Tıp dergisi The Lancet’in çevre kirliliği ve sonuçları raporunu güncellediği son araştırması, dünyada her yıl ortalama 9 milyon insanın kirlilik yüzünden erken öldüğünü ortaya koydu.
Sadece -kirlilikten en çok etkilenen ülkelerin başındaki Hindistan’da 2019 yılında 2 milyon 360 bin kişi çevre kirliliğinden kaynaklanan sebeplerle zamanından önce öldü. Bunların 1,6 milyonunun ölüm nedeni hava kirliliği, yarım milyonun ise su kirliliği.
Sanayi ve kimyasal kirlilik arttı
Araştırmaya göre dünya çapında kirlilik yüzünden ölümlerin yüzde 90’ı geri bıraktırılmış ülkelerde yaşanıyor ve listenin başında 2,36 milyon ile Hindistan var. Onu 2,1 milyon ile Çin izliyor. Thee Lancet’in 2015 yılında hazırladığı kapsamlı kirlilik ve sağlık raporuna güncelleme niteliğindeki son araştırmada aşırı yoksullukla ilişkili olan ev içi hava kirliliği ya da su kirliliği gibi faktörlerden ölümlerde bir azalma meydana geldiği belirtiliyor. Ancak sanayi kirliliği, genel hava kirliliği ve zehirli kimyasal maddelerin yol açtığı kirlilikten ölümlerde meydana gelen artış nedeniyle toplam ölüm sayılarında bir gerileme yaşanmadı.
Kirli sular 1,4 milyon kişiyi öldürdü
Küresel olarak ev içi ve genel ortam kirliliğinin 2019 yılında toplam 6 milyon 700 bin kişinin ölümüne yol açtığı kaydediliyor. Rapora göre su kirliliği aynı yıl 1 milyon 400 bin kişinin, sadece kurşun kirlenmesi ise 900 bin kişinin zamansız ölümüne yol açtı. Raporda kirlilik ve kirlilikle bağlantılı hastalıkların kontrol altına alınması için acilen adım atılması, eylem planlarında özellikle hava kirliliği, kurşun vb. gibi kimyasal atık kirliliğine odaklanarak bu sorunun çözülmesi isteniyor.
EKOLOJİ SERVİSİ