Yeni dönem politik mücadele hattını belirleyen ve yerelden örgütleme planlaması yapan HDP Kadın Meclisi, yerel seçim gündemini de dahil ettiği bir toplantıyla ‘örgütsel hamle süreci’ çalışmalarına başladı
Diren Yurtsever/Ankara-MA
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, yerel seçim hazırlıklarını sürdürüyor. Kadın Meclisi bu hazırlıklar kapsamında; kadın milletvekili grubu ve kadın il eşbaşkanlarının katıldığı bir toplantı düzenledi. Meclis, toplantılarda 24 Haziran seçim sonuçları, var olan siyasal atmosfer ve yaklaşan yerel seçimlere ilişkin tartışmalar yürüterek önümüzdeki sürece ilişkin politik mücadele hattını şekillendiriyor. Kadın kazanımlarına dönük saldırılar, kadın siyasetçilerin tutuklanması, kayyumlar eliyle iradenin gasp edilmesi, kadınların siyaset dışına itilmesine karşı güçlü bir mücadele hattı örmeyi amaçlayan HDP Kadın Meclisi, kadın ittifakını genişletmek ve bunun mekanizmalarını kurmanın yollarını arıyor. Tüm bu mekanizmaları yerelden örgütleyerek gerçekleştirmeyi hedefleyen Kadın Meclisi, bu anlamda yerel seçimleri bir fırsat olarak değerlendirmeyi amaçlıyor. Kadın Meclisi, yerel seçim gündeminin de dahil olduğu yeni süreci “Örgütsel hamle süreci” olarak tanımlıyor.
Platformlar oluşturulacak
Toplantılarda ele alınan politik mücadele hattının yerel ayaklarını örme, yerelde bunun mücadelesini verme, örgütlenmesini sağlama olarak belirlenirken kadın örgütlenmesi ve siyasete dahil olmanın arttırılması esas alınıyor. Bu kapsamda yerellerdeki kadın meclislerinin güçlendirilmesi, farklı siyasi görüşlerden kadınlardan ve örgütlerden oluşan kadın platformlarını kurarak bunların kentlerde, mahallelerde ve evlere kadar örgütlülüğün sağlanması amaçlanıyor. HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir, yürüttükleri bu tartışmalar ve yaklaşan yerel seçimlerin önemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kadın kazanımları ve mücadelesine karşı saldırılar ve kadın taleplerinin nasıl gündemleştirilmesi ve örgütlenmesi anlamında tartışmalar yürüttüklerini söyleyen Taşdemir, “Aynı zamanda yerel seçimler de temel gündemlerimiz arasında. Yerellerde bu politikaları nasıl örgütleyeceğimiz, yerelde yaşanan kadın sorunlarına dair yerelden bir siyaset geliştirme, yerelden nasıl müdahale ederiz üzerinden tartışmalar temel gündemlerimiz arasında. Yerelin demokratik, katılımcı siyasetini geliştirmek, kadını bu süreçlere dahil etmek, kadın örgütlülüğünü bu alanda bir kez daha sağlayıp, belli bir mekanizmaya kavuşturma gibi temel tartışma gündemlerimiz oldu” dedi.
Merkeze karşı yerel
Yerel seçimlerin kadınlar açsından önemine dikkat çeken Taşdemir, “Türkiye’de oldukça merkezileşen, tekçiliğe doğru kurumsallaşan bir yapı var. Yerel seçimleri bir kez daha yereli savunma, demokrasiye sahip çıkma olarak algılayabiliriz. Yerelin kadın mücadelesiyle çok yakından bir bağı var. Çünkü yaşadığı alan, sokağı, evi, mahallesi yaşam alanına dair katılım sağlama, siyaset üretme ve bunun karar mekanizmalarında yer alma; yani aslında yaşadığı yeri, kenti de, siyaseti de, eril zihniyeti de dönüştürme konusunda önem arz ediyor. Yerel seçimler kadın cephesinden yeni bir yaşam iradesini açığa çıkarmaktır” ifadelerini kullandı.
‘Tekçiliğe yönelik savunma’
Taşdemir, yerelde kadın iradesini esas alan bir mekanizma açığa çıkarıldığında faşizme karşı daha güçlü bir direniş ağı örüleceğine dikkat çekerek, “Tek adam rejimine karşı yerelden müdahale etme ve tekçiliğe karşı bir savunma gerçekleştireceğiz. Kadının kendi yaşadığı yerde, kendi fikrini üreten, karar mekanizmalarında kendini temsil eden bir algı ve çalışma perspektifiyle belli bir hazırlık, plan, projeyle yerel seçim sürecine gidiyoruz. Önümüzde bir dizi takvimsel etkinlikler var” diye konuştu.