Rusya-Ukrayna Savaşı 76. günde de sürdü. BM İnsan Hakları Takip Misyonu Başkanı Matilda Bogner, gezdiği kentlerde karşılaştıklarını anlattı. Litvanya Parlamentosu oy birliğiyle, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşını “soykırım” olarak tanıdı
Rusya-Ukrayna Savaşı 76. günde de durmadı. 9 Nisan’da Karadeniz kıyısındaki Odessa’ya füze saldırıları oldu. 10 Nisan’da da bombardıman ve çatışmalar oldu. Birleşmiş Milletler (BM), Ukrayna’da çok sayıda okul, hastane ve ibadethanenin zarar gördüğü veya yıkıldığını kaydetti. BM İnsan Hakları Takip Misyonu Başkanı Matilda Bogner, BM’nin Cenevre Ofisi’ndeki basın toplantısında, kısa süre önce Kiev ve Çernihiv bölgelerinde 14 kenti gezdiğini belirterek martın sonuna kadar süren Rus birliklerinin saldırısının ardından buradaki yaşam alanlarının harabeye döndüğü ve sivillerin zor durumda olduğunu vurguladı. Bogner, “Çok sayıda sivil, ailesinin ve akrabasının öldürüldüğü, tutuklandığı veya kayıplara karıştığını bize aktardı. Makariv’de 5 üyeli bir aile, şehri terk ederken hedef alındı. Aileden iki kişi canlı kaldı” dedi.
Rusya’nın saldırdığı birçok şehirde sivillerin su ve gıda bulmakta zorlandığını belirten Bogner, bu bölgelerde altyapıların çökmesi nedeniyle sağlık hizmetlerinin de zorlaştığını kaydetti. Bogner, Buça ve Kiev’in kuzeyinde Rus birliklerinin 300’ün üzerinde sivili katlettiğine dair haberler aldıklarını belirterek, bu rakamın tespit edilenden daha yüksek olabileceğini vurguladı.
Litvanya Parlamentosu’nda soykırım oylaması
Litvanya Parlamentosu oy birliğiyle, Rusya’nın Ukrayna’da yaptıklarını “soykırım” olarak tanıdı. Litvanya Ulusal Radyo ve Televizyonunun (LRT) haberine göre, 128 lehte oyla kabul edilen kararda, Rusya’nın askeri güçleri ve paralı askerlerinin Buça, Irpin, Mariupol, Borodyanka ve Hostomel başta olmak üzere Ukrayna topraklarında “toplu savaş suçu” işlediği belirtildi. Kararda, Rus güçlerinin Ukrayna’ya karşı yürüttüğü geniş çaplı savaşın, Ukrayna halkına karşı “soykırım” olarak kabul edildiği belirtildi.
Özel mahkeme çağrısı
Tüm faillerin sorumlu tutulması ve uluslararası toplumun, Rusya’nın suçlarını soruşturmak için Özel Uluslararası Ceza Mahkemesi kurması gerektiğine vurgu yapılan kararda, “Askeri güçleri kasıtlı ve sistematik şekilde sivil unsurları hedef alan Rusya Federasyonu, terörü destekleyen ve uygulayan bir devlettir” denildi.
Finlandiya’da NATO raporu
Savaş çıkınca NATO’ya üyelik tartışmaları başlatan Finlandiya’da da Savunma Komitesi, uzun süredir Finlandiya’nın olası NATO üyeliğine dair üzerinde çalıştığı raporunu hükümete sundu. Finlandiya Savunma Komitesi, ülkenin güvenliğinin gelecekte garantiye alınması için en iyi çözümün NATO üyeliği olduğunu savundu. Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö de ülkesinin NATO’ya üye olup olmamasına ilişkin vereceği kararı, 12 Mayıs’ta açıklayacağını kaydetmişti.
İsveç Savunma Bakanı Peter Hultqvist de ülkesinin devlet radyosu SR’ye yaptığı açıklamada, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılması halinde İskandinavya’nın savunma gücünün artacağını kaydetti. Hultqvist, 10 Mart’ta yaptığı açıklamada ise savunma bakanı olduğu sürece ülkesinin NATO’ya katılmayacağını söylemişti.
ABD’nin ‘Rus general’ iddiası
ABD Savunma İstihbarat Teşkilatı (DIA) Başkanı Korgeneral Scott Berrier, ABD Senatosu’nun Silahlı Kuvvetler Komitesi’ne verdiği demeçte, Ukrayna’da devam eden çatışmalar sırasında Ukrayna’nın 8 ila 10 Rus generali öldürdüğünü ifade etti.
DIŞ HABERLER