Şili’de Kurucu Meclis, yeni anayasa taslağının 9. maddesinde anlaşmaya vardı. Maddeye göre işçiler, sendikalar aracılığıyla kararlara katılacak ve bu hakkın kullanımı için gerekli mekanizma oluşturulacak
Şili’de Kurucu Meclis, yeni anayasa taslağının Salı günü yapılan oylamayla işçilerin, çalıştıkları şirketlerin kararlarına katılma hakkının bulunduğu 9. maddesinde kabul edildi. Maddeye göre işçiler, sendikalar aracılığıyla kararlara katılacak ve bu hakkın kullanımı için gerekli mekanizma oluşturulacak. Evrensel’de yer alan habere göre, yeni anayasanın 9. maddesi, 34 hayır oyuna karşı 108 evet oyuyla kabul edilerek yeni anayasa taslağına eklendi. Kurucu Meclis üyeleri Twitter hesaplarından oylama sonucunu “Şilili işçilere 1 Mayıs hediyesi” olarak duyurdu.
Halk oylamasına sunulacak
Şili’de seçimler aracılığıyla oluşturulan Kurucu Meclis yeni anayasa taslağını hazırlıyor. Taslak tamamlandıktan sonra halk oylamasına sunulacak.
Yeni anayasa hazırlama süreci
Yeni anayasa hazırlama sürecinin kıvılcımı, Ekim 2019’da Şili’nin başkenti Santiago’da metro biletlerine yapılan zammı protesto eden lise öğrencilere yönelik polis şiddetine tepki olarak başlayan kitlesel halk eylemleri olmuştu. İktidarda sağcı hükümetin politikalarına karşı büyüyen ve yayılan protestolar 1973’te darbe ile iktidarı ele geçiren Pinochet Diktatörlüğü döneminde hazırlanan anayasanın değişmesi talebine dönüşmüş ve dönemin sağcı Pinera hükümeti, yeni anayasa için referandum yapmak zorunda kalmıştı. Referandumda yeni anayasaya evet sonucu çıkmasının ardından yine seçimler aracılığıyla oluşturulan ve sol güçlerin ve sosyal örgütlerin temsilcilerinin ağırlıkta olduğu Kurucu Meclis göreve başlamıştı. Şili’de geçtiğimiz aralık ayında yapılan seçimlerde ise sağcı iktidar kaybetti, sol ve ilerici güçlerin adayı Gabriel Boric yeni devlet başkanı seçildi. Boric, mart ayında görevine başladı.
DIŞ HABERLER