Başta Aydın olmak üzere Manisa, Çanakkale ve Denizli’de yoğunlaşan Jeotermal Enerji Santralleri (JES) kuruldukları bölgelerde tarım üretimlerini darbeleyip su havzalarını da zehirlemeye devam ederken JES işgalleri hız kesmiyor. Aydın’ın Köşk ilçesi sınırları içerisinde sondaj yapılarak jeotermal kaynak aranacağı duyuruldu. Menderes Geothermal Elektrik Üretim A.Ş., tarafından Köşk ilçe coğrafasının içinde yaklaşık 3 bin 400 hektarlık alanda yapılacak sondaj sonucunda elde edilen sıcaklık, debi vb. değerler sonucu kuyu şirkete ait DORA-3B veya DORA-4 JES tesislerinde üretim amaçlı kullanılacak. Değerler sonucu jeotermal santral üretimi için istenilen verim elde edilmediği takdirde sondaj re-enjeksiyon kuyusu olarak kullanılacak.
JES’ler her yerde
Türkiye’de en az 3 kat arz fazlasına ulaşılan enerji üretim kapasitesine karşın, JES’lerin yoğunlaştığı 4 il dışında neredeyse tüm illerde faaliyet gösteren ve AKP iktidarınca da ciddi anlamda desteklenen JES’ler, bulunduğu çevreyi zehirlemekle meşgul. Yerin binlerce metre derinliğe inilerek ortaya çıkan ve ağırmetallerle dolu sıcak akışkanın yeryüzüne çekilirken, çevresinde bulunan temiz suları bu akışkanla ısıtıp buhar enerjisi ile yapılan enerji üretim biçimi olan JES’ler bulunduğu çevreye, yeraltı-yerüstü sularına ve havaya zehirliyor.
Çeşmelerden zehir akıyor
JES’lerde yeraltından çekilen ağır metallerle dolu akışkanın enerji üretiminde kullanıldıktan sonra sonra ısısı düşen bu akışkan doğaya salınıyor (Nehir-dere-tarım arazileri vb.). JES’ler yeraltından çektikleri zehirli akışkanı re-enjeksiyon kuyuları ile yeniden yeraltına basmaları gerekirken bunun maliyetinden kurtulmak için çevreye bırakıyor. Diğer yandan re-enjeksiyon kuyularının kullanıldığı santraller ise akiferlerin bulunduğu 400-500 metre derinliklere zehirli akışkanı basarak, yeraltı sularına ağır metaller karışıyor. Yoğun akışkan ve su çekimleri nedeniyle Germencik’te olduğu gibi arazilerde yarılmalar oluşurken, köy çeşmelerinin bir yandan suları kesilirken, diğer yandan akmaya devam eden çeşmelerden ise arsenik ve diğer ağır metallerin karşıtığı kullanılamaz nitelikte sular akıyor.
EKOLOJİ SEVİSİ