Rusya-Ukrayna Savaşı 88. günde de sürdü. Zelensky, Azovstal Çelik Fabrikası’nın Rus kontrolüne geçişiyle Mariupol’ün düşüşü sırasında esir alınanların takas edilmesini istedi. Biden, Ukrayna için 40 milyar dolarlık paket imzaladı
Rusya-Ukrayna Savaşı’nda 88. günde de ateşkes sağlanamadı. Çatışmalar ve bombardıman 22 Mayıs’ta devam etti. Ukrayna yönetimi son 24 saatte Rus güçlerin 200 kayıp verdiğini iddia ederken, Zelensky, Azovstal Çelik Fabrikası’nda esir alınan askerler için takas çağrısı yaptı.
Deniz bağlantısı sağlayan kent Mariupol
Azak (Azov) Denizi kıyısındaki Mariupol’de Ukrayna askerleri ve Azov Taburu’bun kaldığı son yer olan Azovstal Çelik Fabrikası’nda 17-21 Mayıs arasında tahliyeler yapılmıştı. Rusya, esir aldığı askerleri kontrolündeki yerlerde bulunan kamplara taşımıştı. Sanati ve liman kenti Mariupol’ün düşüşüyle Ukrayna’nın Azak Denizi ile kıyısı kalmamıştı.
Ukrayna Devlet Başkanı Vlodimir Zelensky, Mariupol’deki Azovstal Çelik Fabrikası’ndan Rusya’nın kontrolündeki şehirlere götürülen Ukraynalı askerler ile Rus savaş esirlerinin takasına hazır olduklarını duyurdu.
Zelensky, katıldığı bir televizyon kanalında sivil ve askerlerin kurtarılması için ortak ülkelerle müzakerelerin devam ettiğini belirterek bu kapsamda Türkiye, İsviçre, İsrail ve Fransa liderleriyle görüştüğünü aktardı.
Zelenskiy, Ukraynalı askerlerin Azovstal’den çekilmesinden sonra Rus savaş esirleri ile takas yapılmasını beklediklerini belirterek “Onları eve getireceğiz. Sorumluluğu almış ortaklarla yapmamız gereken de bu” dedi. Ukrayna’daki savaşı Rusya’nın başlattığına dikkati çeken Zelensky, savaşın sona ermesi için gayret göstereceklerini vurguladı.
Zelensky, “Zafer çok zor olacak, kanlı olacak. Zafer kesinlikle mücadele ile elde edilecek ama sonu kesinlikle diplomasiyle olacak, bundan eminim. Bugün, güvendiğimiz ortak devletlerden bir güvenlik garantörü çemberi oluşturmaya çalışıyoruz. Bu projeyi onlarla birlikte geliştiriyoruz” diye konuştu.
’29 bin asker kaybettiler’ iddiası
Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı’nın resmi internet sitesinde de Rus ordusunun son 24 saatte 200 kayıp daha verdiğini Öne sürdü. İddiaya göre 24 Şubat-22 Mayıs 2022 arasında Rusya 29 bin 50 askerini kaybetti. aAçıklamada, Ruslara ait 204 uçak, 170 helikopter, 1285 tank, 3 bin 141 zırhlı araç, 599 top, 201 roketatar ve 93 hava savunma sisteminin imha edildiği bilgisi yer aldı. Ayrıca, Rus güçlerine ait 2 bin 194 araç, 13 gemi ve hafif sürat teknesi ile 470 insansız hava aracının da imha edildiğine dikkat çekilen açıklamada, Rusların fırlattığı 107 seyir füzesinin de Ukrayna hava savunma birliklerince vurulduğu ifade edildi.
Biden’dan 40 milyar dolarlık pakete imza
Asya turu kapsamında 20 Mayıs’ta Güney Kore’nin başkenti Seul’de 11 gün önce görevi devralan Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol ile görüşme yapan ABD Başkanı Joseph Biden Japonya’ya geçti. Biden’ı taşıyan uçak ABD’nin Tokyo’daki Yokota Hava Üssüne geçti. Biden tur sırasında Ukrayna’ya 40 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı. Eylül ayına kadar Ukrayna’yı desteklemeyi amaçlayan yardım paketi kapsamında ABD, 20 milyar dolarlık askeri yardım yapacak. ABD, Ukrayna’ya genel ekonomik destek için 8 milyar dolar, ülke tarımının çöküşünden kaynaklanabilecek küresel gıda kıtlığına karşı 5 milyar dolar ve mültecilere yardım için 1 milyar dolar destek verecek.
