Sistematik hale getirilen doğa talanıyla Besta’da yaşam alanlarının yok edildiğini söyleyen Nesime Kutlu, ‘Bu köydekilerin hepsi korucu olduğu için ağaç kıyımına da sessiz kalıyorlar’ diyerek duyarlılık çağrısı yaptı
Bir yandan Federe Kürdistan Bölgesi’ne, diğer yandan Cudi, Gabar ve Besta bölgelerine saldırılarını sürdüren Türkiye, ağaç talanıyla ekolojik talana yol açıyor. Özellikle Cudi ve Gabar dağları ile Besta bölgesinde korucuları araziye süren TSK, ağaç kesimiyle doğayı talan ediyor. Talanın sürdüğü bölgelerde halkın bağ ve bahçelerine gidişleri de engelleyen askerler, halka ait ağaçları keserek kent dışına taşıyarak satıyor.
Besta’da ağaç kıyımını sürdüren Şırnak’ın Uludere ilçesinin Sêgirkê Beldesi’nden Hançer Timi sorumlusu Zübeyir Babat, kendi bünyesinde bulunan korucular üzerinden talanı sistematik bir hale getirdi.
Ağaç kıyımıyla Besta’da bulunan Qûrteka Pêşya ve Keniya Mîra bölgelerine giriş çıkışlar da yasaklandı. Nêrweh de bulunan askeri karakoldan izin alarak bölgeye gidebilen yurttaşlar, karşılaştıkları talanı anlattı.
Yaşam alanları yok ediliyor
Besta bölgesinde bulunan Nêrweh köyünde yaşayan Nesime Kutlu (52), köyde yaşamlarını hayvancılık ve tarımla idame ettiklerini belirterek, “Biz geçimimizi doğa ve tarımla yapıyoruz. 2 yıldır bölgemizde ağaç kıyımı yapılıyor ve ormanları yakıyorlar. Hayvanlarında doğayla ihtiyacı var. Ağaçlarımız kesildiği için hayvanlarımızı otlatmaya götüremiyoruz. Bu talandan dolayı hayvanlarımız zarar görüyor. Sadece bizim hayvanlar değil, aynı zamanda ormanda yaşayan hayvanlarında yaşam alanı yok edildi. Yaşam alanları talan edildi. Tüm meyve ağaçlarımız kesildi ve yakıldı. Korucular bölgemizde ağaçları kesiyor. Köy muhtarı da bunun ortağı olduğu için ses çıkarmıyor. Qûrteka Pêşiya, Keniya Mîra’dan, Bêlîze, Cênîbe ve Şehrava bölgelerine kadar ağaç kıyımı yapılıyor. 2 yıldır aralıksız burada ağaçlar kesiliyor. Şuan da Qûrteka Pêşya ve Keniya Mîra’da ağaç kıyımı sürüyor. Baharın gelişiyle kış ayına kadar bölgede ağaç kalmayacak. Bağ ve bahçelerimizin hepsi yok edildi” dedi.
Yaşamımıza büyük etki ediyor
Yaşanan doğa talanına karşı halkın harekete geçmesi gerektiğini belirten Kutlu, “Biz izin vermiyoruz ama yine de ağaçlarımız kesiliyor. Bizden izinsiz ağaçlarımız kesiliyor. ‘Güvenlik’ adı altında ağaç kıyımı yapıyorlar. Ağaçlarımızın onlara ne gibi zararı oluyor da kesiyorlar. Köyde yaşadığımız için geçimimiz doğa üzerine. Köyde tarım ve hayvancılık işi yapmayacaksak, nasıl geçimimizi sağlayacağız. Tarım dışında yapacağımız bir işimiz yok. Ağaçlarımızın kesilmesi bize büyük bir etki yarattı. Orman ve ağaçlarımız yok edildiğinde, yaşamımızda yok oluyor. Doğamız talan edildiği için hayvanlarımıza nasıl bakacağımızı bilmiyoruz. Bilinçli bir şekilde doğamız katlediliyor. Güvenlik adı altında amaç doğamızı yok etmektir. Kesilmeyen ağaçlarında kesileceğini söylüyorlar. Doğanın yok edilmesi, yaşamımızın da yok edilmesi demektir” şeklinde konuştu.
Talana karşı çıkılmalı
Kutlu, talanın durdurulması gerektiğini belirterek, şunları söyledi: “Doğamızdan ne istiyorlar. Menfaat ve çıkarları için doğamıza zarar veriyorlar. Kestikleri ağaçları sonra götürüp satıyorlar. Bu köydekilerin hepsi korucu olduğu için ağaç kıyımına da sessiz kalıyorlar. Herkesin ağaç kıyımı ve talanına karşı doğasına sahip çıkması gerekiyor. Bizler talan ve kıyıma karşıyız.”
Kaynak: MA