Japonya Nükleer Düzenleme Kurulu Fukuşima’da nükler patlama sonrası radyoktif yüklü yaklaşık 1,5 milyon ton suyun okyanusa boşaltılmasına onay verdiği açıklandı
2011’de meydana gelen deprem ve tsunami nedeniyle Fukuşima santralinin soğutma sistemleri tahrip olmuş, üç reaktör erimiş ve büyük oranda radyasyon çevreye ve atmosfere salınırken, radyoaktif çubukları soğutmak için kullanılan ve radyoaktif yüklü suların bertarafı konsundan bir çözüm bulunamamıştı. Bir çözüm olarak görülmeyen ve okyanusu ve içindeki canlıları radyasyonla zehirleyeceği belirtilen atık suların deniz bırakılmasının onaylanması tepkilere yol açmakta.
Tepkiler büyük
Japonya Nükleer Düzenleme Kurulu Fukuşima’da nükler patlama sonrası radyoktif yüklü yaklaşık 1,5 milyon ton suyun okyanusa boşaltılmasına onay verdiği açıklandı. Japoonya bu planı geçtiğimiz Nisan ayında açıkladıktan sonra Çin, Güney Kore, Kuzey Kore, Tayvan ve Birleşmiş Millerler dahil birçok ülke bu plana tepki göstermişti. Çin geçtiğimiz hafta suyun denize boşaltılma planından derhal vazgeçilmesi çağrısı yaparken ABD ise bu planı destekliyor. Japon balıkçılar ise böyle bir şey yapıldığında balıkların Pazar bulamama sorunu yaşayacağını belirtirken planın durdurulmasını istiyor.
UAEA destekliyor
Nükleer santral sektörünün desteklediği Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi, Japonya’nın santralde biriken radyoaktif özellikli atık suyun tahliye planlarının, 2023 için sonraki adımları belirlemesinden memnuniyet duyulduğunu belirterek, “Japonya hazırlıklarında önemli ilerleme kaydetti” dedi. Yıkılan ve yanan Fukuşima Nükleer Santralindeki sular 1000 tankta depolanırken, tankların bu yıl içinde yaklaşık 1,50 milyon ton kapasiteye ulaşması bekleniyor. Fukuşima santralini işleten TEPCO şirketi, radyoktif yüklü suların denize boşaltılma işlemine 2023 yılının bahar ayların da başlanacağını ve iki yıl içinde denize tahliye edileceğşini belirtiyor.
HABER MERKEZİ