Sri Lanka’da yönetim kademelerini kardeşleri ve akrabaları arasında paylaşarak adeta hanedanlık kuran Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa ve Mahinda Rajapaksa’ya karşı protestolar büyüdü. Ülke genelinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi, soykırımcı hükümet düştü
Asya ülkelerinden Sri Lanka’da devlet kademelerini akrabaların eline verip aile şirketi gibi yöneten Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa ve Mahinda Rajapaksa’ya karşı protestolar ekonomi kötüye gidince ve elektirik kesintileri artınca hızla büyüdü. Tamillere karşı soykırım yapmakla bilinen Başbakan Mahinda Rajapaksa 9 Mayıs 2022’de istifa etmek zorunda kaldı..
Başkent Kolombo’da Başbakanlık ofisinin etrafında çadır kuran göstericiler eylemlerini sürdürdü. Sağlık, eğitim ve ulaşım gibi önde gelen sektörlerinde faaliyet gösteren çok sayıda sendika “Protesto Haftası” başlattı.
Gotabaya Rajapaksa ve Mahinda Rajapaksa’nın (Mahinda Rajapaksa, Gotabaya Rajapaksa’nın abisi. Aile Tamillere karşı soykırımla biliniyor) destekçileri de çadır kuran protestoculara saldırdı. İstifası istenen Rajapaksa yönetiminin destekçileri ofisin çevresinde kamp kuran göstericilerin çadırlarını ateşe verdi. Şiddet olayları yaşandı. Rajapaksa kardeşler orduyu devreye soktu. Hükümet, başkent Kolombo sokaklarında askeri birlikleri konuşlandırdı.
Sokağa çıkma yasağı
Protestolar şiddetlenince Sri Lanka genelinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Çıkan çatışmalarda ve devlet güçlerinin saldırılarında 100 kadar kişi yaralandı.
Soykırım yapan Mahinda Rajapaksa istifa etti
Olaylar büyüyünce iktidardaki Sri Lanka Halk Cephesi Partisi (SLPP) üyesi ve devlet başkanının ağabeyi olan Başbakan Mahinda Rajapaksa istifa etti. Mahinda Rajapaksa 6 Nisan 2004’te başbakan olmuştu. 19 Kasım 2005’te de devlet başkan oldu. Mahinda Rajapaksa 2015 yılında rakibi Maithripala Sirisena karşısında kaybetti.
Mahinda Rajapaksa görevi sırasında 2008-2009’da Tamillere karşı soykırım yaptı.
Mahinda Rajapaksa 26 Ekim 2018’de yeniden başbakan olarak atandı.
Muhalefetteki Birleşik Halk Cephesi Partisi (SJB) yetkililerinden Tissa Attsnayake, geçici hükümet kurulursa şartlı destek vermekten yana.
Farklı coğrafyadaki despot yönetimler, halklara karşı katliam ve soykırım uygulayan ülkeler bu soykırımı “Sri Lanka Modeli” olarak almaya çalıştı.
Ekonomi ve elektrik kesintileri
Sri Lanka çok etnisiteli bir ülke. 21 milyon nüfuslu ada ülkesi Sri Lanka’da ekonomi 1948’den bu yana en kötü günleri yaşıyor. Elektrik kesintileri de artıyordu. Kesintiler 13 saati bulabiliyordu. 31 Mart 2022’de Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa’nın konutu yakınlarında protesto fitili ateşlendi. Polis göstericilere biber gazı ile saldırdı. Sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Sri Lanka yönetimi klişeleşmiş despot yönetimlerin dilini kullanıp gösterileri “terör eylemi” olarak nitelendirdi. Devlet Başkanı Rajapaksa, 1 Nisan’da olağanüstü hal (OHAL) ilan etti. Ancak Nisan’da ve mayısta da gösteriler durdurulamadı. OHAL 5 Nisan’da gevşetildi. Protestolar durmayınca 6 Mayıs’ta yeniden OHAL ilan edildi.
Demografik yapı
Sri Lanka çok uluslu bir ülke. Seylanca konuşanların oranı yüzde 74. Tamilce konuşanların oranı yüzde 18. Diğer nüfus farklı diller konuşuyor.
Nüfusun yüzde 74,9 kadarı Sinhala. Yüzde 11,2 kadarı Tamiller’den oluşuyor. nüfusun yüzde 9,2 Müslüman, yüzde 4,2’si Hint Tamili. Yüzde 0,5 diğer etnik-dini kesimlerdne oluşuyor. Nüfusun yüzde 70,2 kadarı Budist. Hindular yüzde 12,6 civarında. Müslümanlar yüzde 9,7, Hristiyanlar yüzde 7,2 civarında. Yüzde 1 nüfus diğer inançlardan.
KOLOMBO