Rusya-Ukrayna Savaşı 56. günde de devam etti. Ukrayna yönetimi bütün AB ve NATO ülkelerine silah yardımı için liste gönderdi. Pentagon, Ukrayna’ya savaş uçakları ve uçak parçaları gönderildiğini açıkladı
Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’ya yönelik başlattığı saldırı 56. günde de sürdü. Rusya ikinci aşama olarak adlandırdığı Donbass’a yönelik saldırılarını 20 Nisan’da da sürdürdü.
Ukrayna’nın başkenti Kiev ve çevresinde ağır kayıplar verdikten sonra güçlerini çeken Rusya Donbass (Donetsk ve Lugansk hattı) ve Azak Denizi ile Karadeniz kıyısındaki kentlere daha fazla yığınak yapmıştı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky, Rusya’nın Donbass’ta geniş kapsamlı bir saldırı başlattığını, Rusya sınırındaki Kharkiv (Harkiv) kentinde ve Dnipropetrovsk’ta saldırıların yoğunlaştığını kaydetti. BBC haberine göre Zelensky, “Her bir karış toprağımız için savaşacağız” dedi.
Rusya: 73 askeri unsur vurduk
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Moskova’da yaptığı açıklamada, gece uçaklarla 73 askeri unsurun vurulduğunu belirtti. Bunların arasında askeri teçhizatlar, komuta merkezleri ile 4 mühimmat cephanesinin bulunduğunu kaydeden Konaşenkov, “Donetskoye ve Skelyuvate bölgelerinde havada 2 ‘Toçka-U’ taktik füzesi vuruldu. Bugüne kadar 140 uçak, 496 insansız hava aracı, 253 hava savunma füze sistemi, 2 bin 388 tank ve zırhlı araç, 256 çok namlulu roketatar, 1029 obüs ve havan topu ile 2 bin 232 özel askeri araç yok edildi” dedi.
ABD’den uçak ve uçak parçaları açıklaması
Euronews haberine göre Ukrayna’ya ağır silah tedariğinde Rusya’nın ‘doğrudan müdahale’ yorumuna neden olmamak için kaçınan ABD yönetimi, Kiev’e savaş uçakları sağlandığını açıkladı. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby 19 Nisan’da günlük basın toplantısında Ukrayna’ya başka ülkelerin uçak verdiğini, Washington’ın ise uçak parçaları tedarik ettiğini açıkladı. Ukrayna’nın daha fazla ve gelişmiş silah talebine ilişkin sorulara yanıt veren Kirby, “Ukraynalıların şu anda iki hafta önce olduğundan daha fazla uçağı var. Bu tesadüf değil. Bu, onların bildiği uçak tiplerinden tedarik edebildikleri içindir” dedi.
Başka ülkelerin Ukrayna’ya ek uçak verip vermediğine yönelik soruya ise Kirby şu yanıtı verdi: “Detaya girmeden şunu ifade edebilirim, başka uluslar onlara ek platformlar sağladı. Böylece filolarını büyüttüler. Ayrıca sınırlı platform ve yedek parça da aldılar. Burada platformdan kastım uçak. Yani daha fazla uçak aldılar ve bu daha fazla uçağı havada tutmak için yedek parça aldılar.” Pentagon sözcüsü John Kirby, Ukrayna’nın aldığı uçakların türüne dair bilgi vermedi, ancak Rus yapımı olabileceklerini ima etti. Kirby ayrıca, ABD’nin uçak göndermediğini ancak ancak yedek parça tedarik ettiğini vurguladı.
Silah listesi gönderdi
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev tarafından kabul ağırlandı. en büyük özel televizyon kanallarından BTV’ye demeç veren Kuleba, görüşmede Bulgaristan’dan silah yardımı istediğini kaydetti. Kuleba bütün AB ve NATO üye ülkelerine silah yardımı için liste gönderdiklerini açıkladı. Kuleba, “Biz tüm AB ve NATO üye ülkelerine savaş uçaklarından zırhlı yeleklere kadar silah yardımı için ihtiyaç listesi sunduk. Bulgaristan her iki teşkilatın üyesi ancak zorlama yok çünkü Bulgaristan’ın ulusal çıkarlarına saygı duyarız. Biz Bulgaristan’ın Ukraynalı göçmenleri ağırlamasını, ülkemizin AB entegrasyonuna verdiği desteğini takdir ediyoruz. Umarım, Bulgar hükümeti Ukrayna için her türlü yardım olanaklarını değerlendirecektir” dedi.
Annalena Baerbock: Her santimetrekareyi savunacağız
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Baltık ülkelerine ziyareti öncesi yaptığı açıklamada Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaş nedeniyle Letonya, Estonya ve Litvanya’ya daha fazla destek sözü verdi. Annalena Baerbock “Acil bir durumda ittifaka ait ortak topraklarımızın her santimetrekaresini savunacağız” dedi. Almanya’nın ortaklarının güvenliğini sağlamak için daha fazlasını yapmaya hazır olduğunu vurgulayan Baerbock; silah, mali destek ve diğer sert yaptırımlarla Ukrayna’yı hayatta kalma mücadelesinde kararlılıkla desteklediklerini ifade etti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in insan hayatına, uluslararası hukuka, kendi halkının yaşam ve kalkınma fırsatlarına saygısı olmadığını kaydeden Baerbock, Putin’in Avrupa güvenlik mimarisinin büyük bölümünü de yok ettiğini söyledi.
Almanya, ikinci dünya savaşı sonrası askeri harcamalarını düşük tutuyordu. Dış politikada ticaret ağırlıklı, siyasi ağırlıklı gidiyordu. Almanya Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sonrası 100 milyar dolarlık ek askeri harcama kararı aldı.
Yaptırımlardaki artış
Küresel yaptırım izleme veri tabanı Castellum.ai’nin verilerine göre Rusya 22 Şubat 2022’den itibaren 6 bin 918 yeni yaptırıma maruz kaldı. Rusya’ya uygulanan yaptırımların sayısı toplamda 9 bin 672’ye ulaştı. Rusya, 3 bin 616 yaptırımın uygulandığı İran’ı, 2 bin 608 yaptırıma maruz kalan Suriye’yi ve 2 bin 77 yaptırımın uygulandığı Kuzey Kore’yi geride bırakmıştı. Dünyada en çok yaptırıma maruz kalan 7 ülkeden oluşan listede 651 yaptırımla Venezuela, 510 yaptırımla Myanmar ve 208 yaptırımla Küba da yer aldı.
Hollanda’dan Romanya’ya asker
Hollanda, NATO’nun doğu kanadını güçlendirmek için Ukrayna sınırındaki Romanya’da oluşturduğu çok uluslu muharip grubuna yaklaşık 200 asker verecek. Hollanda Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Hollandalı askerlerin 2022 yazında Romanya’nın Cincu bölgesinde bulunan askeri üsse yerleşeceği belirtildi.
Ayrıntılar geliyor