Dünya hızla yok oluşa doğru giderken kapitalist devletler ve onları yöneten şirketlerin bu süreci durdurma iradesini ortaya çıkarmaları imkansız. Kendileri ise bu gerçeği itiraf etmekle yetiniyorlar
Kapitalizmin dur durak bilmez üretim süreçleri uğruna yok edilen doğal yaşamın sonuçlarından biri olan küresel ısınmanın durdurulması artık mümkün görülmüyor. Birleşmiş Milletler bünyesindeki Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından açıklanan raporda, küresel ısınmanın 1.5°C ile sınırlandırılabilmesi için karbon emisyonlarının 2030 yılına kadar yüzde 43 ve yüzyılın ortasına kadar yüzde 84 oranında düşmesi gerektiği belirtildi. Raporda, küresel emisyonların, Paris Anlaşması’nda öngörülen 1,5 derecelik ısınma sınırını aşma ve yüzyılın sonuna kadar 3,2 dereceye ulaşma yolunda ilerlendiği kaydedildi.
Emisyon azaltmak yeterli değil
IPCC İklim Değişikliği 2022 başlığı ile hazırlanan İklim Değişikliğinin Azaltılması için 195 üye ülke tarafından onaylanan raporda, sera gazı emisyonlarının acil ve keskin şekilde düşürülmediği bir durumda küresel sıcaklık artışının 1,5 dereceyi aşabileceği işaret edildi. Raporda kömür kullanımının 2050’ye kadar yüzde 100 petrol kullanımının yüzde 60 ve doğal gaz kullanımının yüzde 70 oranında azaltılmasıyla, küresel ısınmanın başarılı bir şekilde 1,5°C ile sınırlandırılabileceğine vurgu yapılıyor. IPCC raporda, karbon emisyonlarını azaltmanın artık yeterli olmadığını atmosferdeki karbondioksiti de emecek teknolojilerin hızlandırılması gerektiğini vurguluyor.
Kömürden vazgeçilmiyor
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) 2021 yılı enerji görünüm raporuna göre, dünya da kömürden elektrik üretimi 2021 yılında geçmiş yılların tamamını aşan bir zirve ile yüzde 9 arttığı belirtildi. Türkiye’nin ise Rusya’nın ardından en fazla kömür ithal ettiği Güney Amerika ülkesi Kolombiya’nın Avrupa ve Türkiye’ye kömür ihracatı 2021 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 25 oranında artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 72 artış gösterdi. VesseslsValue verilerine göre, Puerto Drummond ve Puerto Bolivar’dan Avrupa’ya kömür sevkiyatı, günde 78 bin ton oldu. Verilere göre Ekim’de günde 25 bin ton/gün Hollanda’ya, 16 bin ton/gün Türkiye’ye, 13 bin ton/gün İspanya’ya ihracat yapıldı.
Termik santraller iptal edilir mi?
Araştırmacılara göre, geçtiğimiz kasım ayındaki BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı’nın (COP26) önde gelen hedeflerden biri, kömür santrallerinin tarihe karışması adına yeni projelerin iptal edilmesini sağlamaktı. Ancak Glasgow’da yapılan COP26 böyle bir şeyin mümkün olamayacağını ortaya koydu. Avrupa Birliği (AB) nükleer enerji ve doğalgaz santrallerini ‘yeşil yatırım’ olarak sınıflandırdı. Rusya’dan doğalgaz alımının Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle durdurulması sonrası ise termik santrallere dönüş yapıldı.
Emisyon ticareti ne ki?
İklim kriziyle mücadele etmek ve İklim Yasası’nın gereklerini yerine getirmek amacıyla olduğu iddia edilen, ‘Emisyon Ticaret Sistemi’ (ETS) ve karbon vergisi Avrupa Birliği’nin (AB) karbon kaçağı ile mücadele planlarının temelini oluşturuyor. Karbon fiyatlandırması için tanımlanan iki farklı piyasa aracı olan karbon vergisi ve emisyon ticaret sistemi, hali hazırda birçok ülkede uygulanıyor ve bu iki piyasa aracı birbirlerini tamamlayıcı nitelik taşırken, AB’nin çevre politikasının en temel ilkesi olan, ’kirleten öder’ mekanizması tüm ülkelerde uygulamaya sokularak sermayeye yeni birikim alanları yaratılıyor.
4-6 derece artacak
196 ülkenin karbon raporlarının incelenmesi sonucunda ülkelerin emisyonlarını beyan ettikleri ile atmosfere gönderdikleri sera gazları arasında devasa bir uçurum olduğunu ortaya konarken, 13.3 milyar ton verinin eksik rapor edildiği ve bu gizlenen verinin karbon kirliliğinin yaklaşık yüzde 25’ine tekabül ettiği bağımsız araştırmacılar tarafından belirlendi. Küresel ısınmanın 1,5 derece olmazsa 2 derece ile sınırlanmasının bu veriler ışığında mümkün olamayacağı yüzyılın sonunda ısının 4 ila 6 derece kadar artacağı ise neredeyse kesinleşirken, insanlığın ve tüm canlı yaşamın bileşeni olan temiz hava karbon ticareti yoluyla ticari bir meta haline getiriliyor.
EKOLOJİ SERVİSİ