Bakan Pakdemirli’nin konuşmasında, Türkiye halkını müşteri olarak görmesi, mevcut iktidarın tarıma nasıl baktığını gözler önüne serdi. TZOB Başkanı Bayraktar ise ithalat yapılamamasını şanssızlık olarak niteledi
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Sudan’dan ayağının tozuyla geldiği Aydın’da bazı ziyaretlerde bulundu. Bakan Pakdemirli, Aydın ziyaretinin nedeni olan ve Türkiye Ziraat Odalar Birliği’nce (TZOB) organize edilen bir toplantıya katıldı. Aydın, Denizli, Muğla, Manisa, İzmir, Uşak ve Burdur’da faaliyet gösteren 87 ziraat odasının başkanı ile meclis başkanları, tarım ve orman il ve ilçe müdürlerinin hazır bulunduğu toplantıda konuştu.
Millet bizim müşterimiz!
Bakan Pakdemirli, milleti müşteri olarak gördüklerini belirten konuşmasında şunları söyledi: “Biz milletin efendisi olmaya gelmedik. Millete hizmet etmeye geldik. Yeni dönemde daha hızlı çalışacağız. Millete vatandaşa daha fazla hizmet edeceğiz. Bizim bir müşterimiz vardır o da millettir.” İfadeleri tarım politikalarına nasıl baktıklarının açık ikrarıydı. Pakdemirli, Sudan’a ziyaretinde ‘topraklarımıza kavuştuk’ sözleriyle sevincini ortaya koymuştu. Sudan’da üretilecek her türden tarım ürününün Türkiye halkına pazarlanacağı ise bakanlık tarafından açıklanmıştı.
Kalori üzerinden üretim!
Bazı ülkelerin tarımı stratejik alan olarak ilan ettiğine dikkati çeken Pakdemirli, bugün dünyada 6 trilyon kilo kalori yiyecek üretildiğini, 2050’de 9 trilyon kilo kaloriye ihtiyaç olacağını ancak bugün dünyada yüzde 55 olan şehirleşmenin de 2050’de yüzde 70 civarında olacağının öngörüldüğünü aktardı. Pakdemirli, “Bunları üst üste koyduğunuz zaman gerçekten tarımda çok farklı, ezber bozan işler yaparsak kendimize yeterli olmayı sürdürebiliriz veya eksik alanlarımızı kapatabiliriz. Yoksa bütün ülkeler gibi halimiz harap” dedi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin dünyanın en büyük dondurulmuş patates üreticisi Kanada merkezli küresel McCain Food şirketinin Ortadoğu danışmanı olmasının bu bakışa neden olduğunu gösterdiği konuşuluyor. Kooperatif sayısı çok Dünyada israf ekonomisi nedeniyle üretilen yiyeceklerin büyük çoğunluğunun çöpe atılıyor olmasına değinmeyen Pakdemirli, Türkiye’de 14 bin birlik ve kooperatif olduğunu belirterek, bu sayının çok olduğunu ve bu yapının sağlıklı bir düzene kavuşturulacağını belirtti. Pakdemirli, oda ve birliklerden çiftçi üzerinde tahakküm kurmaya çalışanlar olduğuna işaret ederek, “Bunlara müsaade etmeyeceğimi bilmenizi isterim. Çifçilerin gelirine göz diken, gelip siyaset yapan oda ve birliklerle işimiz olmaz” ifadesini kullandı.
Bakan Pakdemirli, tarımsal üretimlerin ithalata bağlanması ve gümrüksüz ithalatlar yapılıyor olmasına değinmezken, “Devletin elindeki gümrük indirimi gibi enstrümanları çiftçilerin lehine kullanacak şekilde planlıyoruz, programlıyoruz” sözleri anlaşılamadı. Pakdemirli, 2023’te tüm Türkiye’de sulamayla ilgili problemi bitirmeyi hedeflediklerini, Aydın’da balık organize sanayi bölgesi kurulması için çalışma başlatacaklarını belirtirken, bölgede çiftçilerin en büyük sorunu olan ve incir başta olmak üzere tarımsal üretimi zehirleyen ve adeta yok eden Jeotermal Enerji Santrallerine (JES)ilişkin herhangi bir açıklamada bulunmadı.
İthalat şansımız yoksa!
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Bayraktar’ın, Ege’deki 6 ilden 87 ziraat odası temsilcisinin hazır bulunduğu toplantının açılış konuşmasını yapan TZOB Genel Başkanı Bayraktar,tarımsal potansiyeli yüksek olan Ege Bölgesi’nin toplam tarımsal üretim için çok önemli olduğuna dikkati çekti. Tarım ürünlerinde ithalatın artık kolay olmadığını, yerli üretimin ön plana çıkacağını aktaran Bayraktar, “Artık ithalat kolay değil, ‘dünyanın her yerinden çok rahatlıkla istediğim fiyata buğday bulurum’ deme şansı kalmadı. Buğdayın ithal maliyeti 88 kuruştu, bugün geldiğimiz noktada 1 lira 36 kuruş. Mısırın ithal maliyeti 86 kuruştu, 1 lira 33 kuruş.İthalat şansımız kalmadığına göre çiftçimizi tarlada tutacağız ve daha fazla destek vereceğiz.İnşallah hep beraber çalışacağız” dedi.İthalata şans nitelemesi yapması birçok çiftçi ve çiftçi örgütünde tepkiye yol açtı.
EKOLOJİ SERVİSİ