Rusya-Ukrayna Savaşı 43. günde de devam etti. NATO Sekreteri, NATO’nun Ukrayna’ya uçaksavar ve tanksavar tedarik edeceğini söyledi. ABD Temsilciler Meclisi, Rusya’nın Ukrayna’daki savaş suçlarının belgelenmesine dair yasa tasarısını 7 ret oyuna karşı lehteki 418 oyla onayladı. Zelensky yönetimi Rusya’ya yeni taslak sundu
Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik 24 Şubat 2022’de başlattığı saldırı 43. günde sürdü. 7 Nisan’da da bombardıman çatışmalar durmadı. Donetsk güçleri Azak (Azov) Denizi kıyısındaki Mariupol’de Azovstal limanında çatışmaların sürdüğünü kaydetti.
Rusya güçleri denizden ve havadan yüksek hassasiyetli roketlerle Mikolayiv, Zaporijya, Harkiv ve Çuguyiy’i bombaladı.
Bazı bölgelerde Rus gücü çekilmesinin tamamlandığı kaydedildi. Rus güçlerin Keiv ve çevresinde ağır kayıplar vermesi, yağmurların yoğunlaşıp zemini ağırlaştırmasıyla ilerlemenin sağlanamaması gibi nedenlerle Rus güçleri bazı bölgelerde çekilmeye başlamıştı.
ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri Rus ordusunun, Ukrayna’nın başkenti Kiev ve Çernihiv (Chernihiv) bölgesinden tamamen çekilmiş olduğu açıklaması yaptı. BBC haberine göre Pentagon’dan bir yetkili “Kiev ve Çernihiv yakınlarındaki Rus güçlerin bölgeden çekilmesi tamamlandı. Bu güçler Belarus ve Rusya’da yeniden toplanmak üzere çekildiler” dedi.
Pentagon sözcüsü John Kirby de Rusya Başkanı Vladimir Putin’in “stratejik hedeflerinin hiçbirini gerçekleştiremediğini” söyledi. John Kirby “Sadece az nüfuslu merkezlerde kontrolü alabiliyor. Harkov’u da ele geçiremedi” dedi.
Savaş Çalışmaları adlı düşünce kuruluşu geri çekilen Rus güçlerin savaş kabiliyetini kazanmak için zamana ihtiyacı olduğu görüşünü aktardı.
Rusya: Sladkoe şehri alındı
Ukrayna’da denizden ve havadan yüksek hassasiyetli roketlerle 4 yakıt üssünü vurduklarını açıklayan Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, bağımsızlıkçı milislerin Sladkoe şehrini kontrol altına aldığını iddia etti.
Konaşenkov “Gece boyunca denizden ve havadan yüksek hassasiyetli roketlerle Mikolayiv, Zaporijya, Harkiv ve Çuguyiy’de Ukrayna askeri birliklerine akaryakıt sağlayan 4 yakıt üssü vuruldu. Bugüne kadar Ukrayna ordusuna ait 125 uçak, 93 helikopter, 413 insansız hava aracı, 227 hava savunma füze sistemi, 1987 tank ve zırhlı araç, 218 çok namlulu roketatar, 866 obüs ve havan topu, 1894 özel askeri araç imha edildi” dedi.
Belarus’tan operasyon
Belarus lideri Ukrayna’da özel operasyon yaptıklarını açıkladı. Rusya resmi ajansı Sputnik’in haberine göre Belarus Başkanı Alexander Lukaşenko “Belarus, vatandaşlarını kurtarmak için Ukrayna’da özel operasyon düzenledi” açıklaması yaptı.
Ukrayna’dan yeni taslak
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna’nın yeni bir barış anlaşması taslağını kendilerine ilettiğini duyurdu.
Lavrov “Ukrayna’nın sunduğu yeni taslak, İstanbul’da sunduğu taslaktan farklı maddeler içeriyor. Ukrayna, yeni anlaşma taslağında, Kırım ile Donbass’ın statülerinin, Putin- Zelensky görüşmesinde ele alınmasını öneriyor. Bu kabul edilemez” açıklaması yaptı.
