‘Türkiye’de uyuşturucu kullanımının engellenmesi ve uyuşturucu ticaretinin siyasi bağlantılarının araştırılması’ önergesi, Meclis Genel Kurulu’nda AKP ve MHP oylarıyla reddedildi
İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray tarafından “Türkiye’de uyuşturucu kullanımının engellenmesi ve uyuşturucu ticaretinin siyasi bağlantılarının araştırılması” amacıyla Meclis Başkanlığına araştırma önergesi sunuldu.
Araştırma önergesinin gerekçe kısmında Türkiye’de uyuşturucu kullanımı ve ticaretiyle ilgili şu tespitler yer aldı:
‘Mafyatik yapılar güçlendi’
*Türkiye’de uyuşturucu kullanımının çok ciddi bir kamu sağlığı ve toplum güvenliği meselesi haline gelmiştir.
*Bu çok ciddi mesele, doğal olarak, uyuşturucu teminini ve dağıtımını illegal uluslararası bağlantılarıyla birlikte zehirli bir kara para trafiğinin, güvenlik güçlerinin özel bir biçimde organize olmasını gerektiren karanlık organizasyonların ve mafyatik yapıların güçlenmesini içermektedir.
*Söz konusu organizasyonların ve yapıların hükmettikleri astronomik miktarlar kirli ve karanlık para trafiği, bazı önemli sinema yapıtlarında ve televizyon dizilerinde de tam bir gerçekçilikle yansıtıldığı üzere, başta emniyet ve adalet kurumları olmak üzere, idarenin ve yargının kritik noktalarda etkilenmesini ve belli siyasi aktörlerin genellikle toksik yollar ve yöntemlerle iş birliğine yördendirilmesini içermektedir.
*Ancak Türkiye’nin bu meselede getirildiği nokta, bu süper gerçekçi filmlerin ve dizilerin çok ötesine geçen bir vahamet arz etmektedir. Ucuzluğu nedeniyle kokain, eroin, bonzai gibi diger uyuşturucu türlerine göre çok daha kolay erişilebilen ve insanı diğerlerine göre çok daha büyük bir hızla tüketip çürüten kısaca met’ denilen metamfetamin’in başta üç metropol olmak üzere belli başlı büyük şehirlerimizde kullanımının 2014 yılından itibaren katlanarak arttığı. Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağlı/1114; izleme Merkezi’nin her yıl yayınladığı raporlarda ortaya konulmaktadır.
‘Türkiye hedef ülke’
*Güney Amerika’da üretilen, Avrupa ve Asya’ya sevkiyat’ yapılan uyuşturucu kaçakçılığında Türkiye bir transit ülke olmanın yanı sıra aynı zamanda bir hedef ülke konumunda.
*Son aylarda, sosyal medya üzerinden organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in ifşaları sonrasında Türkiye’de ardı sıra ele geçirilen kokain miktarları dikkat çekici olmakla beraber, güvenlik güçleri tarafından ele geçirilen uyuşturucu miktarlarının uluslararası kabullere göre ele geçirilemeyen uyuşturucu miktarlarının yalnızca %10’una tekabül ettiği belirtilmektedir.
*Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nın 2021 yılı verilerini içeren raporuna göre, uyuşturucuya başlama yaşı ortalaması 21’e kadar düşmüştür. Uyuşturucu maddelerin kullanım mekanları, gençlerin aileleri ile yaşadıkları evlerinin içine kadar girmiştir.
*İçişleri Bakanlığının yürüttüğü uyuşturucu araştırmaları istatistikleri, uyuşturucu kullanımının yalnızca kullananın bedenine fizyolojik zarar vermekle kalmadığı, suç oranlarının da artmasına büyük bir etken olduğunu ortaya koymaktadır. Bu durum, toplum sağlığını tehlikeye atarak dolaylı olamayacak şekilde bir milli güvenlik sorununu da beraberinde getirmektedir.
Siyasi bağlantıları var mı?
*Bu sebeplerle, uyuşturucu maddelerin yasa dışı yollarla Türkiye’ye kim ya da kimler tarafından sokulduğu, yasa dışı uyuşturucu ticaretini kimlerin yaptığı, ülkemizde uyuşturucu ticareti ile kara para aklayanların siyasilerle bir bağlantısının olup olmadığı, bu anlamda Türkiye’de uyuşturucu satışı ve kullanımındaki artışın sebeplerinin araştırılarak toplum saglığının, güvenliğinin ve geleceğinin güvence altına alınmasının yolları bulunması için Anayasanın 98. TBMM İç tüzüğünün. 104 ve 105’inci Maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.
AKP ve MHP önergeyi reddetti
İYİ Parti’nin sunduğu önerge, bugünkü Meclis Genel Kurulu’nda AKP ve MHP’li milletvekillerinin oyları ile reddedildi.
ANKARA