Ekonomist Özgür Müftüoğlu, Türkiye’nin Federe Kürdistan Bölgesi’ne başlattığı operasyonun krizi ve yoksulluğu daha derinleştireceğini belirtti
Türkiye’de yurttaşlar enflasyonun pençesinde hayatlarını idamen ettirmeye çalışırken ekonominin üstüne savaş yükü de bindi.
AKP-KDP ortaklığında Federe Kürdistan Bölgesi’ne yönelik başlatılan askeri operasyon üçüncü gününe girdi durumu MA’da Kadir Güney’e değerlendiren ekonomist Özgür Müftüoğlu kaynakların savaşa aktarıldığını söyledi.
Bu bir çöküş
İktidarın ekonomideki büyüme ile övündüğünü anımsatan Müftüoğlu, “Büyümenin payına baktığımızda emekçilerin bu büyümeden pay alamadıklarını daha çok sermaye kesiminin aldığını, emekçilerin yoksullaştığını görüyoruz. Nereden bakarsanız bakın ekonominin içinde bulunmuş olduğu durum krizin ötesinde bir çöküşü gösteriyor. Eğer siz bir problemi doğru tanımlamıyorsanız tedavisini de doğru gerçekleştiremezsiniz” dedi.
‘Silahlanma ekonomiye yük’
Türkiye’nin başlattığı operasyonun ekonomiye yansımalarına dair de konuşan Müftüoğlu, çatışma süreçlerinin ve silahlanmanın ekonomik anlamda ciddi bir yük olduğunu vurguladı. Bu yükün büyük ölçüde toplumun üzerine yıkıldığını vurguladı. Müftüoğlu, “Bu çatışmalı durumdan kim karlı çıkar? Sermaye kesimi ya da iktidar karlı çıkar. Siyasi iktidar bir takım politikalarını bununla sürdürmek ister. Ortaya çıkan fatura büyük ölçüde toplum tarafından ödenir. Biz bunu zaten geçtiğimiz süreçlerden de biliyoruz” dedi
Kaynaklar savaşa aktarılıyor
Savaşa bütçe ayrılması konusunu Türkiye’deki emekçilerin iyi düşünmesi gerektiğinin dile getiren Müftüoğlu, şöyle devam etti: “Bu hem vergilerden oluyor hem de sosyal harcamalar veya bugün bizi gıda krizi ile karşı karşıya getiren uzun yıllardır tarıma ve hayvancılığa kaynak ayrılmadığı için oluyor. Kaynaklar silahlanmaya ve savaş bütçelerine ayrıldığı için öbür tarafta toplumun temel ihtiyaçlarını karşılayacak yeni istihdam yaratacak, yatırım olanağı oluşturacak alanlara kaynak aktarılmıyor. Dolayısıyla da bu doğrudan doğruya bir yoksullaşmayı beraberinde getiriyor.”
Barış öne çıkmalı
Ukrayna – Rusya savaşının ardından Türkiye’nin başlattığı sınır dışı operasyonun var olan krizi ve yoksulluğu daha da derinleştireceğini ifade eden Müftüoğlu, “Bir an önce barışın öne çıkarılmasını gerektiğini düşünüyorum. Özellikle yoksul emekçi halkın barış meselesinde sesini daha çok çıkarmalı ve taleplerini dile getirmelidir. Barış aynı zamanda insani yönüyle savunulması gereken bir düşünceyken, savaşın faturasının da halka çıktığını düşünürsek halkın faturayı ödememek içinde ayrıca barışı savunması gerekir” diye konuştu.
Barış sağlanamadığı için..
“Türkiye ekonomisinin bugün buralara gelmesinde Türkiye’nin toplumsal barışını sağlayamamış olmasının çok önemli etkisi olduğunu düşünüyorum” diyen Müftüoğlu, değerlendirmelerini şöyle tamamladı: “Geçtiğimiz 10 yıllara baktığımız zaman 80-90’lardan bu yana süreç Türkiye’yi her yönüyle geriletti. Bugün karşı karşıya kaldığımız olumsuz tabloda da çok önemli bir etkisi var. Bunu da unutmamak lazım. Bu süreçleri tekrar yoğun bir şekilde yaşamak, bulunduğumuz yerden daha da geriye doğru gitmeyi getirecek. Dolayısıyla burada bir an önce toplumsal barışın sesinin yükseltilmesi gerekiyor.”