PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın aile ve vasisi tecridin kaldırılarak görüşmesin sağlanması için Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve İmralı Cezaevi Müdürlüğü’ne başvuru yaptı
İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde ağır tecrit koşulları altında tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan ve vasisi Mazlum Dinç ile İmralı’daki diğer tutuklular Ömer Hayri Konar’ın kardeşi Ali Konar, Hamili Yıldırım’ın kardeşi Polat Yıldırım ve Veysi Aktaş’ın kardeşi Melihe Çetin, görüşme talebiyle Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulundu.
Aileler, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı aracılığıyla İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü’ne de başvuru yaptı.
Avukatlar, müvekkilleri Öcalan’la görüşmek için haftada iki kere olmak üzere yaptığı başvurulara olumlu ya da olumsuz bir yanıtın verilmemesi nedeniyle, 22 Kasım 2021’de Bursa Ceza İnfaz Hakimliği’ne “derhal görüşme” başvurusunda bulundu. Hakimlik, görüşmeye engel olarak Öcalan hakkında 12 Ekim 2021’de verilen 6 aylık avukat görüş yasağı, 18 Ağustos’ta verilen 3 aylık aile görüş yasağı kararını gerekçe göstererek, başvuruyu reddetti. Ancak yasağa gerekçe gösterilen kararlara dair avukatlara bilgi verilmedi.
Aile görüş yasağı, 18 Kasım 2021’de son bulmasına rağmen ailelerin Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı görüş başvurularına herhangi bir yanıtın verilmemesi nedeniyle avukatlar, 28 Mart’ta bir kez daha Bursa İnfaz Hakimliği’ne başvuruda bulunarak, aile ziyaretleri önündeki hukuka aykırı tüm engellerin kaldırılması ve aile görüşünün yapılmasını talep etti. 29 Mart’ta başvuruya yanıt veren hakimlik, başvuruyu reddetti. Hakimlik, ret gerekçesinde ise Öcalan hakkında yeniden verilmiş bir disiplin cezasının olduğunu, bu nedenle görüşmenin olamayacağını ileri sürdü.
Hakimliğin ret kararında, “Bütün başvurucular hakkında İmralı Disiplin Kurulu Başkanlığı tarafından 3 Şubat 2022 tarihinde disiplin cezası olarak 3 ay aile ziyaretinden yoksun bırakma cezası verildiği ve 21 Şubat’ta kesinleştiği gerekçesiyle talep reddedildi” denildi.
AYM’ye taşındı
Avukatlar, hakimliğin ret kararı sonrasında dün bu tür “hukuksuz” aile ziyaretlerinin engellenmesini Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıdı. Avukatlar AYM’ye taşıdıkları başvuruda, mutlak iletişimsizlik hali olan “incommunicado”’ya dikkati çekerek, haber alamamanın işkence olduğunu aile ve özel hayata saygı hakkının, savunma ve adil yargılanma hakkının ve etkili başvuru yolu hakkının ihlal edildiğinin tespit edilmesini talep etti.
23 yıldır İmralı Cezaevi’nde ağır tecrit koşulları altında tutulan Öcalan, telefonla görüş hakkından ilk defa 27 Nisan 2020 tarihinde yararlandırılmıştı. Öcalan, sanal medyada yer alan kimi iddiaların ardından kamuoyunda kaygıların büyümesi üzerine 25 Mart 2021’de kardeşi Mehmet Öcalan’la yine telefonla görüşmüştü. Ancak Mehmet Öcalan bu görüşmenin yarıda kesildiğini duyurmuştu.
Öcalan’ın avukatlarından Rezan Sarıca ve Newroz Uysal, müvekkilleriyle 8 yıl aradan sonra en son 2-22 Mayıs, 12-18 Haziran ve 7 Ağustos 2019 tarihlerinde görüşebilmişti. Öcalan, telefonla görüş hakkından ise, ilk kez 27 Nisan 2020 tarihinde yararlandırıldı.
Av. Newroz Uysal yargılandı
Bu arada Demokratik Toplum Kongresi’ne (DTK) yönelik soruşturma kapsamında PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın avukatlarından Newroz Uysal hakkında “örgüt üyeliği” iddiasıyla açılan davanın 3’üncü duruşması 27 Mayıs’ta Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Tutuksuz yargılanan Uysal’ın katılmadığı duruşmada avukatları Mesut Beştaş, Halise Dakalı ve Muhittin Muğuç hazır bulundu. Avukatlar ve iddia makamı, eksik hususların giderilmesi talebinde bulundu. Mahkeme, dosyaya ilişkin eksik hususların tamamlanmasını ve bir sonraki duruşmada Uysal’ın birleşen dosyada savunmasının alınması savunmasının alınmasına karar vererek, duruşmayı 30 Eylül’e erteledi.
İSTANBUL