ABD’nin Yunanistan Büyükelçisi Geoffrey R. Pyatt, Türkiye’nin Yunan adalarının egemenliği konusunda kabul edilemez faaliyetlere girdiğini, retorik aşırılıklar ve aptalca açıklamalar yaptığını belirterek “5. Madde, Yunanistan ve NATO ile güvenlik ilişkimiz açısından yaptığımız her şeyin temelidir” dedi
Türkiye ile Yunanistan arasında Ege’de hava sahası ihlali yeni bir kriz yaratırken ABD’nin Atina Büyükelçisi Geoffrey R. Pyatt, ABD açısından NATO’nun 5. maddesinin önemli olduğunu kaydetti.
Artı Gerçek’in haberine göre ABD’nin Yunanistan Büyükelçisi Geoffrey R. Pyatt, Kathimerini gazetesine verdiği röportajda 2020 yazında Washinton’ın, Yunanistan ve Türkiye arasındaki ilişkide “işlerin kontrolden çıkmasını önlemek için çok fazla enerji harcadığını” ve açık bir çatışmanın eşiğinden dönüldüğünü vurguladı.
Geoffrey R. Pyatt, Türkiye’nin Yunan adalarının egemenliği konusunda kabul edilemez faaliyetlere girdiğini, retorik aşırılıklar ve aptalca açıklamalar yaptığını kaydederken, NATO (Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü) 5. maddesinin ABD tarafından Yunanistan’a yönelik güvenlik garantisi olarak görüldüğünü söyledi.
‘Çok ciddi’
Donald Trum ve Mike Pompeo dönemindeki Türkiye-Yunanistan arası kriz sorulunca Geoffrey R. Pyatt şunları kaydetti:
“Bakan Pompeo’dan duydunuz, bunun çok ciddi bir kriz olduğunu düşündük ve işlerin kontrolden çıkmasını önlemek için çok fazla enerji harcadık. Bugünkü koşullar, devam eden tüm kabul edilemez faaliyetlere, aşırı uçuşlara, retorik aşırılıklara, adaların egemenliğini sorgulayan aptalca ifadelere rağmen, Amerikan açısından tartışılmaz olan çarpıcı biçimde iyileştirildi. Ege, Karadeniz ve Küçük Asya çevresindeki stratejik manzara 24 Şubat’tan bu yana çarpıcı bir şekilde değişti ve Ukrayna’daki gelişmelerin ABD için Türkiye’nin bir devlet gibi davranmasını sağlamak için elimizden gelen her şeyi yapmasını daha da önemli hale getirdiğini düşünüyorum. Türkiye, tüm komşularına karşı iyi bir NATO müttefiki. Ve yine, siyaset, retorik ya da askeri manevralar tarafından yaratılan dikkat dağıtıcı şeylere ihtiyaç duyduğumuz bir zaman değil. ABD’nin Selanik’te çok güçlü bir ticari, sosyal ve eğitim varlığına gösterdiği bağlılığı göstermeye devam etmek çok önemlidir. Dedeağaç bambaşka bir hikaye, ABD hükümeti olarak oradaki enerji bağlantıları üzerinde çalışmaya, özelleştirmeye dahil olmaya devam edeceğiz. Üçüncüsü, gençlerle konuşmak için fırsatlar bulun.
Yunanistan enerji haritasını yeniden çiziyor. Savaş suçlusu olarak tanımladığınız bir nükleer gücün lideriyle “ertesi gün” nasıl görüşebiliyorsunuz Ayrıca Batı, Ukrayna’yı teşvik etti, ancak hiçbir güvenlik garantisi vermedi. ABD de dahil olmak üzere bazıları, Batı’nın Rusya’yı yaptığı gibi davranmaya zorladığını söylüyor.”
5. madde üzerinden uyarı
ABD ile Yunanistan ilişkileirnin seyri konusunda Büyükelçisi Geoffrey R. Pyatt “ABD, her türlü desteği vererek, özellikle de Yunanistan’ın stratejik komşusunun işleri kolaylaştırmadığı bir zamanda, iyi bir ortak olmaya çalıştı. Ve bu gözle görülür şekilde yakın ortaklık Yunanistan için bir güven kaynağıdır. Tabii ki, birlikte yapabileceğimiz daha çok şey olduğunu ve her şeyden önce iki ülkedeki askeri liderler tarafından yönlendirileceğini düşünüyorum” dedi.
“Güvenlik garantilerine geri dönmeme izin verin. Az önce tarif etiğiniz bu zor mahallede süper güç müttefikinizden güvence istemek çok mu fazla?” sorusu üzerinde de Geoffrey R. Pyatt “5. madde var. Başkan Biden’dan buna kesinlikle açık bir taahhütte bulunduğunu ve bu garantiyi güçlendirmek ve savunmak için ABD kuvvetlerini, teçhizatını ve hazinesini tehlikeye atmaya istekli olduğunu duydunuz” diye konuştu..
“Tehdit İttifak içinden gelse bile mi?” diye sorulunca da Geoffrey R. Pyatt “5. Madde, Yunanistan ve NATO ile güvenlik ilişkimiz açısından yaptığımız her şeyin temelidir” dedi.
ATİNA