Gezi Davası’ndaki kararlara tepkiler sürüyor. Almanya, ABD, Af Örgütü ve Avrupa Parlamentosu açıklama yaptı
Gezi davasında yargılanan Osman Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet; Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi’ye 18’er yıl hapis cezası verildi. Karara hem siyasiler hem de ülkeler tepki gösteriyor
Almanya: Kavala serbest bırakılsın
Almanya’da federal hükümet, iş insanı Osman Kavala’nın Türkiye’de mahkeme tarafından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını sert bir dille eleştirdi.
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, mahkemenin verdiği kararın, “Türkiye’nin, Avrupa Konseyi üyesi ve Avrupa Birliği’ne aday ülke olarak kabul ettiği hukuk devleti standartları ve uluslararası yükümlülüklerle kökten tezat oluşturduğunu” dile getirerek, Kavala’nın derhal serbest bırakılmasını beklediklerini vurguladı.
ABD: Özgürlüklere saygı gösterin
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price Gezi davasında iş insanı Osman Kavala’ya müebbet hapis diğer yargılanan isimlere de 18 yıl hapis cezası verilmesine tepki göstererek “derin rahatsızlık ve hayalkırıklığı” duyduğunu bildirdi.
Price, Kavala’nın İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen bugünkü duruşmada müebbet hapis cezasına çarptırılmasıyla ilgili yazılı açıklama yayınladı.
Price açıklamasında, “Kavala’nın haksız biçimde mahkum edilmesinin insan haklarına saygı, temel özgürlükler ve hukukun üstünlüğüyle bağdaşmadığını” belirtti.
“Türkiye’yi bir kez daha, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına uygun olarak, Osman Kavala ve keyfi biçimde hapse atılan diğer tüm kişileri serbest bırakmaya çağırıyoruz” diyen Price açıklamasında şunları belirtti:
Türkiye’de duruşma öncesi uzun gözaltı süreleri, aşırı geniş tanımlı terörle destek suçlamaları ve suç unsuru taşıyan hakaret davaları dahil olmak üzere sivil toplum, medya, siyaset ve iş dünyasından liderlere karşı devam eden yargısal tacizlerden ağır endişe duymayı sürdürüyoruz.
Türkiye halkı, insan haklarını ve temel özgürlüklerini cezalandırılma korkusu yaşamadan uygulayabilmeyi hak ediyor. İfade, barışçı şekilde toplanma ve dernek kurma özgürlüğünü kullanma hakkı, Türkiye’nin anayasası, uluslararası hukuki sorumlulukları ve AGİT yükümlülüklerinde yer almaktadır. Hükümeti, siyasi güdümlü davaları sona erdirmeye ve tüm Türk vatandaşlarının hak ve özgürlüklerine saygı göstermeye çağırıyoruz.
AP: AİHM kararlarına aykırı
Avrupa Parlamento’nun Türkiye Daimi Raportörü Nacho Sánchez Amor ve AB-Türkiye Parlamento Delegasyon Başkanı Sergey Lagodinsky yaptığı yazılı açıklamada, şunları belirtti:
‘’Türk yargısı, bugün Osman Kavala’yı ‘hükümeti devirmeye teşebbüs’ ettiği iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkûm ederken en kötü tahminleri doğruladı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin bu üzücü kararı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarına açıkça aykırıdır ve Avrupa Konseyi’nde devam eden ihlal davalarında mutlaka sonuçlar doğuracaktır.’’
Af Örgütü: Türkiye Avrupa Konseyi’nden çıkarılsın
Uluslararası Af Örgütü’nden Gezi davası kararına tepki geldi. Açıklamada, “Bu siyasi güdümlü maskaralık Türkiye’de ve tüm dünyada adalete ve insan hakları aktivizmine inanan herkese yönelik yıkıcı bir darbedir” denildi. Avrupa Parlamentosu’nun (AP) eski Türkiye raportörü Kati Piri, Gezi Parkı davasından çıkan kararın ardından Türkiye’nin Avrupa Konseyi’nden çıkarılması çağrısı yaptı.
HABER MERKEZİ