satıldığını ifade etti. Koçyiğit, “Dünyanın hiçbir yerinden böyle bir şey yok. Devlet bizim malımızı kamulaştırıp bize satıyor. Yasaya göre kamulaştırma yüzde 5’ten başlar. Devletin ‘kamu yararını’ gözeterek yol, cami ya da okul yapması adına doğaldır. Ancak burada yüzde 50’lere kadar kamulaştırmalar oluyor” diye ekledi.
İki tane arsasına el konulduğu ve kendisinden 100 bin TL talep edildiği bilgisini veren Dede Temiz isimli yurttaş, “Benim ne tarlam var ne de arabam. Ben bunu nasıl ödeyebilirim? Bu uygulama Konya civarında sadece Cihanbeyli’de var” diyerek tepki gösterdi.
Belediyenin parası mı bitti?
Bundan 50 yıl önce kendi parasıyla aldığı 930 metre karelik arazinin 18’inci madde doğrultusunda 700 metreye düşürüldüğünü belirten Zeki Çelik, “Evimin içinde bulunduğu bahçem bin 745 metre kare. Bu arazinin 1000 metre karesini bana tekrar satıyorlar. Ben dahil insanların çoğu mağdur. Bu arsalar rayiç bedeller üzerinden fiyatlandırılmıyor. E-Devlet’te Yapalı köyündeki arsa fiyatlarının birim fiyatı 13 bin 500 lira ancak biz şu an 30 bin liradan ödüyoruz. Bu köyde 500 hane varsa bu paraları sadece 100 hane ödeyebilir” diye konuştu. Çelik, “Sanırım belediyenin parası bitti. Böyle bir çözüm buldular” diye ifade etti.
50 yıllık arazim komşuma satıldı
70 yaşındaki Hacı Erdal da, 50 yıldır işgali altında bulundurduğu arazinin belediye tarafından el konularak komşusuna satılmak istendiğini söyledi. “Kendi arazimi paramla almak istiyorum. Yine de bana satmıyorlar” diye belirten Erdal, komşuların birbiriyle karşı karşıya getirildiklerine dikkat çekti.
Erdal, “Benim arazim ile komşumun arazisi arasında duvarlarımız var. Aradan yol bile geçiyor. Benim duvarımı yıkacaklar, fidanlarımı sökecekler ve komşuma verecekler. Komşumla beni birbirimize düşürüyorlar. Ben de buna karşı isyandayım” sözleriyle uygulanan yasanın ortaya çıkardığı bir başka soruna vurgu yaptı.
Cihanbeyli yurttaşlar, geçtiğimiz haftalarda ilçede arazilerin adaletsiz paylaştırılması yüzünden iki kişinin kavga ederek yaralandıklarını aktardı.