Yerine kayyum atanan Silopi Belediye Eşbaşkanı Emine Esmer, eşbaşkanlık sistemini Kürt kadınlarının hayata geçirdiğini belirterek, ‘Halk bizi 5 yıllığına seçti. Halkımıza sırtımızı dönmeyecek, çalışmalarımızı sürdüreceğiz’ dedi
Kayyum atanan DBP’li belediyeler arasında yer alan Silopi Belediyesi, kayyum atandığı günden bu yana birçok sorunla gündeme geldi. Özellikle, kadın merkezleri ve halk evlerinin kapatıldıktan sonra Kuran kursu olarak hizmet vermeye başlaması halkın tepkisine neden olmuştu. Kayyum atanmasına rağmen ilçede çalışmalarını sürdüren Eşbaşkan Emine Esmer, kayyumların kazanımlarını baltaladığını ifade etti. 2014 yerel seçimlerinden sonra kadınların öncülüğünde eşbaşkanlık sistemini hayata geçirdiklerini kaydeden Esmer, “Belediyeciliği sadece erkekler yapabilirmiş gibi düşünülüyordu ama biz Kürt kadınları olarak bu algıyı ters yüz ettik. Belediyecilikte yeni bir sayfa açtık. Silopi her yönden kendi başına bir kadın kentidir. 3 dönem bizdeydi belediye, iki dönem erkekler tarafından yönetildi ama 3’üncü dönem biz kadınlar olarak çalışmalara mührümüzü vurduk” ifadelerini kullandı.
‘Kadın sayısı fazlaydı’
Belediyenin kadın evine dönüştüğünü dile getiren Esmer, “Kadınlar gönül rahatlığıyla belediyeye geliyorlardı, oturuyorlardı. Belediye onların evi gibiydi. Çalışmalarımızda kadın sayısı da fazlaydı. Kadınlar o nedenle çok rahat bir şekilde isteklerini, eleştirilerini, taleplerini ve önerilerini iletebiliyorlardı. Bir terslik oldu mu, mahallelerde yaşayan kadınlar hemen müdahale ediyorlardı. Sokaklarına, mahallelerine düşkünlerdi ve gözleri gibi bakıyorlardı. Belediyenin bir eksikliği olduğunda da kendilerini sorumlu görüp, müdahale ediyorlardı. Bizim de her alanda hizmetlerimiz vardı. Psikolojik desteğe ihtiyacı olanlar için, şiddet görenler için, cinsel saldırıya maruz bırakılmış kadınlar için birimlerimiz vardı ve her zaman iletişim halindeydiler” diye anlattı.
‘Özel çalışmalar yaptık’
Yalnızca kadın değil, çocuk, genç ve yaşlılar için de özel çalışmalar yaptıklarını ve engelliler için uygun yaşam ortamları sağladıklarını belirten Emine Esmer, şöyle devam etti: “Tüm bu çalışmaların en güçlü geçtiği ve halkın memnun olduğu süreçte belediyemize kayyum atandı. Kayyumun amaçlarından biri de zaten yılladır emek verilmiş ve halklaştırılmış belediyenin kazanımlarını ortadan kaldırmaktı. Tüm bu çalışmaların içini boşaltmak istediler. Halkı belediyeden, belediyeyi halktan kopardılar. Bizim açtığımız tüm kadın merkezlerini, halk evlerini kuran kurslarına çevirdiler. Kültür çalışmalarımızı belediye çalışmaları arasından tamamen kaldırdılar. Kadın parklarımızın ve diğer parklarımızın ihale sözleşmelerini iptal edip ihaleleri kendi yandaşlarına verdiler.”
‘Halkın iradesiyiz’
Kayyumlar atandıktan sonra da bölgelerini terk etmediklerini vurgulayan Esmer, “Halk bizi 5 yıl görev yapalım diye seçti. 5 yılımız dolmadan bölgemizden çıkmadık ve sanki hala belediye eşbaşkanı gibi halkımızın her sorununa koştuk, her yerde halkımızın yanında olduk. Belediyecilik faaliyetlerini yapamazsak da en azından bir şekilde görevimizi tamamlamaya çalışıyoruz. Partimizin bilgisi dahilinde, halk nerede isterse orada oluyoruz. Son günümüze kadar da bunu sürdüreceğiz. Biz yalnızca koltuklarımız altımızdayken değil, her koşulda halkın iradesiyiz. Zamanımız dolmadan halkımıza sırtımızı dönmeyeceğiz, sonrasında da halk bizi ne zaman isterse yanlarında olacağız” diye konuştu.
Beritan Canözer/Diyarbakır-JINNEWS