Rusya-Ukrayna Savaşı 84. günde de sürdü. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna’ya 9 milyar euro ilave mali destek açıkladı. Rus gazına bağımlılığı azaltmak için de 300 milyar euroluk kaynak harekete geçiriliyor
Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaş 18 Mayıs’ta da durmadı. Gözler Mariupol’de Azovstal Çelik Fabrikası’nda esir alınan Ukrayna güçlerinin nereye götürüldüğüne ve neler olacağaına çevrildi. AB ülkeleri de yeni paketler açıkladı.
2022 için 9 milyar euroluk ek paket
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna’ya 9 milyar euro ilave mali destek verileceğini söyledi.
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlediği basın toplantısında Ukrayna’ya yeni destek sağlayacaklarını söyledi. “Ukrayna, cephede Avrupa değerlerini savunuyor” diyen von der Leyen, Ukrayna’nın kısa vadede ihtiyaç duyduğu finansmana erişimini sağlamak istediklerini vurguladı: “Ukrayna için 2022’de 9 milyar euro’ya kadar yeni makro-finansal yardım teklif ediyoruz”
Von der Leyen, Ukrayna’nın yeniden inşasının da planlanması gerektiğini, yeniden inşa için Ukrayna ve AB Komisyonu tarafından yönetilecek bir platform kurmayı da teklif ettiklerini kaydetti. Von der Leyen, bu platformun Ukrayna’nın inşasına katkı verecek ülkeler, uluslararası bağışçılar, uluslararası finans kurumları ve diğer benzer düşünen ortakları bir araya getireceğini belirtti.
Rus gazına bağımlılığı azaltmak için 300 milyar euroluk plan
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, enerji arz güvenliğini artırmak ve Rusya’ya bağımlılığı azaltmak için hazırlananın “REPowerEU” adlı plana ilişkin de konuştu. Rusya-Ukrayna Savaşı’nın küresel enerji piyasalarının işleyişini bozduğuna işaret eden von der Leyen, savaşın AB’nin özellikle Rusya’dan ithal edilen fosil yakıtlara bağımlılığını ortaya koyduğunu anlattı. Von der Leyen, “Artık enerjide Rusya’ya bağımlılığımızı olabildiğince hızlı bir şekilde azaltmalıyız” dedi.
Von der Leyen, Rus fosil yakıtlarının yerinin doldurulması için talep tarafında enerji tasarrufu, arz tarafında çeşitlendirmeyle temiz enerjiye geçişin hızlandırılması gerektiğini belirtti. Von der Leyen, “REPowerEU planı enerji tasarrufunu artırmamıza, fosil yakıtları aşamalı biçimde kaldırmayı hızlandırmamıza ve yeni bir ölçekte yatırımlar başlatmamıza yardımcı olacak” dedi.
Mevcut enerji krizini atlatmanın en hızlı ve en ucuz yolunun enerji tasarrufu olduğunu dile getiren von der Leyen, “Bu nedenle 2030 için AB enerji verimliliği hedefini yüzde 9’dan yüzde 13’e çıkaracağız.” ifadesini kullandı.
Temiz enerji dönüşümünü hızlandırmak için harekete geçeceklerini vurgulayan von der Leyen, “AB’nin 2030 yenilenebilir enerji hedefini yüzde 40’tan yüzde 45’e çıkarıyoruz” dedi. Von der Leyen, “Yenilenebilir kaynaklar ve şebekeler gibi altyapılarla ilgili izin prosedürlerini hızlandırmayı teklif ediyoruz” diye konuştu. Güneş enerjisi yatırımlarına da hız vereceklerini vurgulayan von der Leyen, 2025 yılına kadar ticari ve kamu binalarına, 2029 yılına kadar da yeni konutlara çatı güneş paneli kurulması yükümlülüğü getirilmesini teklif ettiklerini aktardı.
Von der Leyen, AB liderlerinin ortak doğal gaz, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ve hidrojen tedariki konusunda anlaştıklarını anımsatarak, REPowerEU planıyla ortak bir tedarik mekanizması ve tedarikçi ülkelere ortak erişim yolu belirlediklerini, böylece AB ülkelerinin, ihtiyacı olan enerji ürünleri birbirleriyle rekabet etmeden tedarik edebileceklerini anlattı.
Enerjide bağımlılığı azaltmanın büyük reformlar ve yatırımlar gerektireceğine işaret eden von der Leyen, “300 milyar euroya yakın bir kaynağı harekete geçiriyoruz.” dedi.
Diplomatlar sınır dışı kararı
Fransa’da 41 Rus diplomatın kışkırtıcı ve haksız bir karar ile istenmeyen kişi ilan edilmesinin ardından Rusya Dışişleri Bakanlığı ülkedeki 34 Fransız diplomatı Persona non grata-istenmeyen kişi’ ilan etti.
Rusya Dışişleri Bakanlığı, mütekabiliyet gereği ülkedeki 27 İspanyol diplomatın “Persona non grata” ilan edildiğini de duyurdu.
Rusya: Cevabımız gerçek sonuçlarına bağlı
Savaş sürerken ABD-NATO’nun, uzun yılalr tarafsız olan İsveç ve Finlandiya’nyı NATO’ya katma çabası da sürerken, başvuru belgeleri 18 Mayıs 2022 sabahı NATO’ya iletildi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı, İsveç’in NATO’ya üyelik kararına yönelik tepkilerinin, bu ülkeye yabancı askeri üsler ve silahların konuşlandırılmasına bağlı olacağını açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, İsveç’in Moskova Büyükelçisi Malena Mard’ın İsveç hükümetinin NATO’ya katılım kararı hakkında Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Vladimir Titov’a bilgi verdiği kaydedildi. Açıklamada “Askeri-teknik yönler de dahil olmak üzere tepkimiz ve olası misilleme önlemlerimiz, İsveç topraklarında yabancı askeri üsler ve saldırı silah sistemleri konuşlandırılması dahil İsveç’in Kuzey Atlantik İttifakı’na entegrasyonunun gerçek sonuçlarına bağlı olacaktır” denildi.
DIŞ HABERLER