Rusya-Ukrayna Savaşı 81. günde de sürdü. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya sınırındaki Kharkiv’den Rus güçlerin çekilmekte olduğunu söyledi. Rusya ile yeni kriz dosyası haline gelen Finlandiya’nın NATO üyeliği için en üst düzeyde açıklama yapıldı
Rusya-Ukrayna Savaşı 81. günde de durmadı. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile Rus mevkidaşı Sergey Şoygu arasında savaş başladıktan sonra ilk kez 13 Mayıs’ta yapılan telefon görüşmesinde de masaya getirilen ateşkes sağlanamadı. Çatışmalar ve bombardıman 15 Mayıs Pazar günü de devam etti. Sumi, Zaporijya, Paraskoviyevka, Konstantinovka, Novomihaylovka’da bombardıman sürdü.
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov, Ukrayna’nın Rusya sınırına yakın Sumi (Sumy) bölgesinde iki S-300 hava savunma füze sistemini vurduklarını iddia etti. Konaşenkov, havadan fırlatılan yüksek hassasiyetli füzelerle Zaporijya, Paraskoviyevka, Konstantinovka ve Novomihaylovka yerleşim birimleri civarında 2 komuta merkezi, 11 birlik müstahkem mevkisi ve mühimmat, füze ve top silahlarının bulunduğu 4 cephaneliğin vurulduğunu kaydetti.
Stoltenberg: Rus güçler Kharkiv’den çekiliyor
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Ukrayna’daki savaşa ve Finlandiya ile İsveç’in NATO üyelik sürecine dair değerlendirmede bulunurken Rusya’nın Ukrayna’daki savaşının Moskova’nın planlandığı gibi gitmediğini söyledi Stoltenberg, Rus güçlerinin sınır kenti Kharkiv’den (Harkiv, Harkov) çekilmekte olduğunu söyledi. Ukrayna’nın savaşı kazanabileceğini vurgulayan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, bu ülkeye askeri desteğin artırılmaya devam edilmesi gerektiğini söyledi. Stoltenberg, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine başvurmaya karar vermelerinin tarihi bir an olacağını da kaydetti.
Blinken-Stoltenberg görüşmesi
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg 14 Mayıs’ta, Ukrayna-Rusya savaşını görüştü. Görüşme telefonla oldu Almanya’nın başkenti Berlin’de yapılan NATO Dışişleri Bakanları Toplantısını ele alan Blinken ve Stoltenberg, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yıkıcı savaş yürüttüğünü söyleyip kınadılar. Ukrayna halkına ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne desteğini yineleyen Blinken ve Stoltenberg, 28-30 Haziran’da Madrid’de yapılacak NATO zirvesi hazırlıklarını da değerlendirdi.
Finlandiya Cumhurbaşkanı: NATO’ya resmen başvuracağız
Rusya-Ukrayna Savaşı, Finlandiya ve İsveç ile NATO arasında görüşme trafiğini hızlandırdı. Finlandiya ve İsveç’in NATO üyesi yapılması girişimleri sürerken 15 Mayıs’ta Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, NATO üyeliğine başvurulacağını açıkladı. Sauli Niinistö, “NATO üyeliği için resmen başvuracağız. Bu güvenliğimizi en yüksek seviyeye çıkaracak” açıklaması yaptı.
Sanna Marin: Birkaç gün içinde parlamentoda
Finlandiya Başbakan Sanna Marin de, Cumhurbaşkanı Niinisto ile birlikte Helsinki’de yaptığı ortak basın toplantısında, Finlandiya Parlamentosu’nun söz konusu kararı birkaç gün içinde onaylamasını umduğunu söyledi. Marin, Niinisto’nun da kendisinin de NATO üyesi ülkelerle yakın temas kurduklarını vurguladı.
Sauli Niinistö bu açıklamadan saatler önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesi yaptı.
Kremlin’den yapılan açıklamada Putin’in Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö’yu, Finlandiya’nın “geleneksel askeri tarafsızlık politikasını terk etmesinin bir hata olacağı, Finlandiya’nın güvenliğine yönelik bir tehdit bulunmadığı” yönünde uyardığı belirtilirken şunlar kaydedildi: “Ülkenin dış politikasında bu yönde bir değişiklik, yıllar boyunca iyi komşuluk ruhu ve ortaklıkla inşa edilen, iki taraf için de faydalı olan Rus-Fin ilişkilerini olumsuz etkileyecektir.”
Niinistö ülkesinin NATO üyeliği konusunda Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın gündeme getirdiği sorunlar hakkında Erdoğan ile görüşmeye hazır olduğunu da kaydetti.
1300 km’lik sınır
Finlandiya’nın Rusya ile 1340 kilometrelik sınırı var. Sınırlar Lapon topraklarını da bölmüş durumda. Bölgedeki meselelerden biri Lapon yerleşimleri. Laponya toprakları da Rusya, Finlandiya, İsveç ve Norveç tarafından paylaşılmış durumda.
Rusya tehdidi
Rusya Dışişleri Bakanlığı 12 Mayıs’ta tehditte bulunarak “Finlandiya’nın NATO’ya katılımı, Kuzey Avrupa bölgesinde istikrar ve güvenliği koruyarak Rusya-Finlandiya ikili ilişkilerine ciddi zarar verecek. Rusya, bu bağlamda ortaya çıkan ulusal güvenliğine yönelik tehditleri durdurmak için hem askeri-teknik hem de diğer nitelikte misilleme adımları atmak zorunda kalacaktır” demişti.
Erdoğan: Karşıyız
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da 13 Mayıs’ta basının sorularını yanıtlarken Erdoğan, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılma kararına ilişkin “Biz şu anda İsveç ve Finlandiya ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz ama olumlu düşünce içinde değiliz. Daha önce Yunanistan’la ilgili NATO konusunda yanlış yaptılar önceki yönetimler, Yunanistan’ın Türkiye’ye karşı takındığı tavrı biliyorsunuz. İkinci, yanlışı işlemek istemiyoruz. İskandinav ülkeleri terör örgütleri için misafirhane gibi. Oraların hatta daha da ileri gidiyorum parlamentolarında da yer alıyorlar” demişti.
Eurovision ve Mariupol
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky, Eurovision Şarkı Yarışması’nı Mariupol’de düzenlemek istediklerini söyledi. Zelensky 66’ıncısı bu yıl İtalya’da düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması’nı “Stefania” adlı şarkısıyla Ukrayna’yı temsil eden “Kaluş Orkestra”nın kazanmasıyla ilgili olarak Telegram hesabından yaptığı açıklamada “Eurovision katılımcıları ve konuklarını bir gün Ukraynalı Mariupol’da ağırlamak için elimizden geleni yapacağız” dedi.
DIŞ HABERLER