Stoltenberg’den uçaksavar ve tanksavar açıklaması
NATO Dışişleri Bakanları 6 -7 Nisan 2022 Çarşamba ve Perşembe günü Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir araya geldi. Rusya ve Buça saldırıları ele alındı.
Toplantının ikinci gününe, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken dahil 30 müttefik ülke dışişleri bakanının yanı sıra, İsveç, Finlandiya ve Gürcistan ile NATO’nun Hint-Pasifik bölgesi ortakları Japonya, Yeni Zelanda ve Avustralya dışişleri bakanları katıldı.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, NATO Merkez Karargahı’nda, Brüksel’de düzenlenen toplantı öncesi kameraların karşısına geçti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Ukrayna halkının cesareti ve direnişini hayranlıkla takip ediyor ve destekliyoruz. Ukrayna’ya acilen destek vermeliyiz” dedi. Stoltenberg, NATO’nun Ukrayna’ya uçaksavar ve tanksavar tedarik edeceğini de işaret etti.
Kuleba ‘silah, silah ve silah’ dedi
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba çarşamba günkü açıklamalarında NATO ülkelerinden daha fazla silah tedariki istedi. “Ne kadar çok silah alırsak ve bunlar Ukrayna’ya ne kadar erken varırsa, o kadar çok insan hayatı kurtulacak” diyen Kuleba, saldırı amaçlı silahlar ile savunma amaçlı silahlar gönderme arasında bir ayrım yapmanın sahadaki durum açısından anlamsız olduğunu vurguladı.
NATO Dışişleri Bakanları’nın Brüksel’deki toplantısında Perşembe günü konuşan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitri Kuleba, Rusya’ya karşı ülkesini savunmak için NATO ülkelerinden daha çok silah isteyerek, “
Benim gündemim çok açık. Sadece 3 konu var. Silahlar, silahlar ve silahlar. Son bir ayda Ukrayna ordusu ve ulusu, savaşmayı bildiğini bütün dünyaya gösterdi. Kazanmayı da biliyoruz. Ancak Ukrayna’nın talep ettiği tüm silahların tedariki sağlanmadan, bu kazanımlara çok büyük kayıplar, fedakarlıklar eşlik edecek. Ne kadar çok silah alırsak ve bu silahlar Ukrayna’ya ne kadar erken ulaşırsa, o kadar çok insanın hayatı kurtulacak. Daha az şehir ve köy yıkılacak. Ve artık Buça gibi katliamlar olmayacak. Müttefiklere mesajım budur” dedi.
Özellikle Almanya’ya, silah sevkiyatını hızlandırması çağrısında bulunan Kuleba, “ne tür silahlara ihtiyacınız var?” sorusu sonrası şunları söyledi: “Uçaklar, kısa menzilli gemisavar füzeleri, zırhlı araçlar ve ağır hava savunma sistemlerine ihtiyacımız var.Biz Ukrayna’ya savunma silahı sağlayacağız ama onlara saldırı silahı veremeyiz’ diyen ülkeler ikiyüzlüler. Bu tamamen haksız bir yaklaşımdır. Almanya, hiçbir silah tedarik etmeme pozisyonunu geliştirerek özellikle tanksavar silahları sağlama sözü verdi, devrim niteliğinde bir adım attı. Ancak Almanya’nın rezervleri ve kapasitesi göz önüne alındığında daha fazlasını yapabileceği açık ve bize ek silahlar sağlamak için Alman hükümetiyle birlikte çalışıyoruz. Beni en çok endişelendiren konu Berlin’deki prosedürlerin ve karar alma sürecinin uzunluğu. Çünkü Berlin’in zamanı var ama Kiev’in yok.”
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise Ukrayna’ya daha uzun süreli destek verilmesi gerektiğini belirtti. Blinken, NATO Genel Sekreteri, Quint Beşli’si Fransa, İtalya, İngiltere ve Almanya dışişleri bakanları ve G7 Dışişleri bakanları ile de bir araya gelerek Ukrayna konusunda atılacak adımları ve uygulanacak yaptırımları ele aldı.
Petrol ambargosu istedi
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelensky, video mesajında Buça kentindeki görüntülerden sonra Rus ordusunun taktik değiştirdiğini ve işgal ettikleri bölgelerde işledikleri suçların kanıtlarını yok etmeye çalıştığını söyledi.
