Müzikolog, müzik yazarı ve eğitimcisi, edebiyatçı Ahmet Say, Ankara’da toprağa verildi.
Ahmet Say için Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde veda töreni düzenlendi. Siyaset, sanat ve kültür dünyasından çok sayıda kişi katıldı. 86 yaşında hayatını kaybeden Say için yapılan törene CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Serap Yazısı, Oyuncu Fırat Tanış, Mustafa Alabora, Şair Ahmet Telli, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, Emek Partisi Ankara İl Başkanı Şükran Doğan, Kor Yayınevi Genel Yayın Yönetmeni Onur Öztürk ve çok sayıda edebiyat ve siyaset dünyasından isim katıldı.
Ahmet Telli: Devrimci Ahmet Say olarak anacağız
Ahmet Say’ın hayatını anlatan sinevizyon gösteriminin ardından konuşan Şair Ahmet Telli, “Ahmet Say haysiyetli bir kuşağın temsilcisi olarak bu dünyadan veda ederken ağaçların çiçekleri soygundur biraz. Koca kurt son numarasını çekerken kapitalizmin açık sözlü kedisi halıya ters binmektedir. Onu baba Ahmet Say ve devrimci Ahmet Say olarak anabiliriz. Baba olarak Fazıl’ı yetiştirirken çaba ve enerjisini anlatmakta zorlanıyorum. Uzun sözün kısası oğul babayı mahcup etmedi, dünya alem bunu biliyor. Devrimci Ahmet Say’a gelince, 80 yaşına doğru hala uslanmaz biriydi. Haksızlık ve hukuksuzluklara karşı mücadeleyi bir aydın görevi saydı” dedi.
Telli, şöyle konuştu: “Olaylara, kişilere eleştirel mesafeden bakan entelektüel biriydi. Siyasette ve edebiyatta tavrı değişmedi. Etik ve estetik konusunda ödünsüzdü. Kimileri bu yüzden onu huysuz ve katı bulmuş olabilir. Ancak hayatımızın yalın ve anlaşılır cümlelerini onunla beraber kurduk. Canını en çok yakan olaylardan biri de Madımak katliamıydı. Madımak hem öfkesini büyüttü hem de sağlığına bir darbe oldu. Onun bıraktığı yerden yıldızlara ıslık çalmayı unutmayalım.”
Fazıl Say: Vakıf kuracağız
Ahmet Say’ın oğlu Fazıl Say ise 50’nci sanat yılı kutlamasında ve birçok kez onunla bu salonda bulunduklarını belirterek, “Babamın pek çok insana dokunmuş olduğunu görüyoruz. O herkesin, Türkiye’deki tüm müzikçilerin Ahmet abisiydi. Bu bizim ailemiz için bir onur. Onun edebiyat eserlerine de müzik eserlerine de sahip çıkacağız. Babamın ve Say ailesinin eserlerinin olduğu bir vakıf kurmayı planlıyoruz” dedi.
Say, 17 yaşına kadar babasıyla büyüdüğü evde, babasının müzik ansiklopedilerini hazırlarken günde 16 saat çalıştığını anlatarak, “Böyle bir adanmışlık görmedim. Şimdi o kitapları yenilemeye başladık. Ben çocukken Metin Altıok’un, Cemal Süreya’nın yakın çocuklarıyla Türkiye yazılarının pullarını yapıştırırdık. Babam müzik kitaplarını arabasına yükler, okullara kendi götürürdü. Sevgili Handan hastalığı döneminde ona baktı ve müthiş bir iş başardı. Turnelerim arasında ben de gelmeye özen gösterdim” dedi.
12 Eylül zamanları
12 Eylül Askeri Darbesi’nde yaşadıkları bir anıyı anlatan Say, “Eve jandarmalar gelmişti. Babam evdeki tüm sol kitapları duvar piyanosunun içine koydu. Her yeri aradılar, sonra piyanoya bakıp bu ne dediler. Yazık, Anadolu çocuklarıydı. Babam piyano, oğlum çalışıyor deyince, ‘O zaman bize mastika çalsın demişlerdi.’ Ama piyanodaki kitaplardan dolayı avangard sesler çıkıyordu” ifadelerini kullandı.
Cenaze töreni
Ahmet Say’ın cenaze töreni Kocatepe Cami’nde gerçekleştirildi. Öğlen namazına müteakip gerçekleşen cenaze törenine Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Hakların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş katıldı. Cenazeye katılan çok sayıdaki kişi Say ailesine başsağlığı diledi.
Cenaze töreninde Ahmet Say’ın fotoğraflarının yer aldığı çelenkler ve fotoğraflar taşındı. Kılınan cenaze namazının ardından cenaze Mansur Yavaş, Kemal Kılıçdaroğlu ve Mithat Sancar tarafından araca taşındı.
Ahmet Say’ın cenazesi Ankara Karşıyaka Mezarlığı’nda toprağa verildi.
ANKARA