Türkiye, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği için Kürt karşıtlığını şart koşuyor
Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal saldırısı sonrası birçok batılı ülkenin NATO üyeliği yeniden gündeme oturdu. Rusya’nın kendisine yönelik tehdit olarak nitelediği komşu ülkelerin NATO üyeliği konusunda İsveç ve Finlandiya adım atmaya başladı. NATO üyesi olan Türkiye ise İsveç ve Finlandiya’nın üyeliğini Kürt karşıtlığı pazarlığına bağladı.
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan her iki ülkenin NATO’ya üyelik başvurusuna ilişkin geçtiğimiz Cuma günü “İsveç ve Finlandiya ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz ama olumlu bir düşünce içerisinde değiliz. İskandinav ülkeleri terör örgütlerinin adeta misafirhanesi gibi. Hatta parlamentolarında yer alıyorlar. Bu noktada bizim olumlu bakmamız mümkün değil” açıklamasında bulunmuştu. Bu açıklamalar sonrası Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ve Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto Berlin’de üçlü zirvede buluştu.
Her konu Kürde bağlanıyor
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, NATO toplantısına girmeden önce yaptığı açıklamada “Burada maalesef bu bahsettiğiniz ülkeler, PKK/YPG’ye çok açık destek veriyor. Bu da halkımızın hissiyatını olumsuz yönde etkiliyor, gözümüzün önünde ve tüm uyarılarımıza rağmen. Dolayısıyla müttefik olacak bir ülke, açıkça PKK/YGP’ye, her gün bize saldıran, askerimizi, polisimizi ve sivillerimizi şehit eden bir terör örgütüne destek vermemesi gerekiyor. Ayrıca PKK ile mücadelemizden dolayı bize yönelik kısıtlamalar getirdiler” diyerek Kürt karşıtlığını şart koştu. Mevlüt Çavuşoğlu İsveç ve Finlandiya Dışişleri Bakanları ile yaptığı görüşme ardından Twitter’dan yaptığı açıklamada, “NATO Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı marjında İsveçli ve Finlandiyalı mevkidaşlarımla Berlin’de görüştük” dedi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine kapıları kapatmadığını ancak İskandinav ülkeleriyle müzakereler yapmak ve Kürtlere yönelik “terör” gerekçesiyle kısıtlama getirilmesini istediklerini söyledi. Açıklamalar, Ankara’nın Kürt karşıtlığı karşılığında her tavizi vereceği mesajı olarak değerlendirildi.
Geri adım sinyalleri
İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ise görüşmeden bir gün önce Erdoğan’ın İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği sürecine ilişkin yaptığı açıklamayı değerlendirirken “Avrupa Birliği gibi biz de PKK’nin terör örgütü olduğuna inanıyoruz. PKK’yi terör örgütü olarak sınıflandırmayacağımız doğru değil, böyle bir algı oluştuysa bunun açıklığa kavuşturulması gerekiyor” diyerek geri adım sinyali vermişti. Görüşme sonrası Twitter hesabından paylaşımda bulunan Linde, “Kötüleşen güvenlik durumunu ve NATO’nun açık kapı politikasını ele aldık” dedi.
Finlandiya: Anlaşırız
Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto da Türkiye’nin itirazı ile igili olarak, “Bu meseleye bir çözüm bulacağımızdan eminim” diye konuştu ancak bunun bir gecede gerçekleşeceği ile ilgili bir söz veremeyeceğini belirtti. Türkiye’nin suçlamalarına da karşılık veren Haavisto, terörizmle mücadelenin ülkesi için en önemli konulardan biri olduğunu ve ülkesinin IŞİD’le mücadeleye yaptığı katkının bunun en önemli kanıtlarından biri olduğunu belirtti.
Rusya ise Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğinin kendi güvenliklerine tehdit olduğu uyarısında bulunmuştu.
Ankara ne taviz verecek?
NATO Genel Sekreter Yardımcısı Mircea Geoana, “Türkiye önemli bir müttefik ve dostlar ile müttefikler ile ilgili endişelerini açıkladı. Söz konusu ülkelerin NATO üyeliğine başvurması halinde NATO’nun onları karşılayabilmek için uzlaşı için gereken tüm koşulları sağlayabileceğinden eminim” diyerek Kürt karşıtı pazarlıkla uzlaşabilecekleri sinyalini verdi. ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby de Erdoğan’ın Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine sıcak bakmadıkları yönündeki açıklamaları hakkında, “Şu aşamada Türkiye’nin bu konudaki duruşunu anlamaya çalışıyoruz. Daha ayrıntılı yorum yapmadan önce size tavsiyem Türklerle bu açıklamanın detaylarını konuşmanızdır” değerlendirmesinde bulundu.
DIŞ HABERLER
*******