Buça’daki olaydan sonra Rus askerlerin işledikleri suçların kanıtlarını yok etmeye çalıştığına işaret eden Zelensky, “Buça’dan sonra Rus ordusu taktik değiştirdi. Öldürülen Ukraynalıları işgal altındaki bölgelerin sokaklarından ve bodrumlarından temizlemeye çalıştığı bilgisine sahibiz. Ama sorumluluktan kaçamazlar. Zaten binlerce vatandaşın kayıp olduğunu biliyoruz” dedi.
Zelensky, objektif bir soruşturma, görgü tanıkları ve uydu gözetimi sayesinde Rusya’nın Ukrayna topraklarındaki savaş suçlarını ortaya çıkaracaklarını ve hakikat arayışını sürdüreceklerini kaydetti. Zelensky Batı’ya daha ileri bir adım atıp, Rus petrolünün kullanımını boykot etme çağrısı yaptı.
Zelensky “Rus bankacılık sisteminin uluslararası finanstan tamamen engellenmesi konusunda ısrar etmeye devam edeceğiz. Ayrıca demokratik dünyanın şu veya bu biçimde Rus petrolünü reddetmesini de sağlayacağız. Rusya’ya karşı acı verici bir yaptırım paketi ile gerçekten ihtiyacımız olan silah tedariki. Yoksa Rusya bunu Donbas’ta yeni bir kanlı dalga başlatma izni olarak görecektir. Savaşacağız ve geri çekilmeyeceğiz. Rusya ciddi anlamda barışı aramaya başlayana kadar kendimizi savunmak için tüm seçenekleri değerlendireceğiz” ifadesini kullandı. Rusya, dünyanın en büyük üçüncü petrol ihracatçısı ve satışının yarısından fazlasını Avrupa’ya yapıyor.
ABD Temsilciler Meclisi’nden Rusya tasarısı onayladı
ABD Temsilciler Meclisi, Rusya’nın Ukrayna’daki savaş suçlarının belgelenmesine dair yasa tasarısını 7 ret oyuna karşı lehteki 418 oyla onayladı. Bu kapsamda ABD Başkanı Joseph (Joe) Biden yönetiminin Meclise Rusya’nın Ukrayna’daki savaş suçlarına dair bilgi ve belge toplanmasıyla, bunların analizine dair bir rapor sunması hedeflendi.
Yasa teklifini 29 Mart’ta Cumhuriyetçi Senatör Michael McCaul ile Meclise taşıyan Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Gregory Meeks, Rusya’nın savaş suçu işlediği iddialarına ilişkin “Her gün, Rus birliklerinin Ukrayna vatandaşlarına uyguladığı vahşetlere dair artan sayıda korkunç kanıt görüyoruz” dedi.
Japonya: Cezalandırılmalı
Japonya’da hükûmet, Ukrayna’da sivillerin öldürülmesini “şiddetle” kınayarak işlediği “savaş suçları” nedeniyle Rusya’nın cezalandırılmasını istedi. Japonya Kabine Baş Sekreteri Matsuno Hirokazu, “Rus askerlerinin Ukrayna’da sivilleri öldürdüğü” haberlerinin hükûmeti “şoka uğrattığını” ve bu eylemleri şiddetle kınadıklarını söyledi. Masum sivillerin öldürülmesini “uluslararası insani hukukun ciddi şekilde çiğnenmesi” olarak niteleyen Matsuno, “gerçeklerin ortaya çıkarılması ve Rusya’nın savaş suçlarının cezalandırılması” gerektiğini söyledi.
Finlandiya’da askeri harcama artacak
Savaş birçok ülkenin askeri harcamalarını arttırmasını, silah ihracatlarını katlamasını da beraberinde getirdi.
Rusya ile 1.340 kilometre sınırı bulunan, NATO üyeliğine niyetlenen Finlandiya da savunma harcamalarını gelecek 4 yıl içinde 2,2 milyar euro artırma kararı aldı. Ek bütçe yüzlerce yeni profesyonel asker, sınır kontrolü ve mühimmat için kullanılacak.
