Beyoğlu’nda bulunan bir otelde bir araya gelen ÖHD İstanbul Şubesi, Kobanê Davası’yla Kürt halkından intikam alındığını, Gezi Davası’yla da Türkiye halklarının adalet, eşitlik, özgürlük talebinin yargılandığının belirtti
Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 21’i tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobanê Davası’nda yaşananlar ile Gezi Davası’nda yargılanan isimlere verilen cezalara dair Taksim’de bulunan bir otelde basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya HDP Milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu, Oya Ersoy, ÖHD İstanbul Eşbaşkanları Esra Erin ile Gürkan İstekli’nin yanı sıra Kobanê Davası avukatları ile hukuk örgütü temsilcileri de katıldı.
Kürt halkı canlı tanıktır
Kobanê Davası avukatlarından ve HDP PM üyesi Atillla Bahçıvan davada yaşananlara dikkat çekti. 50 yıl önce idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı anan Bahçıvan, Türkiye tarihinde yaşanan kumpas davalarına işaret etti. Bahçıvan: “Kürt halkı kumpas davalarının canlı tanığıdır. Gezi Davası bu kumpasların açığa çıktığı bir dava. Kobanê ve Gezi Davası’nın benzeştiği durumlar var. Gezi Davası’nda mahkeme üyelerden birinin AKP vekil adayı olduğu açığa çıktı ve arkadaşlarımıza cezalar verildi” dedi.
Bahtiyar Çolak çete mensubu
Kobanê Davası mahkeme başkanı Bahtiyar Çolak’ın durumuna da dikkat çeken Atilla Bahçıvan, “Bu ilginç bir isimdi. Dava dosyasını bir hafta içinde imtinayla okuduğunu iddia eden bir mahkeme başkanıydı. Reddi hakim talebimiz reddedildi. Kobanê Kumpas Davası’nın savcı tarafından değil AKP-MHP tarafından hazırlanmıştı demiştik. Ki iddianamesi çıktıktan sonra duyurusu 18 dakikada MHP’li Twitter sayfalarında paylaşıldı. Bu iddianame ya MHP Genel Merkezinde hazırlandı ya da onlar ile paylaşıldı. Biz bunu mahkeme ile paylaştık. Bahtiyar Çolak’ın bir çete mensubu olduğu ortaya çıktı. Bu çetenin MHP Genel Başkanını ve Süleyman Soylu’yu referans aldığını görüyoruz” sözleri ile Bahtiyar Çolak ile iktidar arasındaki bağlantıya işaret etti.
Muhalif siyaset suç sayılıyor
Adalet İçin Hukukçular Derneği’nden Özgür Urfa da “Türkiye’nin yargı pratiği, siyaset ile yargı arasındaki ilişki birbiriyle bağlantılı. Yargı iktidarın aparatıdır. 50 yıl önce de bu böyleydi. Türkiye’de muhalif siyaset yapmak suç haline getirilmeye çalışılıyor. Gezi, Kobanê ve HDP Kapatma Davası’nda bizler bunu gördük. Barışçıl toplanmanın tamamı suç olarak görülmeye çalışılıyor. İktidarın politikalarına karşı çıkıldığında savcı ve hakimler eliyle bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Hükümeti istifaya davet etmek meşru ve yasal bir haktır. Bütün bu dosyalarda siyaset yapmayın, hükümete karşı çıkarsanız sonunuz böyle olur mesajı veriliyor. Davalardaki hukuksuzlukları sayarsak burada aylarca bitmez. Hiç kimseye siyaset yapma alanı bırakılmamaya çalışılıyor. Siyaset yapmaya çalışanlar da kolluk ve yargı aracılığıyla yargılanıyor. Siyaset yapmak bir haktır, barışçıl yollarla yapılan siyaset kriminalize edilemez demek gerekiyor” şeklinde konuştu. Demokrasi İçin Hukukçular Üyesi Mustafa Söğütlü de bugünün 2. Dünya Savaşı’nın bitiş yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, faşizmin artıklarının Gezi’de, Kobanê Davası’nda halen yaşadığını belirtti. Söğütlü, davaların takipçisi olacaklarını ve dayanışma içinde olacaklarını ifade etti.
Gerçek Kobané Davası
Daha sonra konuşan HDP’li Vekil Oya Ersoy, “Gerçek Kobanê Davası daha açılmadı, onu biz açacağız. IŞİD’e kapıları açan, sokağa dökülen milyonların üzerine paramiliter güçleri sürenleri açığa çıkarıp yargı önüne çıkaracağız. İşte o gerçek Kobanê Davası olacak. Bu ülkede yargı hiçbir zaman bağımsız değildi ama hiçbir zaman enstrümanı haline getirilmemişti” diyerek Gezi ve Kobanê Davalarına dikkat çekti. Filiz Kerestecioğlu, dayanışmanın büyütülmesi gerektiğini belirterek yargının araçsallaştığını vurguladı.
Kapanış için söz alan Gürkan İstekli, Kobanê Davası’nda yargılananın Kürt halkının talepleri olduğunu ve Kürt halkından intikam alındığını, Gezi Davası’yla da Türkiye halklarının adalet, eşitlik ve özgürlük talebinin yargılandığının altını çizdi. İstekli, “İktidarın, hükümetin bizi bu yargılamalarla, ağır cezalarla vermeye çalıştığı mesajı almadığımızı, almayacağımızı buradan bir kez daha belirtmek istiyoruz” diyerek hukukçular olarak sürecin takipçisi olacaklarını vurguladı. İSTANBUL