Ressam Ruken Ekinci’nin, ‘doğada hiçbir şey atık değildir’ felsefesi ile ürettiği ikinci resim sergisi: Yaşama geri dönüşerek tutunan renkler
Selman Çiçek
Ressam Ruken Ekinci, “doğada hiçbir şey atık değildir” felsefesi ile ürettiği resimlerden oluşan ikinci kişisel sergisi “Yaşama Tutunan Renkler’’ Diyarbakır’da sanatseverlerle buluştu. 4 Aralık’ta Batman’daki ilk sergisi büyük beğeni toplayan Ekinci, ikinci sergisinde de sürdürülebilirlik düşüncesini sanat ile buluşturuyor. Çocuk yaşlarından itibaren resme büyük ilgisi olan Ekinci, uzun yıllar ekonomik sıkıntılardan dolayı bu ilgisinden uzak kaldı. Özellikle son dönemlerde ülkedeki hayat pahalılığı sanatla ilgilenenleri etkilerken Ekinci, bu etkiden çıkışı geri dönüşümde buldu.
Boya, fırça ve tuval fiyatlarının tavan yaptığı ülkede Ekinci, çareyi fırça yerine iğne, tuval yerine halı ve boya yerine ise kahve telvesi, kömür isi kullanmakta buldu. Ekinci, halı üzerine çizdiği Demir Çeneli Kadınlar figüründe kullanılmayan pijama, eşarp, bez gibi ürünleri kullanarak sanatın sürdürülebilirlik bir uğraş olduğunu da gösterdi. Yine Ekinci, ‘’doğada hiçbir şey atık değildir’’ felsefesi ile kartonlardan uçak, tank, el değirmeni yaparken, maske, eldivenler ile resimlerine üç boyut kattı.
Dünyada herkes bir renk
Yaşadığımız dünyada herkesin bir renk olduğuna dikkat çeken Ekinci, bu nedenle sergisine ‘’Yaşama Tutunan Renkler’’ adını verdiğini söyledi. Ekinci, renk denince akla bir çok şey geldiğini belirterek şunları söyledi: ‘’Doğa, mücadele, değer ve ya tarih hepsi ayrı bir renktir. Biz nasıl yaşama tutunmak için mücadele ediyorsak renklerde bu şekilde yaşama tutunuyor.’’ Çizdiği resimlerinin kendi yaşamından izler taşıdığını söyleyen Ekinci, ‘’Çizdiğim her resim benim mücadelem, benim değerlerim, kimliğim, ruhumdur. Çocukluğumun yarım kalmışlıkları var. Aslında hepsi beni anlatıyor. Kendimi anlatmaya çalıştım’’ dedi.
Doğada sonsuz alternatif var
Resimlerinde atık ürünler kullandığına da dikkat çeken Ekinci, bir işçi olduğunu, asgari ücret ile geçimini sağlayan iki çocuk annesi olduğunu bu nedenle kazandıklarını geçimlerini bile sağlayamadığını söyledi. Ekinci, resme olan sevdasından da vazgeçmediğini bu nedenle pahalı olan resim malzemeleri almak yerine alternatif ürünlerle resim yapma uğraşına girdiğini söyledi. Yaklaşık beş yıllık bir uğraşının ardından atık ürünlerle de resim yapabileceğini gösterdiğini belirten Ekinci, ‘’Sanat demek üretmek demektir. Bende üretmeyi esas aldım. Başta mutfağımdaki kahve telvesinden başladım. Fırçam yoktu iğne ile yaptım. Daha sonra kömür, sünger, sigara külü, karton gibi atık malzemeler kullandım. Hatta çocuğumun pijamasını bile kulandım. Evdeki halıyı değerlendirdim’’ dedi.
İlk sergisi ile ikinci sergisi arasındaki farkı da dikkat çeken Ekinci, ‘İkinci sergimde geri dönüşüm öğeleri daha çok öne çıkıyor. Bir şeyler yapmak istersen doğa sana sonsuz alternatif sunuyor. Ben de doğanın sunduğu bu alternatifi kullanarak kişisel bir sergi açtım’’ diye belirtti.
Ekinci’nin sergisi Mayıs ayı boyunca kadar Amytis Mekan’da sürecek.
Sergide yer alan bazı eserler şöyle: