Abdullah Aysu
Yıl 2009, aylardan Nisan, takvim yaprakları 17’yi gösteriyor iken o gün şunları yazmışım:
Öğlenden sonra iki sularında Carajas’a vardık. Hava kurşuni renkte. Sicim gibi bir yağmur çiseliyor. Carajas, 1996 yılında 19 topraksızın katledildiği yer. Bize dağıtılan sarı yağmurluklarımızı giyindik, otobüslerimizden indik. Yerler çamur. Ayakkabı boyu kadar çamura bata çıka yürüyoruz.
Çamur deryası içinde katledilen Topraksızlar için yapılmış olan anıtın olduğu alana geldik. Yağmur hala aynı kıvamda yağıyor. Yerlerde küçük evlekler şeklinde yağmur suları birikmeye başladı. Bu küçük su birikintilerinin etrafında küçük hareketlerle dolanarak yürüyoruz.
Carajas’ta 17 Nisan’da katledilenler için yapılmış olan anıtın olduğu alana geldik. Anıtın olduğu alanın ortasında bir çamur yığını duruyordu. O da ne? Çamur kütlesi kımıldamaya başladı. Her kımıldayışta çamur ayrışarak değişik şekiller almaya başladı. Toprağın içinde onlarca göz belirdi. Daha sonra eller, kollar ve başlar görünür olmaya başladı. Ve derken katledilen Topraksızlar aynı topraktan adeta yeniden diriliyorlardı. Onlar için yapılmış olan anıtlara önce dokunarak temas ettiler. Ardından anıtlarla adeta yekvücut oldular. Anıtın yanı başında duran Topraksızların verdiği birer kırmızı gülü aldılar. Sonra onlardan da yavaş hareketlerle koptular, bizlere doğru yine yavaş hareketlerle ilerlemeye başladılar. Yanımıza geldiklerinde her biri birimizin elinden tutarak ellerindeki gül ile birlikte fidanları bize uzattılar, ellerimizden tutup daha önce açılmış olan çukurların başına götürdüler. Bize verdikleri fidanların torbalarını yırtarak önceden açılmış olan çukurlara fidanları diktik. Katledilen Topraksızlar için diktiğimiz bu fidanlardan kısa sürede küçük bir koruluk oluştu…
17 Nisan
Dünya çiftçilerinin küresel örgütü La Via Campesina (Çiftçi Yolu) 2. Uluslararası Kongresi’ni Meksika’da 1996 yılında yapmaktadır. Kongrede toprak reformu, biyoçeşitlilik, insan hakları, kadın ve gıda egemenliği gibi konuları ele alacak komisyonlar kurmaktadırlar. İşte 2. Uluslararası Kongre sırasında (17 Nisan’da) Carajas’ta 15 MST’li çiftçi öldürülür. Bunun üzerine La Via Campesina bu Uluslararası Kongresi’nde 17 Nisan’ı “Uluslararası Çiftçi Mücadele Günü” olarak ilan eder. Her 17 Nisan gününde La Via Campesine belirlediği bir ilkesini konu olarak seçer, bağlı tüm örgütleri, paydaşları ile birlikte belirlenen bu konuya uygun, aynı gün kendi ülkesinde o içerikte bir eylem yapar.
O günden bugüne
Evet, o günden bugüne, dünyanın belli bölgelerinde hala zengin bir köylü kültürüne sahiptir çiftçiler.
Çiftçiler hala;
- Yoksulluktan etkilenmektedir,
- Kentleşmeyle yerlerinden edilmektedirler,
- Ekonomik göçten kitlesel olarak etkilenmektedir,
- Gelişmek için fırsatları azalmaktadır,
- Küçük aile çiftçi sayısı azalmakta, giderek ortadan kaldırılmaktadır,
- Genç çiftçiler zorluklarla karşı karşıyadır,
- Gıda güvenliğinde geri dönüşü olmayan riskler yaşamaktadır,
- Aşırı emek sömürüsü sürmektedir,
- Fiyat politikaları çiftçilerin aleyhine işletilmektedir,
- Serbest piyasa adı altında piyasaya şirketler egemen kılınmaktadır,
- Çiftçilerin toprakları gasp edilmektedir…
Ve çiftçiler mücadele etmekte, küresel düşünüp yerel örgütlenmektedir.
Türkiye ve 17 Nisan
Dünya küresel bir köy, ülkeler de onların mahallesi durumunda. Küresel köyün mahallelerinin bir kısmı zengin bir kısmı yoksul. Bilindiği üzere Türkiye küresel köyün zengin olmayan mahallerinden biri, çiftçileri de yoksulların en yoksul kesimi.
İşte yoksulların en yoksulu olan Türkiyeli çiftçilerin örgütü “Çiftçiler Sendikası” 2004 yılında çiftçilerin küresel örgütü La Via Campesina’ya üye oldu. Çiftçiler Sendikası bu yıl 17 Nisan’da Ayvalık ve Salihli’de “Gıda Egemenliği Mücadelesi’nde Zeytin Savunması” temasıyla iki eylem yapacaktır. Milas Kent Konseyi de “Zeytin Hayattır! Milas Zeytin Mitingi” başlıklı eylemi gerçekleştirecektir. Aynı gün Türkiye İşçi Partisi, “I. Tarım Konferansı -Yeniden Tarım, Herkes için Gıda” toplantısını düzenlemektedir. Görüldüğü üzere küresel köyün yoksul mahallesinde mücadele sürüyor, “17 Nisan Uluslararası Mücadele Günü”nde küresel düşünüp yerel mücadele ediyor.
17 Nisan Uluslararası Çiftçi Mücadele Günü, tüm dünya ve Türkiyeli çiftçilere kutlu olsun!