Demokratik Suriye Meclisi, demokratik bir Suriye’nin inşası ve Suriye’nin geleceğini tartışmak için Suriyeli muhalif güçlerle İsveç’te bir araya geldi. Rusya basını Türkiye ve Suriye arasında yakınlaşma olduğu iddialarına yer verdi
Demokratik Suriye Meclisi (MSD) resmi sitesinde yaptığı açıklamada, Demokratik Güç ve Şahsiyetler Kongresi’nin düzenlenmesi, muhaliflerden en geniş ve uygun kesimini temsil eden siyasi bir görüşün tartışılması kapsamında 9 Nisan’da İsveç’in başkenti Stokholm’da bir danışma toplantısı düzenlediğini duyurdu.
ANHA haberine göre görüşmede ABD, İngiltere dışişleri temsilcileri, Rojava heyeti, Suriye muhalefetinin onlarca temsilcisi, demokrat şahsiyetler ve görüşmenin sponsoru olan Uluslararası Olof Palme Merkezi de hazır bulundu.
Görüşmenin ilk gününde Suriye’nin durumu, siyasi çalışmaların başarısız olması durumunda Suriye’yi bekleyen olası senaryolar, parçalanma, işgal ve askeri varlığa karşı Suriye’nin birliğini savunma imkanı, demokratik güçlerin çözüm bulmadaki rolü tartışıldı.
Suriye’nin birliği, ulusal egemenliğinin korunması, Suriyeli ve yerel kimlikler arasındaki dengenin korunması ve demokratik ulus çerçevesinde merkezi olmayan bir Suriye’nin inşa edilmesi, Kürt halkı, demokrat kesimin rolü görüşmenin diğer başlıkları oldu.
Katılımcıların ademi merkeziyetçiliğin temel konularda çözüm kapısı olduğu konusunda anlaştığı ve sorunlardan kurtulmak için bu model üzerinde birçok örnek verdiği, aynı zamanda ademi merkeziyetçiliğin kadınlar üzerindeki etkisini ve kadınların barışın inşasındaki rolünü tartıştığı belirtildi.
Demokratik Suriye Meclisi Yürütme Konseyi Başkanı İlham Ehmed “Bazı bölgelerde diktatörlük var, bazılarında ise faşizm var. Bazılarında ise Kuzey ve Doğu Suriye’deki gibi demokrasi işliyor” dedi.
Türkiye ile Suriye görüşmeleri
Rusya basını Türkiye ve Suriye arasında “yakınlaşma” olduğu iddialarına yer verdi. Nezavisimaya Gazeta’dan İ. Subbotin şunları yazdı: yetkililer, Ukrayna’da olaylar devam ederken Suriye ile ilişkileri yeniden tesis etme çalışmasını güçlendirdiler. Hürriyet’in görüştüğü resmi görevliler, Esad’ın geçtiğimiz günlerde yaptığı BAE ziyaretinin, Suriye hükümetinin yeni destek kanallarına büyük ihtiyaç duyduğuna tanıklık ettiğini düşünüyorlar. Şam ve Ankara arasındaki sessiz diyalog uzun süredir devam ediyor. 2021 eylülünde iki ülke istihbarat başkanlarının görüştükleri haberleri çıkmıştı. O zaman, Türkiye’nin eski askeri istihbarat şefi İsmail Pekin, ‘en önemli konunun Kürt militer gruplarla mücadele olduğunu’ söylemişti. Ancak Hürriyet’te yer alan haber abartılı da olabilir. Orta Doğu Enstitüsü araştırmacısı ve Rusya Konseyi uzmanı Anton Mardasov’un sözleriyle: ‘Haber zemin yoklamak amacıyla konulmuş olabilir. Türkiye ve Suriye arasındaki diyalogda Kürt gruplara karşı operasyonların alan ve yürütülüşleri üzerine doğrudan mutabakatlar da mümkün. Moskova bir süre önce bu tür operasyonlara karşıydı, ama son yıllarda gerilimi azaltmaktan yana.'”
STOKHOLM