Rusya-Ukrayna Savaşı 64. günde de sürdü. Rus güçlerin 24 saatte 400 kayıp verdiği iddia edildi. Buça’ya giden BM Genel Sekreteri Antonio Guterres “Unutmayalım ki suçların en kötüsü savaşın kendisidir” dedi. İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Rus birliklerin Ukrayna’nın tamamından çekilmesi gerektiğini söyledi
Rusya-Ukrayna Savaşı 64. günde de durmadı. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun son 24 saatte 400 askerini daha kaybettiğini iddia etti. İddiaya göre Rus ordusu 24 Şubat-28 Nisan döneminde yaklaşık 22 bin 800 asker, 187 uçak, 155 helikopter ve 970 tank, 1688 araç, 8 gemi ve hafif sürat teknesi, 76 yakıt aracı ve 215 insansız hava aracını kaybetti.
İngiltere: Rusya tamamından çekilmeli
İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Rus ordusunun Ukrayna’nın tamamından çekilmesi gerektiğini söyledi. Truss, Ukrayna’da zaferin Batı için artık “stratejik zorunluluk” olduğunu söyledi. Truss, Batılı müttefiklerin Ukrayna’ya verdiği desteği ciddi şekilde artırması gerektiğini belirtirken “Rusya’nın Ukrayna’nın tamamından çekilmesi için hızlı bir şekilde ilerlememiz gerekiyor. Ukrayna’nın geleceği söz konusu. Batı bu konuda kayıtsız kalamaz” dedi. İngiltere bakanı Rusya’nın, 8 yıl önce ilhak ettiği Kırım’dan da çekilmesi gerektiğini vurgulamış oldu.
NATO: Finlandiya ve İsveç’i sıcak karşılarız
Ukrayna’yı silahlandıran NATO’dan Finlandiya ve İsveç’e üyelik için sıcak mesajlar gitti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg 28 Nisan’da Avrupa Parlamentosu’ndaki siyasi gruplara Ukrayna’daki son durum hakkında bilgilendirme yapmak için Brüksel’deki parlamento binasına geldi ve görüşme öncesinde AP Başkanı Roberta Metsola ile gazetecilere açıklama yaptı. Stoltenberg, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyelik başvurusu yapmaları halinde çok sıcak karşılanacaklarını, üyelik süreçlerinin kısa sürede tamamlanabileceğini söyledi. Stoltenberg, “NATO’ya üyelik başvurusu yapma kararı Finlandiya ve İsveç’in alacağı bir karardır. Eğer üyelik başvurusu yapmaya karar verirlerse Finlandiya ve İsveç NATO’da çok sıcak bir karşılama bulacaktır. Finlandiya ve İsveç bizim en yakın ortaklarımız, güçlü ve olgun demokrasilerdir, AB üyeleridir ve biz bu iki ülkeyle uzun yıllardır birlikte çalışıyoruz. Bu ülkelerin silahlı kuvvetlerinin NATO standartlarını karşıladığını, NATO ile uyumlu olduklarını biliyoruz. Birlikte eğitim ve tatbikatlar yapıyoruz. Birçok operasyon ve misyonda birlikte çalıştık. Başvuru yaparlarsa hoş karşılanacaklardır. Sürecin hızlı olmasını bekliyorum. Resmi süreç tamamlandıktan sonra üye olabilirler.” Stoltenberg, NATO’nun bu iki ülkeyi üyeliğe davet etmesi halinde bunun “Finlandiya ve İsveç’in güvenliğinin tüm NATO üyeleri için önem taşıdığı” yönünde güçlü bir siyasi mesaj olacağını kaydetti ve “Rusya’nın İsveç ve Finlandiya’yı üyelik başvurusu yapmamaları için tehdit etmesi ve korkutması, her ülkenin kendi yolunu seçme hakkına nasıl saygı göstermediğini sergiliyor” dedi. Stoltenberg, iki ülkenin başvuru yapması halinde başvurudan sonra 30 ülke parlamentosunun onayını gerektiren resmi üyeliğin tamamlanmasına kadar geçecek sürede Finlandiya ve İsveç’in güvenliklerinin sağlanması için ihtiyaç duyulan düzenlemelerin yapılabileceğini söyledi. Rusya İsveç ve Finlandiya’nın üyeliklerin sonuçları olacağını kaydetmişti.
Buça ve Borodyanka’ya giden Guterres: Savaş vahşettir
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Moskova’da Rusya başkanı Vladimir Putin ile görüşmesi sonrası Ukrayna’ya geçti. Antonio Guterres yeniden Ukrayna güçlerinin kontrolüne geçen başkent Kiev yakınındaki Borodyanka, Buça (Bucha) ve İrpin kentlerini ziyaret etti. Guterres, Borodyanka’da savaş nedeniyle harabeye dönen mahallelerde incelemelerde bulunduktan sonra yaptığı açıklamada, “Ailemi o harap ve kararmış evlerden birinde hayal ediyorum. Torunlarımın panik içinde koştuğunu görüyorum. Aileden biri öldü. 21. yüzyılda savaş saçmalıktır, savaş vahşettir. 21. yüzyılda savaş kabul edilemez” ifadesini kullandı. Guterres, Buça’yı ziyaretinde ise Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) savcılarının burada olmasından ve yaşananların araştırılmasından memnuniyet duyduğunu duyurdu. Guterres, UCM çalışmalarını desteklediğini vurgulayarak Rusya’ya da mahkeme ile iş birliği yapma çağrısında bulunup “Unutmayalım ki suçların en kötüsü savaşın kendisidir” dedi. Guterres, İrpin’i gezerken “Siviller her zaman en yüksek bedeli ödüyor. Bu binalarda masum siviller yaşıyordu. Hiç katkıda bulunmadıkları bir savaş için en yüksek bedeli ödediler. Nerede bir savaş varsa en yüksek bedeli siviller ödüyor” dedi.
Ziyaret sırasında füze
Antonio Guterres’in resmi ziyareti sırasında Kiev şehir merkezine füze saldırısı düzenlendiği açıklandı.
Cumhurbaşkanı Vlodimir Zelensky’nin danışmanlarından olan ve Ukrayna müzakere ekibinin başkanı Mykhailo Podolyak saldırıyı duyurdu
AB’den mülteciler için 3,5 milyar euro
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Ukraynalı mültecileri ağırlayan üye ülkelere 3,5 milyar euro destek ödemesi yaptı.
AB Komisyonu’ndan yapılan açıklamaya göre, Rusya’nın 24 Şubat’ta başlayan saldırısı sonrası savaştan kaçan Ukraynalılar için ayrılan ön ödemeler, AB’nin Avrupa’daki mülteciler için uyum bütçesinden karşılandı. Ödemelerden en fazla payı alan Polonya’ya 562 milyon euro verildi. İkinci sıradaki İtalya’ya 452 milyon euro, üçüncü sıradaki Romanya’ya 450 milyon euro, İspanya’ya 434 milyon euro, Macaristan’a 299 milyon euro, Çekya’ya 283 milyon euro, Slovakya’ya 209 milyon euro olmak üzere üye ülkelere 3,5 milyar euro ödeme oldu.
DIŞ HABERLER