Liseye yerleşemeyen öğrencilerin imam hatiplere ve tarikatlara mecbur edildikleri belirtildi. Öğrencilerin ikna edilmeye zorlandığını söyleyen Veli-Der Başkanı Kaya, ‘Herhangi bir liseye yerleşemeyen öğrencileri ikna etmek için MEB’in ikna odaları kurduğunu’ ileri sürdü
Yeni eğitim öğretim dönemi dün başladı ancak sorunları da beraberinde getirdi. Yaz tatilinin ardından 18 milyon öğrenci, yeniden okul sıralarına dönerken, öğrenci ve velileri bekleyen sorunlar ise önceki yıllara göre artmış durumda. Öğrencilerin dinselleştirme ve ticarileştirme politikaları arasında sıkıştırıldığını belirten Öğrenci Veli Derneği(Veli-Der) Genel Başkanıİlknur Kaya, yönetmelik değişikliğinin bunun ilk adımı olduğunu söyledi. “Yavaş yavaş getirecekler, insanların bir anda göstereceği tepkiyi azaltacaklar” diye konuşan Kaya, bu konuda bir tartışma yaratacaklarını ve insanların bu tartışmaları tükettikten sonra çoktan bu sisteme geçileceğini belirtti. Kaya, tam da ekonomik kriz tartışmalarının başladığı bu süreçte karma eğitimi yeniden gündeme getirerek hedef şaşırtmak istendiğine dikkat çekti. Ailelerin ve öğrencilerin tarikatlara mecbur edildiklerini kaydeden Kaya, herhangi bir liseye yerleşemeyen öğrencileri ikna etmek için ilçe milli eğitim müdürlüklerinde ikna odalarının kurulduğunu iddia etti. Kaya, “Akademik lise isteyen yüzlerce veliye çocuklarını meslek veya imam hatip lisesine kayıt ettirmesi için baskı yapılıyor, bu konuda ikna etmeye çalışıyorlar. Siz bunları kabul etmek istemiyorsanız, çocuğunuzu özel okula göndermek zorunda kalıyorsunuz. Bu nedenle de evet öğrenciler dinselleştirme ve ticarileştirme arasına sıkışıp kalmış diyebiliriz” diye konuştu.
Parasız ve demokratik eğitim
Öte yandan, Eğitim-Sen, 2018- 2019 eğitim-öğretim yılına ilişkin İstanbul, Adana, Diyarbakır, Van,İzmir gibi birçok merkezde yaptığı eylemde, “Kamusal, parasız, demokratik, nitelikli, bilimsel ve anadilinde eğitimin önündeki engellerin kaldırılması için somut adımlar atılmalı” mesajı verdi. Eğitim-Sen Adana Şubesi, öğrencilerin ve eğitim emekçilerinin karşı karşıya olduğu sorunlara dikkat çekmek amacıyla şube binalarında basın toplantısı düzenledi. Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Seçil Sönmez, eğitimde siyasal kadrolaşma uygulamaları, okullarda yaşanan şiddetin artması, eğitim emekçilerine yönelik ihraç, açığa alma ve sürgün gibi saldırıların sürmesinin okulların ve üniversitelerin fiilen kışla ya da cezaevi haline getirilmesine neden olduğuna dikkat çekti. Taleplerini yüksek sesle dile getirmeye devam edeceklerini söyleyen Sönmez, “Bu karanlık tabloya mahkum olmadığının bilinmesini istiyoruz” dedi. Eğitim-Sen Van Şubesi’nin Feqiyê Teyran Parkı’nda yaptığı basın açıklamasında konuşan Şube Başkanı Bedri Yamaç, “Her geçen gün daha fazla piyasa sömürüsünün referans alındığı bir eğitim sisteminde eğitim emekçilerinin, öğrenci ile velilerle birlikte kamusal, bilimsel, demokratik, laik ve anadilinde eğitim hakkı için mücadelemizi arttırarak sürdüreceğiz” dedi.
