AKP iktidarı doğa yağmasında dur durak bilmiyor. Yeni bir duyuruda 148 maden saha için 49 il de 69 bin hektar doğal alan sermayeye satışa çıkarken, son iki ayda toplam 736 bin hektar doğal alan yağmaya açıldı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), AKP’li Cumhurbaşkanı R.T. Erdoğan’ın onayı ile Resmi Gazete’de yayınlanan kararla, 49 ilde 148 parça doğal alan maden sahası olarak ihale edilecek. İhaleye konu olan doğal alanların toplam büyüklüğü ise 68 bin 969,68 hektar. AKP iktidarının sermaye yanlısı politikaları dur durak bilmezken doğal yaşam sınırsızca yağmaya açılarak yaşam ekosistemler yerle bir edilmekte. Sadece son 20 Mart’tan bu yana yapılan 3 ihalede toplam 736 bin hektar doğal alanın yerle bir edilmek istenmesi yağmanın ve talanın boyutunu gösteriyor.
Yaklaşık 3 milyon hektar
Mart ayı içinde 58 ili kapsayan doğal alanların 344 noktasında 192 bin 410,17 hektar alan ihaleye çıkarıldı. Bir diğer ihale yeni duyurusu yapılan ihaleden sadece 10 gün önce 699 adet doğal alanı maden aramalarına açmak üzere, ihale kararı yayınlandı. 72 il coğrafyasında ‘hukuki durumları sona eren’ ve ‘ihalelerine müracaat olmayan’ 699 adet maden sahası için 475 bin 358,67 hektar doğal alan sermaye hizmetine koşuldu. Bu ihalelerle birlikte Türkiye’de son yıllarda ihaleye konu olan yaklaşık 3 milyon hektar doğal alan yağmalanıyor.
Yağma çok büyük
Diğer yandan Türkiye’nin 24 il coğrafyasında yaklaşık 20 bin adet maden ruhsatı hazırlandı. Bu ruhsatlar; ormanlar, milli park, sit alanları, meralar vb. ile tarım alanları ve kültür varlıklarını kapsarken dikkat çekici detaylar var. Muğla, Tekirdağ, Kırklareli, Afyon, Kütahya, Uşak, Zonguldak, Bartın, Eskişehir, Karaman, Maraş, Erzincan, Dersim, Ordu, Tokat, Artvin, Erzurum, Bayburt, Şırnak, Siirt, Batman ve Sivas illerinin ortalama yüzde 63’ü madenler için ruhsatlandı. Ruhsatların büyük bölümünde ihale edilmeyi bekleyen ruhsat sayısı 14.967 olurken, bu ruhsatların 2.158 işletme ruhsatları. Arama safhasındaki ruhsat sayısı ise 1.871 adet.
Türkiye tükeniyor!
24 ilin ortalama oranı yüzde 63’e ulaşan illerin yüz ölçümlerinin yarısından fazlası madenlere ruhsatlanmış durumda. Bu illerde bulunan ormanların ortalama yüzde 60’ı, tarım alanlarının ortalama yüzde 57’si, meraların ortalama yüzde 55’i, korunan alanların ortalama yüzde 57’si, potansiyel koruma alanı olması gereken alanların ortalama yüzde 63’ü madenlere ruhsatlı. Bu sonuçlar ise Türkiye coğrafyasında doğal, ekonomik ve kültürel olarak her türlü değerin, bir avuç maden şirketlerinin çıkarına yok edilmeye girişilmiş olması Türkiye’de azgınlaşan sermayenin vardığı noktayı gösterirken yaşam kaynakları ise hızla tükeniyor.
Maden ihalelerine karşı dava!
İktidarın sermaye ile kol kola giriştiği yağma süreçlerine tepkiler ortaya çıkarken, çevreci Avukat İsmail Hakkı Atal Mayıs ayında açıklanan 344 maden sahası için haziran ayında yapılmak istenen ihalenin iptali için dava açtı. Ankara 16. İdare Mahkemesi’nde dava açan Av. Atal, dava dilekçesinde tehlike altına giren Türkiye tarımına dikkat çekerek, “Dünya çapında gıda krizi ve kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğumuz, ekmek fiyatının 3 TL’den 5 TL’ye doğru gittiği bu süreçte tarım topraklarımızı, su kaynaklarımızı zehirleyen özel sektör maden işletmeleri Türkiye’yi bir felakete sürüklerken ,bunun karşılığında yüzde 1,5 devlet hakkı bırakmaktadırlar” diye belirtti.
Kanser katlanarak artıyor
Atal, yaptığı açıklamada, 344 maden sahası ihalesine karşı açtıklarıyla birlikte, son iki yılda toplam 2021 projenin iptali için dava açtıklarını aktararak, “Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun kirletici, yok edici tesislere dair kümülatif etki çalışması yapılması gerektiğine dair amil içtihatları da uygulamıyorlar, sağlık etki değerlendirme raporu da almıyorlar. Sağlık etki değerlendirme raporu alsalar, Türkiye’de nasıl kanser hastalıklarının patlama içerisinde olduğunu görecekler” dedi. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün 2022-2016 kanser istatistiklerini aktaran Atal, erkeklerde prostat kanserinin üç, lenf kanserinin 5, troid kanserinin 12 kat ve akciğer kanserinin 1,5 kat arttığını belirtti.
EKOLOJİ SERVİSİ