2. Dünya Savaşı sonrası askeri olarak harcamaları az tutan, dış politikada askeri güç yerine diplomasiye ağırlık veren Almanya da askeri harcamaları arttırma kararı almıştı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz NATO’nun gayrısafi milli hasılasının (GSYİH) yüzde 2’sinin savunma giderlerine harcanması hedefine uyacaklarını açıkladı. Almanya’nın GSYİH’ının yüzde 2’si yaklaşık 75 milyar euro ediyor. Scholz ise savunma bütçesini 100 milyar euro olarak duyurdu.
Polonya ile Fransa arası gerilim
Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, 5 Nisan’da yaptığı açıklamada, Batı’dan Rus kaynaklarına yönelik yaptırımları ve ambargoyu sıkılaştırmasını isterken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron için “Sayın Macron, Putin ile kaç kez görüştünüz, bir şey başardınız mı? Suçlularla pazarlık yapacak bir durum yok” dedi. Macron, kendisine yönelik eleştirileri “temelsiz” ve “skandal” olarak niteledi. Macron, Polonya Başbakanı’nı Fransa’daki cumhurbaşkanı seçim kampanyasına müdahale etmekle suçladı.
Yunanistan Parlamentosu’nda Neonazi skandalı
Ukrayna lideri Zelensky’nin Yunanistan Parlamentosu’na seslendiği sırada, Neonazi Azov Taburu’nda savaştığını belirten Yunan asıllı bir askerin Ukrayna’daki durumu anlattığı bir videoya yer verilmesi, Yunanistan muhalefetinde tepkiye neden oldu. Aleksis Çipras bunu “tarihi bir utanç” olarak nitelerken, Hükümet Sözcüsü Yannis İkonomu “Azov Birliğine bağlı bir kişinin konuşmasının dahil edilmesi yanlıştı ve amacının dışındaydı” dedi.
ABD Senatosu’ndan ‘Rusya ve Belarus ile normal ticari ilişkileri askıya alan’ tasarıya onay
ABD Senatosu, ABD’nin Rusya ve Belarus ile normal ticari ilişkilerini askıya almasını öngören yasa tasarısını onayladı.
ABD Başkanı Joe Biden’ın Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları üzerine bu ülkeyle normal ticari ilişkileri askıya alma kararının ardından harekete geçen Kongre’den yeni adım geldi.
Kongre onayı gerektiren sürecin ilk adımında Temsilciler Meclisi’nde 17 Mart’ta 8 Cumhuriyetçi vekilin “hayır” oyuna karşı 424 vekilin “evet” oyu ile onaylanan tasarı bugün sürecin ikinci adımı olarak Senato Genel Kurulu’nda oylandı.
ABD’nin Rusya ve Belarus ile normal ticari ilişkilerini askıya almasını onaylayan yasa tasarısı, Senato’daki 100 senatörün tamamının “evet” oyunu alarak kabul edildi.
Yasa tasarısı, ABD Başkanı Biden’ın imzasıyla yasalaşacak ve ABD’nin bu iki ülkeye çok daha yüksek gümrük vergisi koymasına, birçok ürünün ihracat ve ithalatına yasak getirmesine ve ABD ile bu ülkeler arasındaki tüm ticari aktivitelerin zorlaşmasına imkan tanıyacak.
Rusya, İnsan Hakları Konseyi üyeliğinden çıkarıldı
BM Genel Kurulu, Rusya’yı, Ukrayna’ya karşı başlattığı savaş nedeniyle Cenevre merkezli İnsan Hakları Konseyi üyeliğinden çıkardı.
Rusya’nın İnsan Hakları Konseyinden çıkarılmasına 93 ülke destek verirken, 24 ülke karşı çıktı, 58 ülke ise çekimser kaldı.
Rusya’dan Avustralya ve Yeni Zelanda’ya yönelik yaptırım kararı
Rusya’dan Avustralya ve Yeni Zelanda’ya yönelik yaptırım kararları geldi.
Rusya, Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern’in de aralarında bulunduğu 130 Yeni Zelanda vatandaşına yaptırım kararı aldı.
Ayrıca Avustralya Başbakanı Scott Morrison’un da aralarında bulunduğu 228 Avustralya vatandaşına yaptırım kararı alındı.
Ayrıntılar geliyor