Asimilasyon son bulsun
Aleviler zorunlu din derslerine karşı 2018-2019 Eğitim Öğretim yılının ilk gününde birçok merkez eylem yaptı. Yapılan açıklamada asimilasyon politikalarına karşı mücadeleyi yükseltme çağrısı yapıldı. Yıllardır zorunlu din dersine karşı mücadele eden Aleviler ABF öncülüğünde okulların açıldığı ilk günde İl Milli Eğitim Müdürlükleri önünde, “Irkçı ve gerici eğitim sistemi”ni protesto etti.İstanbul ve İzmir başta olomak üzere birçok merkezde Alevi Bektaşi Federasyonu öncülüğünde bir araya gelen Aleviler sessiz oturma eylemi gerçekleştirdi.İstanbul’da yapılan açıklamaya çok sayıda Alevi Dernekleri, kurum ve kuruluşlar destek verdi. Açıklamada, “Zorunlu din dersi kaldırılsın”, “İnanca saygı, düşünceye özgürlük” dövizleritaşındı. AleviKültür Dernekleri Sultangazi Cemevi Şube Başkanı Zeynel Odabaş yaptığı konuşmada, inkar politikaları son bulana kadar çeşitli eylemlere devam edeceklerini duyurdu. Taleplerin sıralandığı açıklamada AİHM kararlarının uygulanması istendi.
Devlet eliyle ayrımcılık yapılıyor
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, 2018-2019 Eğitim ve Öğretim dönemine ilişkin yazılı açıklama yaptı. HDP Eşbaşkanların imzasını taşıyan “Eğitim öğretim yılı yeni, ama sorunlar eski” başlıklı açıklamada, eğitim emekçilerine ve öğrencilere başarılı bir dönem diledi. Açıklamada, “AKP’nin elinde adeta yapboz tahtasına dönüşen eğitim sistemi tam bir sorun yumağı oluyor. AKP’nin büyük ölçüde kendi siyasal-ideolojik hedefleri doğrultusunda yaptığı değişiklikler, başta öğrenciler, eğitim emekçileri ve veliler olmak üzere, toplumun geniş kesimlerini her zamankinden daha çok etkiliyor” diye belirtildi. Eğitim sistemine yönelik eleştirilerinin sürdürüldüğü açıklamada, karma eğitimle ilgili MEB’in kararına tepki gösterildi. Anadilde eğitme dair hiçbir adım atılmamasının da eleştirildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Kürtler başta olmak üzere farklı anadiller sahip olan halkların talepleri karşılanmıyor, hatta seçmeli anadili dersi almak isteyen öğrencilerin bile öğretmen ihtiyaçları karşılanmıyor. Okullar ve yurtlar tarikatlara emanet ediliyor. Zorunlu din dersleri ile Alevi yurttaşlar mağdur ediliyor. İmam hatiplere ayrıcalık tanınarak devlet eliyle ayrımcılık yapılıyor.” İhraç edilen ve ataması yapılmayan eğitim emekçilerinin durumunda dikkat çekilen açıklamada, “Eğitim sistemi toplumun üretken kapasitesini geliştirmek, bireyin kendisini gerçekleştirebilmesini sağlayacak, bireyi özgürleştirecek, demokratik bir toplum düşüncesini destekleyecek şekilde oluşturulmalıdır” denildi. Açıklama şu sözlerle son buldu: “Bütün uygulamaları ise veliler, öğrenciler, öğretmenler, eğitim sendikaları ve eğitimin tüm bileşenleri ile yan yana gelerek, birlikte tartışıp, birlikte eyleyerek gerçekleştirmeyi öngörüyor. Bu alanda çalışan ve emek harcayan herkesi eğitim meselelerini birlikte ele almaya, çocuklarımızın ve gençlerimizin geleceğine sahip çıkmaya ve bu yolda mücadele etmeye çağırıyoruz.” Öte yandan HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, anadilde eğitime ilişkin Meclis’e araştırma önergesi verdi.
Bitmemiş okulda ders başı
Adana’nın Yüreğir ilçesi Anadolu Mahallesi’nde bulunan Anadolu Ortaokulu’nda tadilatı bitmeden öğrenciler ders başı yaptı.İlk ve ortaokul öğrencileri etrafa saçılmış inşaat malzemeleri arasında yeni eğitim-öğretime başlaması dikkat çekti. Duruma tepki gösteren veliler, ortaokul öğrencilerinin inşaat malzemeleri arasında derse girdiğini belirterek, konu hakkında görüştükleri okul yönetiminin ise kendilerini azarladığını ileri sürdü.
HABER MERKEZİ