ABD Senatosu, 19 Mayıs 2022’de Biden’ın Ukrayna için 33 milyar dolar olarak talep ettiği ve Temsilciler Meclisinin 40 milyar dolara çıkardığı yardım paketini onaylamıştı.
Kim Jong-un’la görüşme ihtimali
ABD Başkanı Biden, Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un ile “samimi ve ciddi” olması halinde görüşebileceği sinyali de verdi.
Yonhap’ta yer alan habere göre, Seul’de Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol ile görüşmelerin ardından ortak basın toplantısında Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile görüşmeye açık olup olmadığı konusunda değerlendirmelerde bulunan Biden, “Bu, (Kim’in) samimi ve ciddi olup olmadığına bağlı” dedi. Washington’un, Çin ve Kuzey Kore’ye Kovid-19 aşısı gönderme teklifinde bulunduğunu söyleyen Biden, ancak bu teklife yanıt alamadıklarını kaydetti.
Biden, Hint-Pasifik bölgesinin “özgür ve açık” kalması için 1950-1953 Kore Savaşı’na uzanan ABD ile Güney Kore arasındaki ittifakın daha da gelişmesi gerektiğini vurguladı. Biden, Japonya görüşmelerinin ardından ABD, Avustralya, Japonya ve Hindistan’ın oluşturduğu Quad İttifakı’nın 24 Mayıs’ta Tokyo’da düzenleyeceği zirve toplantısına katılacak.
‘Maymun çiçeği virüsü’ uyarısı
Biden, “maymun çiçeği virüsü” (monkeypox) konusunda da uyarı yaptı. Virüsün ne seviyede yayıldığına ilişkin kendisine henüz bilgi verilmediğini aktaran Biden, yine de herkesin “endişelenmesi gereken bir şey” olduğunu kaydetti.
İlk olarak İngiltere’de ortaya çıkan “maymun çiçeği virüsü” son 2 haftada 13 ülkeye yayıldı: İngiltere, ABD, Kanada, Belçika, Fransa, Portekiz, İtalya, İspanya, İsveç, Almanya, Avustralya, İsrail, İsviçre.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), şimdiye kadar 80 maymun çiçeği vakasını doğrularken 50 vaka araştırılıyor. Tarihte ilk olarak 1958’de maymunda bulunan virüs, insanlar arasında ilk defa 1970’te Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde kayıtlara geçti.
WSJ: Erdoğan imtiyaz, F-16 ve Biden’la sık görüşmek istiyor
NATO ittifakı İsveç ve Finlandiya NATO’ya üyeliğini veto edeceğini açıklayan AKP-MHP yönetimiyle ilgili bir iddia
ABD basınında yer aldı.
Ülkenin etkili gazetelerinden Wall Street Journal’da (WSJ) yer alan haberde, “Son yıllarda Avrupa güvenlik politikasındaki en dramatik dönüşümlerden biri olmaya aday olan Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğinde karar şu an tek bir adamda: Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan. Erdoğan’ın iki ülkeye NATO kapılarını açma kararını engellemesi Batılı müttefikleri ile Türkiye hükümeti arasında karmaşık bir müzakerenin kapılarını araladı. Erdoğan’ın rahatsız olduğu konu bu ülkelerdeki Kürt terör örgütleri olduğunu Türk ve ABD’li yetkililer açıkladı” debildi. Bu konuda taleplerin geçmişte de gündeme geldiğine dikkat çeken ve geçen hafta Erdoğan’ın bu konuyu tekrar gündeme getirmesini değerlendiren bazı ABD’li yetkililer, “Bu konu hem NATO yetkililerini hem de Türkiye’nin kendi diplomatik görevlilerini şaşırttı” dedi.
Wall Street Journal’a konuşan üç ABD’li yetkili ise, “Türkiye bu pozisyonunu kullanarak Washington’dan imtiyaz elde etmeye çalışıyor. Bunlar arasında yeni F-16 savaş uçaklarının satışı ile birlikte Başkan Biden’la daha sık görüşmek var. Buna potansiyel bir telefon görüşmesi de dahil” dedi.
DIŞ HABERLER