Zor şartlarda okumak için yurtlarda kalan öğrenciler, birçok sorun ile yüz yüze kalıyor. Çemberlitaş Kız Öğrenci Yurdu’nda kalan öğrenciler, yurtta farelerin cirit attığını söyledi
Rengin Kılınç / İstanbul
“Geçinemiyoruz” diyerek sokaklardan seslenen öğrenciler, düşük meblağlar ile buldukları yurtlarda da birçok sorun ile karşıya karşıya.
İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunan Çemberlitaş Kız Öğrenci Yurdu’nda temizlik ve hijyen konularına dikkat edilmezken, kantinde satılan ürünler de öğrencilere pahalıya satılıyor.
21 Ekim 2021’den bu yana yurtta kalan ve birçok sorunla karşılaştığını aktaran Z.Y., yaşananları gazetemize anlattı.
İftar açamıyorlar
Yurtta personelin eksik olduğunu, ortamın hijyenik olmadığını söyleyen Z.Y., şunları anlattı: “Geçen gün yemekhanede mercimek çorbasına yemekhane personeli tarafından su katıldığına şahit olduk. Yurtta 750 kişi kalıyoruz. Oruç tutan arkadaşlarımız var ama yoğunluktan dolayı orucumuzu ezan okunduktan yarım saat sonra açabiliyoruz. Yemekler zaten iyi değil. 17 liralık menü veriyorlar, ana yemek olarak az bir şey, su koyuyorlar, iki dolma varsa sulu yemek yapıyorlar. Yağ üstte toplanıyor, yemek demeye bin şahit gerek.”
Her şey çok pahalı
Yurttaki pahalılığa da dikkat çeken Z.Y., “17 TL’ye aldıklarımı görseniz gülersiniz. Personele söylüyoruz ‘neden bu kadar pahalı’ diye, onlar da ‘Bizim elimizde değil. Tamamen bize söyleneni yapıyoruz’ diyorlar. Atıştırmalıklar da çok pahalı. Her şey yüzde 200, yüzde 300 artmış durumda” dedi.
Fareler cirit atıyor
Yurtta farelerin cirit attığını vurgulayan Z.Y., “23 Nisan sabahı namaz kılmak için mescide indim. Saat 06.00 gibi mescitten çıktığımda bir lağım faresi ile karşılaştım. Koşarak odama gittim, alt ranzada kalıyorum, çok fazla tedirgin oldum. 20 dakika içerisinde odama kapı aralığından fare girdi, çığlık atmamla odadan çıktı. Oda arkadaşlarımla da paylaştım. Onlar da rahatsız oldu” sözlerini kullandı.
‘Ayaklanma olur’ iddiası
Yemekhanenin havalandırma bölümünde iki arkadaşının da fare gördüğünü ve fotoğrafını çekip yurdun Manevi Danışman’ının da olduğu Whatsapp grubuna attığını dile getiren Z.Y., bunun üzerinde Manevi Danışman’ın “Bunu gruptan silin, yurtta ayaklanma olmasın” dediğini söyledi. Arkadaşının bunun üzerine fotoğrafları sildiğini ifade eden Z.Y., “Yurt Müdürü Yardımcısı’na durumu aktardım. Bana buranın 60 yıllık olduğunu, yaz ayı dolayısıyla fare dolaştığını söyledi. Ayrıca ilaçlama yapacaklarını aktardı” dedi.
Öğrenciler tedirgin
Yurtta kalmasının tek sebebinin maddi neden olduğunu vurgulayan Z.Y., “Benim ailem burada değil ben eğitim görmeye İstanbul’a geldim, bizi buraya resmen mecbur bırakıyorlar. Devletin yurdumuza hijyen, beslenme açısından destek ve yardımcı olmasını istiyoruz. Çok eski bir yapı ve deprem riski olan bir bölgede yaşıyoruz. Bu yüzden de korkuyoruz ve çok tedirginiz. Bunun için bir şeyler yapılması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Yurt yönetimi cevap vermedi
Öğrencilerin anlattıklarını sormak için defalarca aradığımız yurdun santral görevlisi, her seferinde müdire hanımın yerinde olmadığını belirterek bilgi veremeyeceğini söyledi.